Πανικός για αντιβιοτικά στρεπτόκοκκου στα φαρμακεία της Μαγνησίας!

Δεν υπάρχει κανένας λόγος, παρά την εξάπλωση των περιστατικών, υποστηρίζει ο παιδίατρος Γ. Χαρίτος

Θέμα συζήτησης μεταξύ των γονιών με μικρά κυρίως παιδιά αποτελεί εδώ και πάνω από έναν μήνα, αυτό της «έλευσης» του στρεπτόκοκκου, με δεκάδες περιστατικά να καταγράφονται καθημερινά και στα παιδιατρεία της Μαγνησίας. Σύμφωνα με τον έμπειρο παιδίατρο κ. Γιώργο Χαρίτο, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή υπάρχει μεγάλη εξάπλωση του στρεπτόκοκκου στην κοινότητα, όμως υπάρχει ταυτόχρονα και μεγάλος πανικός από τους γονείς, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά αντιβιώσεις, πολλές φορές αχρείαστες, «αδειάζοντας» τα ράφια των φαρμακείων.
Όπως εξήγησε ο κ. Χαρίτος ο στρεπτόκοκκος δεν είναι ένα καινούργιο βακτήριο στην παιδιατρική, υπήρχε και θα υπάρχει, είναι εύκολο αναγνωρίσιμο, το διαφορετικό είναι ότι υπάρχει μία μαζική σειρά περιστατικών σε όλο το εύρος των ηλικιών.
«Είχαμε κάποιες επιδημίες στρεπτόκοκκου σε επίπεδο παιδικών σταθμών, απλά τώρα βλέπουμε μία πολύ μεγάλη εξάπλωση στην κοινότητα, πάρα πολλά περιστατικά και πάντοτε όταν υπάρχει μία τέτοια νοσηρότητα είναι λογικό να φτάνουμε και σε υπερβολές, δηλαδή βλέπουμε τους γονείς να ανησυχούν πάρα πολύ», επεσήμανε ο ίδιος, τονίζοντας ότι γονείς κάνουν συνεχή τεστ στρεπτόκοκκου στα παιδιά, ζητούν επίμονα αντιβιώσεις τη στιγμή που ο στρεπτόκοκκος, όπως συμπλήρωσε ο κ. Χαρίτος και εύκολα αντιμετωπίσιμο.

Προβλήματα και πανικός

Ο ίδιος τόνισε πως αυτή όλη η συζήτηση για τα περιστατικά στρεπτόκοκκου έχει επιφέρει προβλήματα και πανικό, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν ολόκληρα τμήματα από παιδικούς σταθμούς για τεστ, επειδή υπήρξε ένα κρούσμα.
«Σε περίπτωση που υπάρχει μία επιδημία στρεπτόκοκκου εκείνη τη στιγμή, εάν πάρουμε τη σχολική τάξη και κάνουμε σε όλα τα παιδιά τεστ υπάρχει πιθανότητα έως και το ¼ της τάξης να βγει θετικό κι αυτό αφορά παιδιά που δεν έχουν συμπτώματα. Αυτά τα παιδιά μπορεί να έχουν μία φορεία στρεπτόκοκκου στον λαιμό, να έχουν δηλαδή κάποιες λίγες αποικίες στρεπτόκοκκου, όμως να μην νοσούνε. Αυτά τα παιδιά δεν χρειάζονται θεραπεία», εξήγησε ο κ. Χαρίτος.
Ωστόσο το πρόβλημα αυτό του πανικού και των υπερβολών, έχει οδηγήσει στην σκληρή πραγματικότητα να είναι άφαντα τα αντιβιοτικά. «Έχουν πάει γονείς και έχουν πάρει αντιβιοτικά για παιδιά που είναι απύρετα, για να στοκάρουν στο σπίτι πιέζοντας τους γιατρούς τους να συνταγογραφήσουν κι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να βρούμε ένα απλό αντιβιοτικό όπως είναι το Amoxil , δυσκολευόμαστε πολύ να βρούμε το Augmentin, κεφαλοσπορίνες. Τα αντιβιοτικά που είναι διαθέσιμα ενδεχομένως δεν καλύπτουν τον στρεπτόκοκκο τόσο καλά κι αυτό δημιουργεί ένα επιπρόσθετο στρες», τόνισε ο γιατρός επισημαίνοντας πως όλη αυτή την κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι βέβαιο ότι θα την βρούμε μπροστά μας, καθώς θα εμφανιστούν κάποια στιγμή ανθεκτικά στελέχη στρεπτόκοκκου τα οποία δεν θα ανταποκρίνονται καλά στην υπάρχουσα αντιβιοτική θεραπεία.

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου είναι υψηλός πυρετός και πολύ έντονος πονόλαιμος, η μετάδοσή του εύκολη, από το ανώτερο αναπνευστικό και αφορά σε όλο το φάσμα των ηλικιών, άρα και σε ενήλικες, οι οποίοι πολλές φορές «κολλούν» από τα παιδιά τους.
Ο πανικός αυτός με τον στρεπτόκοκκο προέκυψε καθώς στην Ευρώπη σημειώθηκε μια σειρά θανάτων με τον έμπειρο γιατρό να εξηγεί το εκεί είναι διαφορετικό το σύστημα υγείας και δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στον γιατρό, όπως είναι στην Ελλάδα.
Τόνισε πως για τον στρεπτόκοκκο υπάρχουν μερικές μέρες στη διάθεση γιατρών και γονιών προτού αρχίσουμε να τον θεραπεύουμε. «Δεν σημαίνει ότι με το πρώτο πυρετικό κύμα, το παιδί πρέπει να ξεκινήσει το αντιβιοτικό. Έχουμε περιθώριο 1-2 ημέρες να παρακολουθήσουμε την κατάσταση, να δούμε πως εξελίσσεται , να κάνουμε ένα τεστ εάν χρειάζεται και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία», κατέληξε ο κ. Χαρίτος.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.