Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: Στο ΣτΕ κατά της απόφασης Φάμελλου για ΑΓΕΤ

Λόγω κορωνοϊού αναβλήθηκε και αναμένεται από Μάρτιο ως Ιούνιο του 2021

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησία και Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση που είχε εκδοθεί όταν υπουργός ήταν ο κ. Φάμελλος, που επιτρέπει την καύση 200.000 τ. σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, που μάλιστα μεταφέρονται από Ιταλία και άλλης απροσδιόριστης προέλευσης, με πλοία. Ανάλογα με την απόφαση του ΣτΕ, υπάρχει σκέψη να γίνει καταγγελία για το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εντός του 2021.
Ο Κώστας Βολιώτης εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας που μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Γιώργο Καρεκλίδη, είπε ότι είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στις 18 Νοεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και πλέον εκτιμάται ότι θα συζητηθεί μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2021.

Το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, ανέφερε ότι μελέτη που είχε γίνει το 2004 κατέδειξε ότι τα προβλήματα στο αναπνευστικό των παιδιών, είχαν ταυτιστεί σχεδόν με τα προβλήματα που είχαν τα παιδιά της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει έντονη βιομηχανική δραστηριότητα.
Τη χρονιά εκείνη, με πρωτοβουλία της ΠΠΜ πλήθος φορέων είχαν υπογράψει ένα ψήφισμα, με το οποίο κατήγγειλαν την κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη του Βόλου, προτείνοντας λύσεις.

«Το πρόβλημα της ρύπανσης
στον Βόλο προϋπήρχε του 2004»

«Δηλαδή το πρόβλημα της ρύπανσης στην πόλη του Βόλου προϋπήρχε του 2004. Σ’ αυτά τα 16 χρόνια όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα, αλλά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, γιατί για παράδειγμα το 2004 η ΑΓΕΤ δεν έκαιγε πετ κοκ, ούτε σκουπίδια», ανέφερε το μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Ο κ. Βολιώτης είπε ότι εδώ και χρόνια η ΑΓΕΤ καίει πετ κοκ, τα τελευταία χρόνια και σκουπίδια, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι χειρότερη και πιο επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών, διότι η καύση των σκουπιδιών εκλύει καρκινογόνες ουσίες όπως φουράνια και βαρέα μέταλλα, που είναι πιο επικίνδυνα για την υγεία από τα αιωρούμενα σωματίδια.
Συμπλήρωσε δε, ότι και τα αιωρούμενα σωματίδια που εκπέμπονται από το πετ κοκ, σύμφωνα με την υπηρεσία Περιβάλλοντος της ΕΕ, δημιουργούν 400.0000 θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
«Η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια pm 10. Να έχουμε υπόψη ότι τα πιο μικρά σωματίδια, τα pm 2,5 είναι περισσότερο επικίνδυνα, γιατί είναι μικρότερα σε μέγεθος και μέσα από το κυκλοφορικό περνούν στα ζωτικά όργανα του οργανισμού και τα προσβάλλουν», ανέφερε.
Ο Κ. Βολιώτης θύμισε και τα αυξημένα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα εγκεφαλικά και καρκίνους, ενώ τόνισε ότι στις προθέσεις όσων κινούνται στην περιοχή μας στην κατεύθυνση προστασίας της Υγείας και της απαλλαγής της πόλης από την ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι η καταγγελία και η προσφυγή στην ΕΕ.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Αυτή την περίοδο εκκρεμεί η συζήτηση για το θέμα της ΑΓΕΤ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, που επρόκειτο να συζητηθεί στις 18 Νοεμβρίου, αλλά λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε για την περίοδο από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο του 2021.
Ο ίδιος είπε, ότι «δεν είμαστε ούτε αισιόδοξοι, ούτε απαισιόδοξοι. Δυστυχώς, η Δικαιοσύνη, δεν είναι αυτή που ήταν την εποχή του Βεκλερή, όταν ήταν πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, που είχε οικολογικές ευαισθησίες και οι αποφάσεις ήταν σ’ αυτή την κατεύθυνση».
Μέσω την προσφυγή στο ΣτΕ, οι οικολογικές οργανώσεις ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση που είχε εκδοθεί όταν υπουργός ήταν ο κ. Φάμελλος, που επιτρέπει την καύση 200.000 τ. σκουπιδιών, που μάλιστα μεταφέρονται από Ιταλία και αλλού, απροσδιόριστης προέλευσης, με πλοία.
«Στο μυαλό του κάθε λογικού ανθρώπου υπάρχει η απορία, που έχουν διατυπώσει πολλές φορές και ποτέ δεν έχει απαντηθεί, γιατί οι Ιταλοί κάνουν τον κόπο να στέλνουν σκουπίδια στην Ελλάδα και δεν τα καίνε οι ίδιοι στις δικές τους τσιμεντοβιομηχανίες», ανέφερε ο κ. Βολιώτης, που εκτίμησε ότι προφανώς εμείς είμαστε ο αποτεφρωτήρας της Ευρώπης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.