Νοσοκομείο Βόλου: Μικρή μείωση στη ροή εμβολιασμού

Σε ετοιμότητα παραμένουν οι υγειονομικοί στο "Αχιλλοπούλειο"

Σαφής αποκλιμάκωση στον αριθμό των νοσηλειών καταγράφεται στο Νοσοκομείο Βόλου, σύμφωνα με τον εντατικολόγο και πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων κ. Γιάννη Κόκορη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Ωστόσο, όλο το ιατρικό προσωπικό παραμένει σε ετοιμότητα για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα, καθώς προκαλεί ανησυχία ο αυξημένος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τόσο στη Μαγνησία, όσο και πανελλαδικά. Σύμφωνα με τον γιατρό, η κοινωνία θα πρέπει να καταλάβει πως το μοναδικό της όπλο κατά του ιού είναι ο εμβολιασμός με τον κ. Κόκορη να τονίζει πως όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί, μπορεί να το κάνει γρήγορα κι εύκολα. Θετική είναι η επικρατούσα εικόνα στο Νοσοκομείο Βόλου, αναφορικά με τις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό με τον κ. Κόκορη να επισημαίνει πως υπάρχει σαφής αποκλιμάκωση. Ανέφερε πως ο αριθμός των νοσηλευόμενων στην κλινική Covid είναι μονοψήφιος, ενώ στη ΜΕΘ Covid δεν νοσηλεύεται κανένας ασθενής.
Μάλιστα, οι νοσηλευόμενοι στην κλινική δεν είναι βαριά περιστατικά με εξαίρεση ένα που χρειάζεται ειδική βοήθεια.

«Ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων»

“Μπορούμε να πούμε ότι το τρίτο κύμα έχει πια τελειώσει αλλά μπροστά μας υπάρχει η πιθανότητα για ένα τέταρτο κύμα”, είπε ο εντατικολόγος του Νοσοκομείου Βόλου εκφράζοντας όμως την ανησυχία του για τον αυξημένο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφονται και στην περιοχή μας αλλά και πανελλαδικά.
“Αυτό που μας ανησυχεί και παραμένουμε σε ετοιμότητα είναι ο αυξημένος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων, όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και γενικότερα και το γεγονός ότι καθημερινά αυξάνεται, δείχνει ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ, οι κίνδυνοι υπάρχουν και το μοναδικό μας όπλο και εφόδιο είναι το εμβόλιο. Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έχουν ολοκληρώσει την ανοσοποίησή τους σαφώς και είναι πολύ περισσότερο προστατευμένοι”, τόνισε ο ίδιος αναφέροντας το παράδειγμα των τριών ηλικιωμένων από το Γηροκομείο Βόλου, οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα της νόσου.

Η κοινωνία πρέπει να καταλάβει ότι
το μοναδικό της όπλο είναι ο εμβολιασμός

Ο κ. Κόκορης μίλησε όμως και για τον εμβολιασμό, επισημαίνοντας πως η κοινωνία θα πρέπει να καταλάβει πως είναι το μοναδικό της όπλο ενάντια στην πανδημία. “Θα πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες με την έννοια ότι ο κορωνοϊός έχει ταλαιπωρήσει όλη τη χώρα και τον κόσμο, αλλά κι εδώ στην μικρή μας περιοχή έχουμε μεγάλο αριθμό νοσηλειών και θανάτων και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε αυτό να επαναληφθεί. Ο μόνος τρόπος να το περιορίσουμε, στο μέτρο του δυνατού, είναι ο εμβολιασμός”, είπε ο ίδιος.
Μεταφέροντας την εικόνα των τωρινών κρουσμάτων ο κ. Κόκορης τόνισε πως αυτοί που προσβάλλονται από κορωνοϊό είναι μικρότερης ηλικίας, οι οποίοι θα έχουν μικρότερο βάρος νοσηλείας. Παρόλο όμως που οι νεότεροι μπορεί να περάσουν τη νόσο πιο ήπια, το πρόβλημα είναι πως θα μεταδώσουν τον ιό και μάλιστα την τελευταία μετάλλαξη που είναι και πιο μεταδοτική, στους μεγαλύτερης ηλικίας που είναι ανεμβολίαστοι.
“Θα δημιουργηθεί φαύλος κύκλος που θα οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών και σε κλινικές και ίσως σε ΜΕΘ”, σχολίασε ο ίδιος.
Αύξηση των υπόλοιπων περιστατικών
Στο μεταξύ, εδώ και εβδομάδες το Νοσοκομείο Βόλου και οι κλινικές έχουν επανέλθει σε μια κανονικότητα, εξυπηρετώντας περιστατικά non covid. Όπως ανέφερε ο κ. Κόκορης, έχουν μειωθεί οι κλίνες της ΜΕΘ Covid από οκτώ σε τέσσερις, καθώς οι ανάγκες για non covid περιστατικά έχουν αυξηθεί και λόγω καλοκαιριού, με την συμβατική πια ΜΕΘ που αριθμεί οκτώ κλίνες να είναι γεμάτη από περιστατικά.

Μικρή μείωση στη ροή εμβολιασμού

Σε ότι αφορά τη ροή των εμβολιασμών, ο κ. Κόκορης έχοντας την εικόνα και ως πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, ανέφερε πως καταγράφηκε μια μικρή μείωση της τάξης 10-15%.
“Ενώ καθημερινά εμβολιάζουμε γύρω στα 700-750 άτομα πέσαμε γύρω στα 600. Υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων και όλων εταιρειών πλην AstraZeneca γιατί δεν αγόρασε κι άλλα η χώρα. Όμως όποιος θέλει να κλείσει το ραντεβού του, μπορεί να το κάνει και σε πολύ λίγο χρόνο θα βρει διαθέσιμη δόση και θα εμβολιαστεί.
Δεν υπάρχει η αναμονή που υπήρχε την άνοιξη. Μπορεί να έρθει να κάνει τη δεύτερη δόση, εάν έχει κάνει αλλού την πρώτη, ακόμη κι Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν κάνει την πρώτη δόση στο εξωτερικό, μπορούν με συγκεκριμένη διαδικασία, να κάνουν εδώ τη δεύτερη δόση. Το σύστημα λειτουργεί και είναι ανοιχτό στον κόσμο, αρκεί κάποιος να το θέλει. Υπάρχει και η βούληση του καθενός”, υπογράμμισε ο εντατικολόγος.
Τέλος, σημείωσε για το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος πως “Είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε και γνώση και εμπειρία αλλά αυτή η πανδημία είναι κάτι που ταλαιπωρεί συνολικά την κοινωνία κι όχι μόνο στον τομέα της υγείας ,αλλά σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τελειώσει”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.