Νάνσυ Καπούλα: «Όχι» στο εργοστάσιο srf, «ναι» σε μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων

Μοντέλο ανάλογο με αυτό της Ηπείρου ζητά η πρόεδρος του ΤΕΕ

Υπέρ της δημιουργίας μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων που ανακυκλώνουν υλικά και τα υπόλοιπα σκουπίδια γίνονται βιοαέριο και κομπόστ και όχι της κατασκευής εργοστασίου που θα παράγει srf, όπως σχεδιάσει η Δημοτική Αρχή, τάσσεται η Νάνσυ Καπούλα, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου και πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας.
Η κα Καπούλα μίλησε στο «Ράδιο Ένα» και είπε ότι το ΤΕΕ, είχε παρέμβει πρώτο σε σχέση με το εργοστάσιο srf, λόγω επιστημονικής συνάφειας μ’ αυτά τα θέματα και είχε διαπιστώσει από την προμελέτη, ότι δεν επρόκειτο για ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης, αλλά για ένα εργοστάσιο παραγωγής srf, ενώ είχε εξηγήσει επιστημονικά τους λόγους για τους οποίους δεν ωφελεί η εγκατάστασή του στην περιοχή.
Σύμφωνα με την κα Καπούλα, η ορθότερη διαχείριση απορριμμάτων είναι μια μονάδα όπως στα Ιωάννινα που ξεκίνησε τη λειτουργία της και ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως τη βέλτιστη λύση, που προάγει και η κυβέρνηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας.
«Αυτή η λύση δεν έχει σχέση με την πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμος Βόλου για παραγωγή srf. Στα Γιάννενα έχουν εγκαταστήσει δύο μονάδες, η μια κάνει μηχανική διαλογή ανακυκλώσιμων προϊόντων και η δεύτερη επεξεργάζεται σε πρώτο στάδιο αναερόβια (χωρίς οξυγόνο) τα σκουπίδια και παράγει βιοαέριο, που διοχετεύεται για παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το υπόλοιπα αυτής της παραγωγής επεξεργάζεται και γίνεται κομπόστ. Συνεπώς με τις τρεις γραμμές παραγωγής πετυχαίνουν τους στόχους της ανακύκλωσης και μειώνουν το υπόλειμμα που πέφτει στον ΧΥΤΑ», τόνισε η κα Καπούλα.

«Μεγάλο υπόλειμμα στον ΧΥΤΑ»

Στο Δήμο Βόλου, ανέφερε, η πρόταση ήταν για μια μονάδα παραγωγής srf, που πέραν του ότι πρόκειται για ένα προϊόν προς καύση, το οποίο είναι υπό αμφισβήτηση, καθώς δεν ξέρουμε ακόμη αν υπάρχουν στη χώρα μας οι δυνατότητες για την τέλεια καύση, ενώ η συγκεκριμένη μονάδα, όπως είχε προταθεί, αφήνει πολύ μεγάλο υπόλειμμα στον ΧΥΤΑ.
«Συνεπώς ποιο το νόημα και το αποτέλεσμα που ευνοεί την πόλη;», διερωτήθηκε, ενώ πρόσθεσε ότι κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί από τη στιγμή, που στη μονάδα που θέλει να κατασκευάσει η Δημοτική Αρχή στο Βόλο, θα έρχονται απορρίμματα και από άλλες περιοχές, για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η βιωσιμότητα της μονάδας και το υπόλειμμα που θα παραμένει στον ΧΥΤΑ Βόλου θα είναι πολύ μεγάλες ποσότητες.
Η πρόεδρος του ΤΕΕ, αναρωτήθηκε ότι εφόσον η κυβέρνηση και το υπουργείο προάγουν την πρόταση ανακύκλωσης στο μοντέλο των Ιωαννίνων, γιατί ο Δήμος Βόλου θα πρέπει να ακολουθήσει μια άλλη πρακτική, που δεν θα φέρει στο περιβάλλον τα αποτελέσματα που θέλουμε, ενώ υπάρχει κακή προϊστορία με τη μονάδα που λειτουργεί στην Αθήνα.
Η ίδια ανέφερε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ο Δήμος Βόλου πρέπει να πάει σε μια λογική, η οποία δεν είναι βέλτιστη, έχει αποτύχει και δίνει ένα προϊόν που είναι υπό αμφισβήτηση και να μη διεκδικήσει, γιατί τα χρήματα υπάρχουν από το ΕΣΠΑ στο υπουργείο, τη βέλτιστη πρακτική.

«Οι τρεις γραμμές διαχείρισης»

«Το κρίσιμο σημείο είναι – και αυτό περιμένουμε να δούμε τις επόμενες μέρες – αν το υπουργείο θα θέσει τέτοιου τύπου προδιαγραφές, για την απορρόφηση χρηματοδοτήσεων και να εναρμονιστούν όλοι, μαζί και ο Δήμος Βόλου, σε μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, όπως της Ηπείρου, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα οφέλη και για την περιοχή μας», δήλωσε η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.
Η πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι οι τρεις γραμμές διαχείρισης (ανακυκλώσιμα υλικά, βιοαέριο και κομπόστ) είναι οι πρώτοι στόχοι στη διαχείριση απορριμμάτων που θέτει η Ευρώπη «εμείς σ’ αυτό το σωστό πλαίσιο θέλουμε να λειτουργήσουμε ως πόλη και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.