Πως βιώσαμε τη μάχη με τον κορωνοϊό

Συγκλονιστικές εξομολογήσεις στις “Ημέρες Πνευμονολογίας”

Την προσωπική τους μάχη με τον κορωνοϊό μοιράστηκαν κατά τη διάρκεια του επιστημονικού Συνεδρίου “Ημέρες Πνευμονολογίας” γιατροί και γνωστοί επαγγελματίες στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία. Κάποιοι από αυτούς παρέμειναν στην κλινική κορωνοϊού, κάποιοι άλλοι μπήκαν στην Εντατική. Μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές έδωσαν μεγάλο αγώνα και τα κατάφεραν.

Ορέστης Γρίβας, πνευμονολόγος στον Πλαταμώνα, Αλέξανδρος Παπαστεργίου, ιδιοκτήτης Κέντρου Αποκατάστασης Απολλώνιο, Περικλής Παναγής, πνευμονολόγος Νοσοκομείου Τρικάλων και Κωνσταντίνος Χρήστου, πνευμονολόγος- φυματιολόλος, ιδιώτης γιατρός στον Βόλο άνοιξαν την καρδιά τους και μίλησαν ανοιχτά για την μεγάλη περιπέτεια της υγείας τους, την μάχη με τον κορωνοϊό και τη μεγάλη μάχη μετά για την αποκατάστασή τους.

Κ. Χρήστου: “Ζω από θαύμα- Κανένας να μην ζήσει αυτή την εμπειρία”

Νόσησα τον Νοέμβριο του 2020 σε μια κατ’ οίκον επίσκεψη. Ανέβασα πυρετό έως 38.2, ακύρωσα τα ραντεβού μου και μπήκα καραντίνα. Πέντε μέρες καραντίνα και δεν υποχωρεί ο πυρετός. Εμφανίζεται το “τέρας” του φόβου. Καλώ ΕΚΑΒ, έχω ένα πλάκωμα στο στήθος. Μπαίνω στην αρχή σε τετράκλινο και περνούν τρεις μέρες. Αισιοδοξώ. Την τρίτη ημέρα ξυρίζομαι στο δωμάτιο του Νοσοκομείο και κάνω μπάνιο. Ένιωσα σαν να έσκαβα. Μεταφέρομαι στην αρνητική πίεση. Του Αγίου Νικολάου προσεύχομαι να μην λιγοψυχήσω. Η αδυναμία και ο τρόπος εισβάλλει στο κορμί μου. Προσεύχομαι στην Παναγιά, την μητέρα όλων “Βοήθησέ με μην πεθάνω”. Ζητάω να διασωληνωθώ, μου λένε όχι. Στις 15 Δεκεμβρίου, του Αγίου Ελευθερίου διασωληνώνομαι.

Θυμάμαι τρομακτικά όνειρα, παραισθήσεις, στρες. 30/12 με είχαν αποσωληνώσει και 2/1/2021 μπήκα στην Non covid ΜΕΘ. Από κει ένα βράδυ στην Παθολογική κι έπειτα στο Κέντρο Αποκατάστασης. Δεν μπορούσα να κουνηθώ. Όλο το βράδυ πάλευα να ξεβιδώσω το καπάκι από ένα μπουκαλάκι νερό. Έμεινα 42 ημέρες στο Νοσοκομείο . Στο Κέντρο Αποκατάστασης με ζύγισαν. Ήμουν 83 κιλά και είχα φτάσει 61. Τον Φεβρουάριο είμαι ακόμη στο Κέντρο Αποκατάστασης, κάνω 2 και 3 φορές τις ασκήσεις μου. Βλέπω τη γυναίκα μου από το παράθυρο και λέω “πότε θα γυρίσω σπίτι μου;”. Εκεί εμβολιάζομαι κιόλας. Μετά από 110 ημέρες από την πρώτη που παρουσίασα πυρετό, επιστρέφω στο ιατρείο μου. Να μην ζήσει κανείς αυτή την εμπειρία. Ζω από θαύμα”.

