Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Η καθιστική ζωή των 20 χρόνων μας … στοίχισε 2,2 δις ευρώ!

Θα είχαμε χτίσει 39 σχολεία ή θα είχαμε προσλάβει 5.000 γιατρούς ή 6.700 εκπαιδευτικούς!

Η αποχή από κάποια φυσική δραστηριότητα, η αποστροφή της γυμναστικής είναι δυνατόν να στερεί από το ελληνικό δημόσιο χρήματα; Κι όμως, έρευνα του Δρ. Ανδρέα Φλουρή Αν. Καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έδειξε ότι η καθιστική ζωή που κάναμε τα τελευταία 20 χρόνια στοίχισε στο ελληνικό κράτος 2,2 δις ευρώ!
Ο κ. Φλουρής μίλησε για την πρωτότυπη αυτή έρευνα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρότεινε τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Υποκινητικότητας, το οποίο θα καταγράφει σε ετήσια βάση τις οικονομικές επιπτώσεις της υποκινητικότητας στην Ελλάδα κατά τόπους και θα υλοποιεί δράσεις με σκοπό την εξάλειψή της.
Ο Δρ. Ανδρέας Φλουρής Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Επισκέπτης Καθηγητής στην Περιβαλλοντική Ιατρική στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου της Ottawa μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή γι’ αυτή την έρευνα αλλά και τα αποτελέσματά της.

Η ζωή …στον καναπέ, μας στοίχισε 2,2 δις ευρώ!

Όπως εξήγησε ο Καθηγητής ένα θέμα που απασχολούσε τους ερευνητές του Εργαστηρίου ήταν το κόστος στην υγεία από την έλλειψη της σωματικής δραστηριότητας. Ο άνθρωπος, ανέφερε ο κ. Φλουρής είναι φτιαγμένος να περπατά, να τρέχει και δεν είναι φυσιολογικό για το ανθρώπινο σώμα να κάθεται.
“Ήταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια σε όλους μας ότι η υποκινητικότητα, η έλλειψη δηλαδή σωματικής δραστηριότητας επιδρά στην υγεία μας με πολύ αρνητικό τρόπο. Πρόσφατα ανέκυψε και το ερώτημα εάν αυτό έχει και κόστος στην οικονομία, δηλαδή εκτός από την υγεία, εάν μας επηρεάζει και οικονομικά. Έτσι αποφασίσαμε να δούμε εάν μπορούμε να το ποσοτικοποιήσουμε. Να μετατρέψουμε τις επιπτώσεις στην υγεία σε ευρώ για το ταμείο του ελληνικού κράτους. Κοιτάξαμε τις πιο βασικές ασθένειες που εκεί υπάρχουν πολλά δεδομένα του τι προκαλεί το να μην κάνεις άσκηση, δηλαδή πόσο αυξάνει το ρίσκο για τον καρκίνο, πόσο αυξάνει το ρίσκο για την υπέρταση. Φυσικά δεν λέμε ότι όλοι οι καρκίνοι, προκαλούνται από την υποκινητικότητα, όμως, ένα μικρό ποσοστό προκαλείται και από αυτό.
«Η κοινωνία μας γερνάει, γιατί
ασκούμαστε ολοένα και λιγότερο»

«Προσπαθήσαμε, αυτό το μικρό ποσοστό για τις πιο μεγάλες παθήσεις να το μετατρέψουμε σε ευρώ και είδαμε ότι είναι ένα τεράστιο κόστος”, ανέλυσε ο κ. Φλουρής για το σκεπτικό που οδήγησε στην έρευνα αυτή.
Έτσι λοιπόν οι ερευνητές παρατήρησαν και κατέγραψαν τα δεδομένα των 20 τελευταίων ετών, δηλαδή από το 2000 έως το 2019, ενώ η περίοδος του 2020 δηλαδή της καραντίνας θα αναλυθεί σύντομα.
Αυτό που είδαν οι ερευνητές, όπως τόνισε κ. Φλουρής είναι πως ενώ το 2000 το κόστος στην υγεία από την υποκινητικότητα ήταν 90 εκ ευρώ το χρόνο, το 2019 εκτοξεύθηκε στα 131 εκ. ευρώ!
” Αυτό συμβαίνει γιατί η κοινωνία μας γερνάει, γιατί ασκούμαστε ολοένα και λιγότερο, επειδή τα παιδιά μας είναι στο κινητό και στον υπολογιστή από το πρωί μέχρι το βράδυ κι αυτό αρχίζει και μετατρέπεται σε ολοένα και περισσότερα χρήματα και μέχρι το 2019 ήμασταν στα 131 εκ. ευρώ. Αν κάποιος αθροίσει όλα αυτά τα χρήματα αυτά τα 20 χρόνια βγαίνουν περίπου 2,2 δις ευρώ για το ελληνικό κράτος”, υπογράμμισε ο κ. Φλουρής.

Εάν κινούμασταν περισσότερο
θα χτίζαμε 39 νέα σχολεία κάθε χρόνο!

