ΟΑΕΔ: Τα ανοιχτά προγράμματα για Θεσσαλία- Μαγνησία

Επιχειρηματικές ευκαιρίες, επιταγές επανένταξης, απασχόληση ανέργων, ενίσχυση ευπαθών ομάδων

Τα ανοιχτά προγράμματα του ΟΑΕΔ, για τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία που περιλαμβάνουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, επιταγές επανένταξης, απασχόληση ανέργων, όπως και ενίσχυση ευπαθών ομάδων, παρουσιάζει σήμερα η «ΜΑΓΝΗΣΙΑ».

Ρεπορτάζ ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΣΕΡΗΣ

Τα συγκεκριμένα προγράμματα σύμφωνα με την Προϊσταμένη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Οργανισμού κα Φωτεινή Θεολόγου, είναι «ανοικτά» σε κάθε ενδιαφερόμενο που πληροί τις προϋποθέσεις και τους όρους ένταξης.

Πρόκειται συγκεκριμένα για το «Πρόγραμμα Δεύτερης Επιχειρηματικής Ευκαιρίας (ΟΑΕΔ) για 5.000 ανέργους», το «Πρόγραμμα Επιταγής Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας για 9.200 επιδοτούμενους ανέργους», το «Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρονίως Ανέργων 55-67 ετών για 8.500 μακροχρόνια ανέργους» και το «Πρόγραμμα Απασχόλησης 800 Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ)».

Πρόγραμμα απασχόλησης 8.500

 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών

Πρόγραμμα απασχόλησης 8.500 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών . Σκοπός, είναι η δημιουργία 8.500 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών. Δικαιούχοι, είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), επιχειρήσεις Δήμων και Περιφερειών, επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί του δημόσιου τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, καθώς και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Ωφελούμενοι, είναι άνεργοι ηλικίας 55 έως 67 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, και το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται στο 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών έως τα 750 € μηνιαία.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, οι δικαιούχοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής και εντολή κενής θέσης και προσδιορίζουν την ειδικότητα και το εκπαιδευτικό επίπεδο της θέσης . Ο ΟΑΕΔ επιβεβαιώνει ότι ο δικαιούχος πληροί τις προϋποθέσεις. Οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΆΕΔ υποδεικνύουν στον δικαιούχο υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης, με σειρά προτεραιότητας βάσει του αριθμού των μηνών μακροχρόνιας ανεργίας. Ο δικαιούχος επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον άνεργο Για τη Δημόσια Πρόσκληση και αναλυτικές πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση: http://www.oaed.gr/anoikta-programmata

Πρόγραμμα μετατροπής της επιδότησης ανεργίας

σε επιδότηση εργασίας μέσω 9.200 επιταγών επανένταξης

Πρόγραμμα μετατροπής της επιδότησης ανεργίας σε επιδότηση εργασίας μέσω 9.200 επιταγών επανένταξης στην αγορά εργασίας. Σκοπός, είναι η επανένταξη επιδοτούμενων ανέργων στην αγορά εργασίας σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης με 830 € ελάχιστες ακαθάριστες. Δικαιούχοι, είναι οι επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το 3μηνο πριν την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 € τα προηγούμενα 3 χρόνια (τρέχον και 2 προηγούμενα).

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι με εγκεκριμένη επιδότηση οποίους υπολείπεται 50% υπόδειξής τους από το ΚΠΑ2, καθώς και μακροχρόνια άνεργοι στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον 1 ημέρα επιδότησής τους κατά την ημερομηνία πρόσληψής τους, ανεξάρτητα της ηλικίας και της εκπαιδευτικής βαθμίδας τους.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες και το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται στο 80% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών έως τα 830 € μηνιαία. δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ειδικότητα και το εκπαιδευτικό επίπεδο της θέσης. Ο ΟΑΕΔ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις. Οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα.

Η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον άνεργo . Για τη Δημόσια Πρόσκληση και αναλυτικές πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.oaed.gr/anoikta-programmata

«Ενισχυμένο πρόγραμμα δεύτερης

επιχειρηματικής ευκαιρίας»

«Άνοιξε» για όσους διέκοψαν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους πριν το 2022 το ενισχυμένο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή οικονομία με επιδότηση έως 36.000 € .

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις, όπως όσοι άνεργοι διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα πριν το 2022 για το ανασχεδιασμένο πρόγραμμα «δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας» με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή οικονομία.

Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει μια δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία σε πρώην επιχειρηματίες ώστε να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας. Η επιχορήγηση διαρκεί 12 μήνες, με 3μηνη δέσμευση και το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 12.000 € (για ατομική επιχείρηση) έως 24.000 € (για επιχείρηση με τρεις δικαιούχους εταίρους). Μετά την ολοκλήρωση της 3μηνης δέσμευσης, η διάρκεια μπορεί να επεκταθεί κατά 12 μήνες και το συνολικό ποσό της επιχορήγησης θα κυμανθεί από 20.000 € έως 36.000 €, κατόπιν αίτησης.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα έχει γίνει πιο ευέλικτο, στοχευμένο και ελκυστικό: · Τουλάχιστον 40% των θέσεων θα καλυφτούν από άνεργες γυναίκες · ΑμεΑ και γυναίκες θύματα έμφυλης βίας λαμβάνουν 60% επιπλέον μόρια · Επιχειρήσεις ψηφιακής οικονομίας λαμβάνουν 40% επιπλέον μόρια · Επιτρέπεται η συστέγαση σε θερμοκοιτίδες (business incubators), χώρους συνεργασίας (coworking spaces) και άλλες δομές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, καθώς και η λειτουργία εντός οικίας για ψηφιακές επιχειρήσεις.

Δικαιούχοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι που πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:  έχουν διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο διάστημα 1/1/2012 – 31/12/2021, δεν έχουν μεταβιβάσει την επιχείρησή τους ή το μερίδιό τους σε επιχείρηση η οποία ανήκε σε συζύγους ή πρόσωπα α’ ή β’ βαθμού συγγένειας,  δεν έχουν ασκήσει οποιαδήποτε επαγγελματική/επιχειρηματική δραστηριότητα από 01/01/2022 έως τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης, και έχουν καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τη μηνιαία εισφορά 10 € για τουλάχιστον 1 έτος ή την έχουν ρυθμίσει και είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης. Στο πρόγραμμα επίσης μπορούν να υποβάλουν αίτηση και άνεργοι πρώην επιχειρηματίες που δεν έχουν προχωρήσει σε νέα έναρξη δραστηριότητας, με την προϋπόθεση ότι μετά την κοινοποίηση της θετικής αξιολόγησης (προέγκριση) του επιχειρηματικού τους σχεδίου από τον ΟΑΕΔ θα προχωρήσουν στην έναρξη δραστηριότητας σε ΔΟΥ εντός δύο μηνών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 48.000.000 €.

Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων

από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες

Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες . Σκοπός, είναι η δημιουργία 800 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, για την πρόσληψη ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες. Δικαιούχοι, είναι επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα. Επίσης, για την πρόσληψη ανέργων ΑμεΑ, επιχειρήσεις φορείς και Οργανισμοί του Δημοσίου τομέα, καθώς και επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το 3μηνο πριν την αίτηση και να μην έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 € τα προηγούμενα 3 χρόνια (τρέχον και 2 προηγούμενα).

Ωφελούμενοι, είναι Άτομα με Αναπηρίες, εγγεγραμμένα στο ειδικό μητρώο ανέργων ΑμεΑ και τα Απεξαρτημένα Άτομα από εξαρτησιογόνες ουσίες, τα Αποφυλακισμένα, τα Νεαρά Παραβατικά Άτομα ή τα Νεαρά Άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, τα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, τα διεμφυλικά πρόσωπα, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και τα άτομα που συνεχίζουν να διαμένουν μετά την ενηλικίωσή τους σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας και είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων του ΕΚΚΑ, εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, και το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης ανέρχεται στο 90% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, με ανώτατο όριο τα 800€ μηνιαίως. Για τις θέσεις μερικής απασχόλησης η επιχορήγηση ορίζεται στο 90% με ανώτατο όριο τα 400€ μηνιαίως. Στην επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, όπου καταβάλλονται.

Η διαδικασία που ακολουθείται, έχει ως εξής: Οι δικαιούχοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής και εντολή κενής θέσης και προσδιορίζουν την ειδικότητα και το εκπαιδευτικό επίπεδο της θέσης.  Ο ΟΑΕΔ επιβεβαιώνει ότι ο δικαιούχος πληροί τις προϋποθέσεις . Οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ υποδεικνύουν στον δικαιούχο υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης, με σειρά προτεραιότητας βάσει του αριθμού των μηνών μακροχρόνιας ανεργίας. Ο δικαιούχος επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον άνεργο Για τη Δημόσια Πρόσκληση και αναλυτικές πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.