Παύλος Μαλινδρέτος: Υποχρέωση της κυβέρνησης η ένταξη των γιατρών στα βαρέα και ανθυγιεινά

Τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας

Με θετική ματιά είδε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας κ. Παύλος Μαλινδρέτος την είδηση της ένταξης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με τον ίδιο να επισημαίνει μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη πως είναι μία υποχρέωση της κυβέρνησης και κακώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν υλοποιήσει αυτό το αίτημα των υγειονομικών.

Ο κ. Μαλινδρέτος ανέφερε πως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση ακόμη για το εν λόγω θέμα, σχολίασε όμως πως το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων αντιμετωπίζει επικίνδυνες και δύσκολες καταστάσεις, με πολλούς γιατρούς να έχουν νοσήσει από διάφορες ασθένειες στον βωμό του καθήκοντος.
«Η πολιτεία έχει υποχρέωση να το κάνει αυτό, όπως είχαν υποχρέωση να το κάνουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κακώς δεν το είχαν κάνει. Μακάρι να το κάνει τώρα η κυβέρνηση τη ΝΔ και είναι καλοδεχούμενο», σχολίασε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως το ιατρικό επάγγελμα είναι σίγουρα ανθυγιεινό, καθώς ο ιατρός έρχεται σε επαφή καθημερινά με άπειρες ασθένειες και αρκετές από αυτές ιδιαίτερα μολυσματικές.
Μάλιστα συνδέοντας την επικινδυνότητα της νόσησης από άλλες ασθένειες με τη νόσηση από κορωνοϊό, επεσήμανε ότι υπήρχαν στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κρούσματα σε υγειονομικό προσωπικό.
« Οι νεφρολόγοι έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς. Για μας οι ασθενείς είναι οικογένειά μας, δεν είναι ένας άνθρωπος που τον βλέπεις 5 λεπτά. Τους βλέπουμε για πολλές ώρες και δεν είναι παράξενο να νοσήσει το προσωπικό μιας μονάδας στο δημόσιο Νοσοκομείο που περιθάλπει ασθενείς με κορωνοϊό. Δεν είναι απορίας άξιο, αλλά ίσως θα πρέπει να το περιμένει κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν κάνουμε σκόντο στα μέσα προστασίας, ούτε στα rapid
Σε ό,τι αφορά την επάρκεια των ατομικών μέσων προστασίας ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΜ ανέφερε πως υπάρχει επάρκεια στο Νοσοκομείο Βόλου, όμως πάντα θα υπάρχουν και ελλείψεις λόγω της κατανάλωσής τους.
«Πάντα υπάρχουν μέσα προστασίας και πάντα θα έχουμε ελλείψεις. Τα μέσα προστασίας πάντα καταναλώνονται και όταν έχουμε περισσότερα περιστατικά, τόσο περισσότερο θα καταναλώνουμε από τα μέσα προστασίας και θα πρέπει να μας τα αναπληρώνουν», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε δε πως δεν γίνεται χρήση των μέσων προστασίας για περισσότερη ώρα από αυτή που πρέπει , τονίζοντας πως καταναλώνονται άπειρα ζευγάρια γάντια, αλλάζονται οι ποδιές, χωρίς να γίνεται σκόντο σε βάρος της προστασίας όλων. Σκόντο όμως δεν γίνεται ούτε και στα rapid τεστ σε ασθενείς και προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού αλλά και άλλων Τμημάτων του Νοσοκομείου, επισημαίνοντας πως στο Τεχνητό Νεφρό έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1500 ράπιντ τεστ.
«Όποτε έρχονται οι ασθενείς, ελέγχονται. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός, όποιος πρέπει να κάνει τεστ, κάνει», υπογράμμισε.

Πρόβλημα η διαθεσιμότητα των εμβολίων στην Ευρώπη
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο κ. Μαλινδρέτος σημείωσε πως ο εμβολιασμός για τη δεύτερη δόση συνεχίζεται, όμως εντοπίζεται πρόβλημα και δυσχέρεια σε όσους υγειονομικούς δεν δήλωσαν συμμετοχή για διάφορους λόγους, όπως λόγω απουσίας, στην αρχική φάση της διαδικασίας για την πρώτη δόση. Εκεί υπάρχει δυσχέρεια στην ένταξή τους στο σύστημα.
Όμως ο ίδιος δεν στάθηκε στην προθυμία για τον εμβολιασμό, σχολιάζοντας πως δεν είναι αυτό το πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα έγκειται στη διαθεσιμότητα του εμβολίου, πρόβλημα πανευρωπαϊκό.
«Ήμουν ο πρώτος που είπα ότι κάποιος στην ΕΕ δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Συνεχίζω να το λέω. Δεν δέχομαι να καλυφθεί κανείς, όσο ψηλά κι αν είναι. Η δουλειά τους δεν ήταν να εξετάζουν ασθενείς, η δουλειά τους ήταν να διαπραγματευτούν με τις εταιρείες φαρμάκων και να μας εξασφαλίσουν ικανό αριθμό εμβολίων. Αυτή ήταν η δουλειά τους και δεν την έκαναν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ρομαντική την ιδέα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να δοθούν σε άλλες βιομηχανίες οι πατέντες των εμβολίων λέγοντας πως «Αυτό το σοβιετικού τύπου ότι θα πάρουμε τις πατέντες και θα τα κάνουμε όλα εμείς, δεν ξέρω πως μπορεί να προσεγγιστεί. Δεν είμαι σίγουρος ότι γίνεται. Ως ιδέα, αυτή που πρότεινε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει τον ρομαντισμό του, είναι μια ρομαντική ιδέα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί πρακτικά να γίνει σε όλο τον κόσμο. Εκείνο που θα έπρεπε να έχουν κάνει είναι οι πολιτικοί της Ευρώπης να έχουν συνδιαλλαγεί με τις εταιρείες φαρμάκων για να εξασφαλίσουν τα εμβόλια, που χρειάζεται ο πληθυσμός της Ευρώπης. Τα άλλα ακούγονται ρομαντικά, εκτός αν αγοράσουν την πατέντα. Εκεί είναι διαφορετικά τα πράγματα».
Τέλος, σχετικά με τη στελέχωση του Νοσοκομείου ο κ. Μαλινδρέτος σημείωσε πως η προκήρυξη 2Κ ήταν της προηγούμενης κυβέρνησης και αφορά σε λοιπό προσωπικό και όχι σε ιατρικό, ενώ σχετικά με τις ελλείψεις ιατρών επεσήμανε πως «Αναμένουμε τους παθολόγους σαν το μάννα εξ ουρανού. Κάποιοι συνάδελφοι θα βγουν στη σύνταξη. Το ΕΣΥ γερνάει. Η ΥΠΕ έκανε μια πρόταση και θα πάρουμε κάποιους γιατρούς ακόμη, θα προκηρυχθούν κάποιες θέσεις γιατρών μεταξύ των οποίων και παθολόγοι και γιατροί για το ΤΕΠ και άλλες ειδικότητες. Δεν λύνουμε όμως το πρόβλημα. Το Νοσοκομείο είναι σοβαρά υποστελεχωμένο και χρειαζόμαστε κι άλλους γιατρούς».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.