Πάτερ Επιφάνιος Οικονόμου στο Ράδιο ΕΝΑ: «Δεν είμαστε μόνο σώματα, είμαστε και ψυχές»

"Δεν θέλουμε παράλογα πράγματα, αλλά μία εκλογίκευση στην απόφαση της πολιτείας"

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στους κόλπους της εκκλησίας αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και που θέλουν να λειτουργούν οι Ιεροί Ναοί μόνο τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια με εννέα άτομα και 25 οι Μητροπολιτικοί Ναοί. Ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη τόνισε για ακόμη μία φορά πως η εκκλησία δεν ζητά να ανοίξουν οι Ναοί χωρίς μέτρα, χαρακτήρισε όμως παράλογη την τελευταία απόφαση της πολιτείας και υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η εύρεση της χρυσής τομής.

Όπως επεσήμανε ο Πανοσιολογιότατος «Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίνεις, ούτε ταξικές, ούτε θρησκευτικές, ούτε εθνικές. Η τοπική μας εκκλησία έχει κληρικούς που έχουν νοσήσει και ως γνωστόν χάσαμε έναν κληρικό από την πανδημία από την περιοχή της Αγιάς. Έχουμε γνωρίσει στο πετσί μας τα δεινά που επιφέρει αυτό το κακό. Δεν είμαστε εκτός πραγματικότητας, ζούμε μέσα στην πραγματικότητα».
Τόνισε πως δεν επιθυμούν οι ιερείς να υπάρχει ανεξέλεγκτο άνοιγμα των εκκλησιών, καθώς δεν ζούμε σε μία κανονικότητα κι αυτό όλοι το γνωρίζουν.
« Άρα επ ουδενί μπορούμε να κάνουμε Χριστούγεννα όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό δεν θέλουμε να γίνει, γιατί δεν πρέπει να γίνει. Θέλουμε όμως να υπάρχει μία εκλογίκευση στην απόφαση της πολιτείας. Παρεμπιπτόντως οι ανακοινώσεις αυτές για την εκκλησία δεν συμπεριλαμβάνονται στην κυβερνητική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε τελευταία, δεν γίνεται καμία αναφορά για την εκκλησία και δεν ξέρω τι ερμηνεία να δώσω σ’ αυτό. Αυτό όμως που ανακοινώθηκε δεν γίνεται εκ των πραγμάτων. Έχει στοιχεία παραλογισμού. Δεν θέλω να πιστέψω ότι είναι εσκεμμένο, τους ξέφυγε με κάποιον τρόπο, δεν το σκέφτηκαν σωστά», υπογράμμισε ο πατήρ Επιφάνιος.
Ο ίδιος θεωρεί πως αυτές τις ημέρες υπάρχουν διεργασίες και συνομιλίες ώστε να βρεθεί μία χρυσή τομή, καθώς η εκκλησία δεν ζητά παράλογα πράγματα.
«Για σταθείτε βρε παιδιά, δεν είμαστε μόνο σώματα, είμαστε και ψυχές. Ποιος θα ασχοληθεί με αυτές τις ψυχές; Ποιος θα μας κάνει να σηκώσουμε το κεφάλι λίγο ψηλά και να μην κοιτάμε στο χώμα καρφωμένοι από την απελπισία και την κατάθλιψης Ας γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με έναν πιο περιορισμένο μεν, αλλά και με έναν πιο ελεύθερο τρόπο. Ένας άνθρωπος ανά 10-15 τμ. Είναι κάτι παράλογο; Πως γίνεται στα σούπερ μάρκετ αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει αυτή η αναλογικότητα; Εάν ο κίνδυνος υπάρχει στην εκκλησία και δεν πρέπει να λειτουργεί η εκκλησία γιατί κλείνουμε τα μάτια μας για το σούπερ μάρκετ; Εκεί δεν υπάρχει ο κίνδυνος; Υπό τη λογική αυτή να κλείσουμε και τα σούπερ μάρκετ, να κλείσουμε τα μανάβικα, τα κρεοπωλεία, τα κομμωτήρια. Όταν γίνονται συντεταγμένα και σοβαρά τα πράγματα δεν υπάρχει ρίσκο», υπογράμμισε ο Πανοσιολογιότατος.
Μάλιστα ο ίδιος σχολίασε και όσους συμβουλεύουν την κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο, αφήνοντας έξω τους επιστήμονες που όπως υπογράμμισε «τους επιστήμονες τους τιμούμε και τους σεβόμαστε και εκτιμούμε ιδιαιτέρως, αλλά αυτοί που συμβουλεύουν σε πολιτικό επίπεδο την κυβέρνηση για να πάρει τις αποφάσεις, είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση και καμία επαφή με την εκκλησιαστική πραγματικότητα , δεν γνωρίζουν τι είναι εκκλησία , δεν γνωρίζουν τι μπορεί να προσφέρει η εκκλησία. Κάπου έχουν χάσει την αίσθηση του μέτρου και κρίνουν με τρόπο ισοπεδωτικό. Εμείς θέλουμε λίγη σκέψη παραπάνω, λίγη λογική παραπάνω στις αποφάσεις».
Ο πατήρ Επιφάνιος κλήθηκε να σχολιάσει και την φράση που συμπεριλήφθηκε σε επιστολή του προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, πατέρα Χαρίλαου Παπαγεωργίου η οποία είναι πολιτική χροιά και είναι η εξής: «Ἀλλά ὁ Θεός ἔχει μνήμη καί ὁ πιστός λαός του δέν ΞΕΧΝΑ…Οἱ εὐσεβεῖς χριστιανοί εἶναι νομοταγεῖς ἀλλά εἶναι καί ψηφοφόροι καί ὅταν τό θυμοῦνται βάζουν τόν καθένα στή θεση πού τοῦ ἁρμόζει-ὅπως μᾶς δίδαξε ἡ κατάντια τῆς προηγούμενης κυβέρνησης…».
Ο πατήρ Επιφάνιος δεν θέλησε να σχολιάσει την εν λόγω δήλωση επισημαίνοντας πως «Είναι προσωπικές απόψεις, είναι σεβαστές. Ο κάθε άνθρωπος έχει την άποψή του, δημοκρατία έχουμε. Άλλος είναι πιο οξύς, άλλος πιο μετρημένος , ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο και κρίνεται γι’ αυτά που λέει. Είναι σεβαστά, δεν θέλω να σχολιάσω», επεσήμανε και τόνισε πως η τοπική Εκκλησία εκφράζεται θεσμικά, ενώ σημείωσε πως υπάρχει χρόνος για τις τελικές συνεννοήσεις, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και κανένας να μην κινδυνεύσει.
« Ο λαός αναζητά μια πνευματική ανάσα, μια δροσιά εκκλησιαστική αυτές τις Άγιες Ημέρες», κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.