Πέτρος Βαφίνης: «Τα δείγματα δείχνουν ότι ο τουρισμός στην Αλόννησο θα φτάσει τα επίπεδα του 2019»

Αισιόδοξος ο Δήμαρχος του νησιού, το οποίο εκθειάζεται από διεθνή μέσα

Για επισκεψιμότητα που θα φτάσει τα επίπεδα του 2019 έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, αναφορικά με την τουριστική κίνηση αυτού του καλοκαιριού. Αν και ο ίδιος δήλωσε πως πάντα είναι συγκρατημένος, τα μέχρι στιγμής δείγματα όμως που δίνουν την αισιοδοξία πως τα πράγματα για το νησί των Σποράδων θα πάνε πολύ καλά.

 

«Γενικώς είμαι από τους συγκρατημένους ανθρώπους, δεν είμαι από αυτούς που ενθουσιάζονται εύκολα.  Αυτή τη φορά όμως είναι πάρα πολύ ευχάριστη και πάρα πολύ αισιόδοξη η κίνηση, η ροή των κρατήσεων είναι πολύ ικανοποιητική. Πιστεύω ότι εάν δεν υπάρξει κάποιο άλλο απρόσμενο γεγονός,  θα αγγίξουμε το 2019. Είμαι τόσο αισιόδοξος αυτή τη φορά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαφίνης.

Ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχει μια μεγάλη ζήτηση από την Βρετανική αγορά και γενικώς οι κρατήσεις πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Σημαντικό στοιχείο στην άνοδο της τουριστικής κίνησης παίζει και η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού. Όπως επεσήμανε ο  Δήμαρχος φέτος θα εκτελούνται τα περισσότερα δρομολόγια πλοίων από κάθε άλλη φορά. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τρία συμβατικά πλοία κι ένα ταχύπλοο και από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει δρομολόγια άλλο ένα ταχύπλοο, ένα συμβατικό πλοίο κι ένα ταχύπλοο οχηματαγωγό από τον Αγ. Κωνσταντίνο, που είχε σταματήσει τα δρομολόγια εδώ και χρόνια και πλέον επανέρχεται.

Εάν σταθεροποιηθούν οι τιμές στα καύσιμα θα πάμε καλά

Βέβαια, σημαντικό στοιχείο στον τουρισμό είναι και οι αυξήσεις, με τον κ. Βαφίνη να σημειώνει πως ήδη οι τιμές στα ναύλα έχουν αυξηθεί. Επεσήμανε όμως πως ο φόβος του, όπως και των επαγγελματιών του τουρισμού είναι να μην αυξηθούν περαιτέρω.

«Εάν σταθεροποιηθούν οι τιμές αυτές, παρόλη την αύξηση που έχουν,  όλο το καλοκαίρι, πιστεύω ότι δεν θα είναι τόσο τραγικό. Εάν έχουμε περαιτέρω αυξήσεις, μετά αλλάζουν τα πράγματα», σχολίασε ο  Δήμαρχος.

Πάνω από 2,50 ευρώ η βενζίνη στο νησί

Ωστόσο, η τιμή της βενζίνης «καίει» τους νησιώτες και τους επισκέπτες. Αυτή τη στιγμή στην Αλόννησο η βενζίνη έχει φτάσει στα 2.58 ευρώ το λίτρο και σύμφωνα με τον κ. Βαφίνη το νησί πρώτη φορά βλέπει τόσο αυξημένες τιμές. Μάλιστα, ο ίδιος τη χαρακτήρισε και τιμή ρεκόρ. Παρόλα αυτά, όπως επεσήμανε η αύξηση αυτή δεν θα σταθεί εμπόδιο στον τουρισμό, μιας και το νησί είναι μικρό, οι αποστάσεις είναι μικρές και οι παραλίες βρίσκονται κοντά από το Πατητήρι και την Χώρα.

« Όντως είναι μεγάλη αύξηση, παρόλα αυτά επειδή το νησί είναι μικρό, οι αποστάσεις που διανύει ο τουρίστας είναι μικρές, δεν φαίνεται τόσο έντονα το κόστος μετακίνησης με το αυτοκίνητο. Η πιο μακρινή παραλία είναι ο Άγιος Δημήτριος που είναι 13 χλμ. Παραλίες υπάρχουν  και σε 1 χλμ, 2 χλμ κτλ.. Η αύξηση αυτή θα «ζορίσει» τους τουρίστες που θα επιλέξουν να έρθουν με κάποιο ταχύπλοο σκάφος, γιατί το σκάφος είναι αλλιώς και οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, όπως και το κόστος. Ευελπιστούμε όλοι να υπάρξει από την κυβέρνηση μείωση φόρων ή μέτρα ώστε να πέσει η τιμή, γιατί είναι υπερβολική και φοβόμαστε μην πάει παραπάνω», είπε ο κ. Βαφίνης.

 

Κορυφαίος τουριστικός προορισμός η Αλόννησος

Ο κ. Βαφίνης όμως αναφέρθηκε και στα διθυραμβικά σχόλια που έχει λάβει το νησί από διεθνή μέσα επικοινωνίας, όπως πρόσφατα από τους Times του Λονδίνου. Ο Δήμαρχος σημείωσε πως το γεγονός ότι η Αλόννησος διακρίνεται σε μεγάλα και έγκριτα μέσα του εξωτερικού είναι κάτι που χαροποιεί τους πάντες, αλλά τους γεμίζει παράλληλα και με ευθύνη.

«Μας γεμίζει ευθύνη, ώστε  να διαφυλάξουμε αυτή την πορεία του νησιού προς την αειφορία, προστατεύοντας πρωτίστως το περιβάλλον που μας έχει χαρίσει η φύση και κάνοντας δράσεις καινοτόμες και διαφορετικές από άλλους προορισμούς, γιατί ήλιο και θάλασσα «πουλάνε» όλοι», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Στην κατεύθυνση αυτή και με στόχο την ανάδειξη της Αλοννήσου όλοι οι επαγγελματίες προσπαθούν να συμβάλλουν σε αυτό τον σκοπό. Σύμφωνα με τον κ. Βαφίνη, εστιατόρια εντάσσουν στο μενού τους τοπικά προϊόντα, όπως και ξενοδοχεία προσφέρουν μεσογειακό- ελληνικό πρωινό εντάσσοντας κι αυτά προϊόντα της περιοχής.

«Πρέπει να εμπλουτίζουμε και να διαφοροποιούμαστε συνεχώς. Κι εμείς ως δημοτική αρχή προσπαθούμε να δημιουργούμε προϊόντα ακόμη κι αν δεν τα έχουμε, όπως καινοτόμες δράσεις που προσθέτουμε στον καταδυτικό τουρισμό, για παράδειγμα τους υποβρύχιους γάμους. Ο κόσμος πλέον έχει ανάγκη από τέτοιο είδους τουρισμό. Εκείνο  που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι πως το κοινό αλλάζει και δεν είναι το ίδιο με πριν από 30 χρόνια», τόνισε ο κ. Βαφίνης.

Τέλος, σε ότι αφορά στο υποβρύχιο μουσείο, ο ίδιος επεσήμανε πως δεν θα υπάρξει φέτος εισιτήριο, καθώς αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, σύμφωνα και με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, φέτος θα λειτουργήσουν πιλοτικά και τα υπόλοιπα τέσσερα ναυάγια που έχουν εγκριθεί από το ΚΑΣ. Αυτό σημαίνει πως όταν επιβληθεί το εισιτήριο, που έχει οριστεί στα 50 ευρώ, θα αφορά πέντε ναυάγια και όχι μόνο αυτό της Περιστέρας.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.