Προ κινητοποιήσεων οι αγρότες της Μαγνησίας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θ. Γεωργαδάκη

Αποζημίωση για το σύνολο των μηλοπαραγωγών διεκδικεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που δίνει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στο ένα τρίτο των αγροτών, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, αν δεν γίνουν άμεσα ανακοινώσεις του υπουργείου, οι αγρότες αποφασίζουν την Κυριακή και τη Δευτέρα και για κινητοποιήσεις.
Όπως είπε, τα προβλήματα των αγροτών, είναι χρόνια και έχουν οξυνθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές που πωλούν οι αγρότες τα προϊόντα τους, κάτι που μπορεί να ανατραπεί μόνο με τον αγώνα.

Ο πρόεδρος των αγροτικών συλλόγων, επισήμανε ότι οι μηλοπαραγωγικές περιοχές Πανελλαδικά έκαναν κινητοποίηση, με τον συντονισμό των Ομοσπονδιών Μαγνησίας και Λάρισας, έγιναν διάφορες κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια, έγινε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι στις 15 Δεκεμβρίου θα βγει διάγγελμα για την ενίσχυση που θα δοθεί ανά στρέμμα στα μήλα, αλλά αυτό δεν έγινε και δόθηκε παράταση.

«Οι συνάδελφοί μας στην Αγιά κινητοποιήθηκαν και το υπουργείο αποφάσισε να αποζημιώσει τους μηλοπαραγωγούς της Λάρισας με 300 €/στρέμμα», τόνισε ο πρόεδρος των αγροτών της Μαγνησίας.
Είναι μια κατάκτηση του οργανωμένου αγώνα και το χαιρετίζουμε, ανέφερε και κατήγγειλε την κυβέρνηση για την πολιτική που ασκεί, όπως έγινε με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που το δίνει στο ένα τρίτο των αγροτών.
Ο κ. Γεωργαδάκης τόνισε ότι έχει επαφή και με άλλες μηλοπαραγωγικές περιοχές, για να αποζημιωθεί το σύνολο των μηλοπαραγωγών και που έδωσαν αγώνα επί δύο μήνες.
Οι αγρότες της Μαγνησίας και ο Α.Σ. Ζαγοράς που συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα, αποφάσισαν αν δεν γίνουν άμεσα ανακοινώσεις από τον υπουργό για το θέμα, να γίνει μηλοπαραγωγική συνέλευση τη Δευτέρα, ενώ θα προηγηθεί την Κυριακή το μεσημέρι Πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, όπου θα κατατεθούν αποφάσεις Ομοσπονδιών και Συλλόγων για τη συνέχιση του αγώνα.

Δόθηκαν ελάχιστα
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ανέφερε ότι τα προβλήματα παραμένουν ακόμη, δεν έχουν δοθεί λύσεις, ακόμη και τη μικρή ενίσχυση που δόθηκε για το λίπασμα δεν ικανοποίησε, καθώς από 10% ενίσχυση που δόθηκε, το λίπασμα αυξήθηκε 100-150% τα τελευταία δύο χρόνια.
Επίσης είπε ότι η ενίσχυση για το πετρέλαιο, αντιστοιχεί 80 € για κάθε αγρότη, τη στιγμή που κόστιζε 2,20 € όταν υπήρχαν καλλιεργητικές εργασίες.
Ο κ. Γεωργαδάκης είπε ότι οι αγρότες διεκδικούν αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές και δεν δέχονται να ακούνε από την κυβέρνηση για δημοσιονομικές συνθήκες και ότι δεν καλύπτουν το ΑΕΠ της χώρας, τη στιγμή που έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ για ενίσχυση εφοπλιστών, ξενοδόχων της αεροπορικής εταιρίας Aegean και πολύ περισσότερα για φοροαπαλλαγές.
Ο ίδιος είπε ότι οι αγρότες διεκδικούν να πληρωθούν τα έξοδα που έχουν κάνει για τη μηλοκαλλιέργεια, που ανέρχεται σε 25 εκ. € αν αποζημιωθούν με 450 €/στρέμμα, που είναι απώλεια παραγωγής τους σε όλη τη χώρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.