Νάνσυ Καπούλα: «Το Υπουργείο πρέπει να βάλει όρους στη χωροθέτηση των επενδύσεων στη θάλασσα»

Ξεκάθαρη απάντηση από τους επιστημονικούς φορείς για το LNG

Στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη μίλησε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα για το θέμα της ενδεχόμενης επένδυσης LNG στον Παγασητικό, με την ίδια να σημειώνει πως οι επιστημονικοί φορείς του νομού έχουν ξεκάθαρη θέση και την έχουν διατυπώσει, ενώ επεσήμανε πως είναι ευθύνη του Υπουργείου να αποφασίσει συγκεκριμένα σημεία, να τα ελέγξει  και να θέσει όρους για την ασφάλεια των κατοίκων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε περίπτωση επενδύσεων στη θάλασσα, όπως η εγκατάσταση πλωτών μονάδων LNG.

Μάλιστα, η κ. Καπούλα σημείωσε πως το σημερινό κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέπτεται τη Μαγνησία με επικεφαλής τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μπορεί να απαντήσει στο τι συμβαίνει και τι θα συμβεί με το LNG.

«Πρόκειται για ένα κλιμάκιο που έχει άμεσο αντικείμενο με αυτά τα θέματα. Είναι θέμα και ενέργειας αλλά η χωροθέτηση απευθύνεται στο Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής γιατί αφορά σε θαλάσσιο χώρο. Αυτός ο συνδυασμός Πλακιωτάκη- Σδούκου- Γενική Γραμματέας  Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών φωτογραφίζει ποιος θα μας απαντούσε τι συμβαίνει και τι θα γίνει με το LNG», σχολίασε η πρόεδρος του ΤΕΕ.

Αρμόδιο το Υπουργείο και όχι μία εταιρεία για να αποφασίζει που θα γίνονται θαλάσσιες επενδύσεις

Αναφερόμενη η κ. Καπούλα στο ζήτημα της ενδεχόμενης επένδυσης, με τους επενδυτές να επιθυμούν να εγκαταστήσουν πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου εντός του Παγασητικού, με την πρώτη τους πρόταση να είναι για την περιοχή των Πευκακίων και η δεύτερη για την περιοχή του Σωρού, τόνισε πως είναι ευθύνη του κράτους η δέσμευση σημείων και όχι μιας εταιρείας, ενώ αναφέρθηκε και στο έλλειμα που υπάρχει με την μη ύπαρξη θαλάσσιου χωροταξικού, γεγονός που το έχουν θέσει οι επιστημονικοί φορείς της Μαγνησίας.

« Υπάρχουν περιπτώσεις και υποθέσεις που θεωρούνται μείζονος τεχνικού συμφέροντος όπως το θέμα της ενέργειας, υπάρχουν διαδικασίες που μπορείς να αποφασίσεις ξεχωριστά απ’ ότι λέει το θαλάσσιο χωροταξικό. Να κάνεις μια χωροθέτηση, δεσμεύοντας αυτά τα 4-5 σημεία στη χώρα και όταν θα γίνουν τα θαλάσσια χωροταξικά θα τα παραλάβουνε ως δεσμευμένους χώρους», σημείωσε σχετικά με το θαλάσσιο χωροταξικό.

Και συνέχισε για το θέμα του LNG στον Παγασητικό τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σε ολόκληρη χώρα θα έρθουν μέσα στον Παγασητικό, σε έναν κλειστό κόλπο για να κάνουν αυτή την ιστορία; Για ποιον λόγο; Δεν υπάρχει λόγος. Το Υπουργείο δεν έχει λάβει υπόψη του κάτι σε σχέση με τον Παγασητικό. Μια εταιρεία τρέχει το θέμα και το Υπουργείο λέει ότι δεν ξέρει τίποτα. Έρχεται ο καθένας να εγκαταστήσει κάτι στη θάλασσα της χώρας; Δεν έπρεπε να γίνει ανάποδα; Το Υπουργείο να πει ότι θέλω σε αυτά τα σημεία γιατί έχω ελέγξει, είναι σοβαρή χωροθέτηση, δεν φέρνει σε κίνδυνο τον πληθυσμό της περιοχής, τον θαλάσσιο χώρο κτλ. Θα πρέπει να γίνει η χωροθέτηση από την πλευρά του κράτους, να υπάρχει μία εξασφάλιση κρατική ότι εκεί υποδεικνύει το κράτος. Τι θα πει ότι μια εταιρεία χτυπά την πόρτα για να μπει στον θαλάσσιο χώρο μας; Θα έρθει και μια τούρκικη εταιρεία να μπει στον θαλάσσιο χώρο μας και θα περιμένει το Υπουργείο το αίτημα; Το Υπουργείο θα πρέπει να προσεγγίσει το θέμα και να βάλει όρους για τη χωροθέτηση και να διασφαλίσει τους πολίτες , το θαλάσσιο περιβάλλον κτλ».

Τέλος, κ. Καπούλα επεσήμανε πως η χώρα δεν κινδυνεύει να «ξεμείνει» από ενέργεια, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αυτό τον τομέα και στην μη ύπαρξη θαλάσσιου χωροταξικού, αναφορικά με το LNG.

«Δεν κινδυνεύουμε αυτή τη στιγμή από άποψη ενέργειας. Στην Πτολεμαΐδα άλλαξαν οι όροι και τα ποσοστά χρήσης λιγνίτη και γι’ αυτό περνάμε έναν ασφαλή χειμώνα, γιατί υπήρχαν θεωρίες το καλοκαίρι ότι θα έχουμε προβλήματα. Δεν είμαστε σε μια κατάσταση ότι η χώρα κινδυνεύει με μπλακ άουτ ή η χώρα έχει ζητήματα θέρμανσης, αλλά κάθε μέρα το θρίλερ της ενέργειας παγκοσμίως αλλάζει όρους και παίκτες. Να μην επαναπαυόμαστε ότι δεν υπάρχει θαλάσσιο χωροταξικό και δεν ξέρουν που θα βάλουν το LNG», κατέληξε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας.

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.