Α. Παπαστεργίου: “Δύσκολη η εμπειρία”

Νόσησα τον Δεκέμβριο και κόλλησα από την έγκυο γυναίκα μου. Είχα υψηλό πυρετό και κόπωση. Τη δεύτερη εβδομάδα αυξήθηκε ο πυρετός. Πήγα Νοσοκομείο, έκανα εξετάσεις και μου είπαν να επιστρέψω μετά από δύο ημέρες. Εκείνη την ημέρα είχα τόσο πυρετό , 41 βαθμούς που είχα παραισθήσεις. Νοσηλεύτηκα και είχα πνευμονία. Είχα πρόβλημα και με το οξυγόνο. Ήταν δύσκολη η εμπειρία. Το πιο δύσκολο ήταν μετά το Νοσοκομείο. Δεν μπορούσα να κουνήσω χέρια και πόδια, δεν μπορούσα να περπατήσω. Έχασα 14 κιλά. Με βοηθούσε να κινηθώ η μικρή μου κόρη. Γνώρισα τις υπηρεσίες που προσφέρω στο Κέντρο Αποκατάστασης ως ασθενής πια. Ήμουν 40 ημέρες θετικός στον κορωνοϊό”.

Ο. Γρίβας: “40 ημέρες στο Νοσοκομείο”

Πιθανώς κόλλησα σε κάποια κατ’ οίκον επίσκεψη. Νόμιζα ότι θα το περάσω εύκολα. Μπήκα νοσοκομείο και έμεινα 40 ημέρες. Η αποκατάσταση χρειάστηκε ένα μήνα. Είχα ένα ήπιο βρογχικό άσθμα, υπέρταση και ήμουν 30 κιλά παραπάνω. Από τον κορωνοϊό έχασα 30 κιλά και πλέον δεν έχω υπέρταση γιατί τα έχασα. Κάποιο βράδυ θυμάμαι ότι με ενημέρωσαν πως πιθανώς να με διασωληνώσουν. Δεν χρειάστηκε ευτυχώς. Και οι νοσηλευτές και οι συνάδελφοι ήταν καθημερινά δίπλα μας”.

Π. Παναγής: “Χαίρομαι που είμαι εδώ και ζωντανός”

Αρνήθηκα το κάλεσμα του ουρανού. Τον Οκτώβριο του 2020 η Πνευμονολογική Κλινική των Τρικάλων έγινε κλινική Covid. Ήταν μέρες βασανιστικές.

Πριν νοσήσει από κορωνοϊό

Τα φορεία να πηγαινοέρχονται και ωράρια εξαντλητικά. Είπα να νοσήσω κι εγώ για να ξεκουραστώ 14 ημέρες. 19/11 βρέθηκα θετικός, με έναν πυρετό 37.3. Μπήκα καραντίνα. Έξι ημέρες στο σπίτι δεν είχα πρόβλημα και νόμιζα ότι έχω τελειώσει. Μετά έξι μέρες λόγω μικρής πτώσης του κορεσμού πήγα στο Πανεπιστημιακό. Νιώθω τεράστια μοναξιά και συνειδητοποιώ ότι είμαι ασθενής. Λόγω επιδείνωσης μπαίνω στο Λοιμωδών. Βασανιστικές οι ώρες γιατί ήξερα ποιο είναι το επόμενο βήμα.

Στην Κλινική κορωνοϊού

Έμαθα ότι συζητούσαν οι γιατροί εάν θα με διασωληνώσουν. Στις 6 /12 τους είπα να με διασωληνώσουν. Έμεινα 16 ημέρες στη ΜΕΘ και γενικά 55 ημέρες με κορωνοϊό. Μετέτρεψα το σπίτι σε κέντρο αποκατάστασης. Μέτα από τρεις μήνες επανήλθα αλλά όχι πλήρως. 23 Αυγούστου ορκίστηκα μόνιμος στο Νοσοκομείο Τρικάλων και επανήλθα”.

Στο σπίτι που είχε μεταμορφωθεί σε Κέντρο Αποκατάστασης

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.