Αφού συγκέντρωσαν τα οικονομικά μεγέθη που προέκυψαν από την ακινησία του πληθυσμού, οι ερευνητές του εργαστηρίου και ο κ. Φλουρής προσπάθησαν να δουν τι θα μπορούσε να κάνει το ελληνικό κράτος με τα 2.2 δις ευρώ συνολικά ή με τα χρήματα που “σπαταλήθηκαν” κάθε χρόνο.
“Είδαμε ότι κάθε χρόνο αυτά τα 131 εκ. ευρώ εάν δεν έπρεπε να τα δώσουμε για νοσηλείες και φάρμακα και γιατρού, κι όλα αυτά τα αρνητικά των ασθενειών τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει, εάν όλοι μας είχαμε κάνει λίγο περισσότερη σωματική δραστηριότητα και δεν καθόμασταν όλοι στον καναπέ.
Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε 39 νέα σχολεία κάθε χρόνο, θα μπορούσαμε να αγοράζουμε στα παιδιά μας κάθε χρόνο 220.000 σχολικούς υπολογιστές κάθε χρόνο ή να πληρώνουμε το μισθό για 6700 εκπαιδευτικούς. Στον τομέα της υγείας, θα μπορούσαμε να πληρώναμε το μισθό 5000 γιατρών ή να φτιάχνουμε ένα καινούργιο νοσοκομείο κάθε χρόνο. Θα μπορούσαμε να αναλάβουμε το κόστος 10.000 ηλικιωμένων σε μονάδες φροντίδας ή θα μπορούσαμε να αγοράζουμε 200 πυροσβεστικά οχήματα κάθε χρόνο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλουρής.
Ανάγκη δημιουργίας Παρατηρητηρίου Υποκινητικότητας

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο Καθηγητή είναι σημαντικό να βρούμε καινοτόμους, ωραίους, έξυπνους τρόπους γυμναστικής και για τα παιδιά και για τους ηλικιωμένους, αλλά και κίνητρα για όλες τις ηλικιακές ομάδες , όλους τους διαφορετικούς υποπληθυσμούς στη χώρα , έτσι ώστε να αυξήσουν λίγο την κίνησή τους.
Είναι σημαντικό, συμπλήρωσε ο ίδιος, να αναφέρουμε ότι όταν μιλάμε για κίνηση δεν μιλάμε να γίνουμε όλοι … αθλητές και να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά να πάμε με τα πόδια στο μάρκετ αντί με το αυτοκίνητο, να ανεβούμε με τις σκάλες αντί να χρησιμοποιήσουμε το ασανσέρ.

«Όταν βγάλουμε τα αποτελέσματα
του 2020 τα ποσά θα εκτοξευτούν»

“Ειδικά τον τελευταίο καιρό που όλοι είμαστε μέσα στα σπίτια μας με την πανδημία πιστεύω ότι όταν βγάλουμε τα αποτελέσματα του 2020 τα ποσά θα εκτοξευτούν”, είπε ο ίδιος σχετικά με τη περσινή χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την πανδημία και τα lockdown.
“Προφανώς θα έπρεπε να δοθούν και κίνητρα για την αντιμετώπιση της υποκινητικότητας και η πολιτεία με έξυπνους τρόπους να μας δίνει κίνητρα για να κινούμαστε περισσότερο”, υποστήριξε.
Για το λόγο αυτό οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προτείνουν τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Υποκινητικότητας, το οποίο θα καταγράφει τις πληροφορίες σε τοπικό επίπεδο, μιας και άλλη φυσιογνωμία έχει ο Βόλος για παράδειγμα από την Αθήνα και θα προτείνει διαφορετικά ανά περίπτωση και τόπο κίνητρα άσκησης.
“Είναι σημαντικό να γίνει το Παρατηρητήριο και να καταγράφει τις αλλαγές κοινωνίας και να δίνει κίνητρα σε τοπικό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και για την υγεία μας και για την οικονομία”, είπε ο κ. Φλουρής, επισημαίνοντας πως πολλές μελέτες δείχνουν ότι σε πολύ μεγάλες χρόνιες ασθένειες είτε κάποιος κάνει άσκηση, είτε παίρνει κάποια φαρμακευτική θεραπεία το αποτέλεσμα είναι ίδιο.

Συνεργασία του Εργαστηρίου
με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

“Είναι σημαντικό λοιπόν είτε είμαστε υγιείς, είτε ασθενείς να ξεκινήσουμε ή να συνεχίσουμε να κάνουμε άσκηση”, σημείωσε ο ίδιος.
Το Εργαστήριο στο οποίο είναι επικεφαλής συνεργάζεται για πολλά θέματα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ για το θέμα της πρόσφατης αυτής έρευνας θα προσπαθήσουν οι ερευνητές να έρθουν σύντομα σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας αλλά και το Υπουργείο Αθλητισμού. Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας συνεργάζεται με το Υπουργείο Εργασίας και ευελπιστεί στο άμεσο μέλλον να προχωρήσει σε νομοθεσία, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες του εξωτερικού, που συνεργάζονται μαζί του, η οποία θα στηρίζει εργαζόμενους από περιβαλλοντικούς παράγοντες και θα προστατεύει την υγεία και την παραγωγικότητά τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.