Νέες εγκαταστάσεις σε Βόλο και Λαμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσω ΣΔΙΤ

Θα προσφέρουν εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης κατά την περίοδο κατασκευής

Σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδοτική συμβολή, μέσω της ΕΤΕπ, έχουν εξασφαλίσει οι ιδιώτες ανάδοχοι σε διαγωνισμούς για 3 + 1 κτηριακά ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, που σχετίζονται με την κατασκευή αντίστοιχων φοιτητικών εστιών σε περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στη Μαγνησία αλλά και τη Λαμία, λόγω του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα έργα αφορούν στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων έρευνας και ανάπτυξης, για ελληνικά πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών και άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε Βόλο και Λαμία.

Πριν λίγες εβδομάδες, με κοινή ανακοίνωσή τους, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων ανέφεραν ότι η ΕΤΕπ ενέκρινε την πρόταση χρηματοδότησης έργων ύψους 190 εκατ. ευρώ, που προωθούνται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κάνοντας λόγο στα παραπάνω έργα, τα οποία εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλέγμα προγραμμάτων ΣΔΙΤ για την πολύπλευρη αναβάθμιση ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 445 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μένει να φανεί αν η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ σχετίζεται με τους διαγωνισμούς εξαρχής ή κατευθείαν στους ιδιώτες φορείς, δηλαδή τις κατασκευαστικές εταιρείες που θα ανακηρυχθούν ανάδοχοι.

Η ΕΤΕπ συνεδρίασε στις αρχές Φεβρουαρίου προκειμένου να εγκρίνει (στις 02/02/2022) τη χρηματοδότηση σε ένα ευρύτερο «πακέτο» έργων, ανάμεσα στα οποία και οι 3 φοιτητικές εστίες σε Θεσσαλία, Κρήτη και Θράκη.

Στον διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ κατασκευής φοιτητικών εστιών και άλλων πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 91,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ο ανάδοχος θα αναλάβει όχι μόνο την κατασκευή φοιτητικών εστιών στη Λαμία καθώς και άλλες εκπαιδευτικές / ερευνητικές υποδομές. Θα αναλάβει και τα έργα αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης του βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, και κοινωνικών υποδομών. Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή φοιτητικών εστιών, και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία. Στη Β` φάση έχουν περάσει οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, στην απόφαση της ΕΤΕπ γίνονται επίσης αναφορές για νέα κτίρια, τα οποία θα συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκές οδηγίες για την ενεργειακή απόδοση, ότι το έργο βρίσκεται σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές όπως ορίζονται από την πολιτική συνοχής της ΕΕ, ως εκ τούτου, αναμένεται να υποστηρίξει την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της ΕΕ, ότι αφορά σε επενδύσεις στην προσβασιμότητα και την ποιότητα των πανεπιστημίων που βρίσκονται εκτός των οικονομικών, πληθυσμιακών και εκπαιδευτικών κόμβων της Ελλάδας (της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας), συμβάλλοντας έτσι στην πιο ισορροπημένη εδαφική ανάπτυξη, εξουδετερώνοντας την υπερβολική συγκέντρωση, ενισχύοντας τους δευτερεύοντες πόλους ανάπτυξης και μειώνοντας τις ανισότητες μεταξύ των ανθρώπων και μεταξύ μέρη.
Τα έργα ΣΔΙΤ για την κατασκευή φοιτητικών εστιών, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο ως λύση για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα στη φοιτητική στέγη, ενώ εκτιμάται ότι θα προσφέρουν εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης κατά την τριετή περίοδο κατασκευής τους και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

Σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης διετίας, οι διαγωνισμοί προχωρούσαν και «ωρίμαζαν» μέσω της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου, που προβλέπει και την εξειδίκευση των τεχνικών προδιαγραφών των ακινήτων που θα δημιουργηθούν με βάση και τις προτάσεις των ενδιαφερόμενων εταιρειών, αλλά και τις ανάγκες των ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι μετά την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, οι εταιρείες θα κληθούν σύντομα να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.