«Πρόταση, όχι γιατί έχει τα στοιχεία καταλληλότητας, αλλά για να μην απενταχθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο»

«Θα επιλέξω να μην ενισχύσω ζητήματα που συμβάλλουν σε εσωστρέφεια», δήλωσε ο Χρ. Στρατηγόπουλος

Θετική χαρακτήρισε την προσπάθεια που γίνεται από τους τοπικούς φορείς ώστε να μην απενταχθεί το έργο του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος Στρατηγόπουλος. Ο συμπολίτης δικηγόρος, που μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Γιώργο Καρεκλίδη, ανέφερε ότι τα ζητήματα εσωστρέφειας πήγαν πίσω το θέμα για περίπου 30 χρόνια και τόνισε ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε προοπτικά και ολιστικά, όχι με το τώρα, αλλά με την προοπτική της πόλης για επόμενες δεκαετίες. Όπως είπε «θα επιλέξω να μην ενισχύσω ζητήματα τα οποία συμβάλλουν σε εσωστρέφεια, γιατί αυτά τα ζητήματα τα έχει πληρώσει η πόλη γενικότερα για σχεδόν τρεις δεκαετίες».
Ο κ. Στρατηγόπουλος εξέπεμψε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του δημάρχου Βόλου, παρουσία και βουλευτών, καθαρά και μόνο για να σωθεί το έργο της ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου από την απένταξη «προχωρήσαμε στην άποψη να υποβληθεί η συγκεκριμένη πρόταση, όχι γιατί έχει τα στοιχεία καταλληλότητας, τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά αυτό ήταν ξεκάθαρο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σύσκεψη. Τη θέση αυτή την εξέφρασα στη διάρκεια της σύσκεψης και γι’ αυτό προστέθηκε στην πρώτη παράγραφο η φράση “ώστε να εξαντληθεί η μη απένταξη του έργου”».

«Δεν θέλουμε να απενταχθεί το έργο»

Ο πρόεδρος των δικηγόρων κατέστησε σαφές ότι η πρόταση για το οικόπεδο στην οδό Παρασκευοπούλου, δεν γίνεται γιατί πιστεύουμε σ’ αυτή την πρόταση, αλλά γιατί δεν θέλουμε να απενταχθεί το έργο. Ο κ. Στρατηγόπουλος τόνισε ότι στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Δ. Βόλου, εξουσιοδοτείται ο δήμαρχος για την υποβολή πρότασης, που αναφέρεται στο δεύτερο οικόπεδο, της οδού Ύδρας στη συνοικία Νεάπολης.
«Η δική μου αίσθηση είναι ότι διαμορφώνεται συναντίληψη στους κρίσιμους παίκτες αυτής της προσπάθειας ότι, ανάμεσα στη λογική του νόμο εδώ (υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο) και τη λογική του οπουδήποτε αλλού, υπάρχει ένας κρίσιμος χώρος, που αποκαλώ νέα κεντρικότητα, στον οποίο πρέπει να βρεθεί το σημείο χωροθέτησης για ένα Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο δεν θα είναι απλά λειτουργικό, αλλά ένα Μέγαρο, το οποίο να συνάδει με τον υψηλό συμβολισμό της Δικαιοσύνης και κυρίως να είναι τοπόσημο για την πόλη για πολλές επόμενες δεκαετίες», τόνισε.
Ο πρόεδρος των δικηγόρων θεωρεί ότι αυτή η άποψη κερδίζει έδαφος και πιστεύει ότι αυτό θα εκδηλωθεί στο χρόνο που θα κερδίσουμε γλιτώνοντας την απένταξη, ώστε η πόλη να έχει την καλύτερη δυνατή λύση, όχι για μας και τα αμέσως επόμενα χρόνια, αλλά για τις πολλές επόμενες δεκαετίες.

«Αρμόδιο είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης»

Για το θέμα του νέου Δικαστικού Μεγάρου τόνισε ότι αρμόδιο είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο στις 5 Αυγούστου 2020 έκανε μια συγκεκριμένη επιλογή, με την οποία είτε ο ίδιος συμφωνεί, είτε όχι, θεσμικά πρέπει να την σεβαστεί. Ο κ. Στρατηγόπουλος εξήγησε ότι η επιλογή αυτή είναι η ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου.
Για τον Δήμο Βόλου, είπε ότι δεν είναι αρμόδιος και προς τιμήν του είχε την πρωτοβουλία να υποδείξει ακίνητα ιδιοκτησίας του και αυτό είναι ένα στοιχείο, το οποίο ενδεχόμενα διαφοροποιεί την παρέμβασή του, σε σχέση με τις αντίστοιχες προσπάθειες του παρελθόντος. «Αν δεν υπήρχε η υπόδειξη νέου οικοπέδου από το ίδιο το υπουργείο και κανένας άλλος δεν υποδείκνυε οικόπεδο που θα μπορούσε να το διαθέσει, θα κάναμε πάλι μια θεωρητική συζήτηση», επισήμανε ο πρόεδρος των δικηγόρων.
Ο κ. Στρατηγόπουλος είπε ότι σέβεται την προσπάθεια του Δήμου Βόλου να δώσει λύση, πέρα και ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις που είχε η διαδικασία που προηγήθηκε και πόσο προετοιμασμένη ήταν.
Ακόμη, επισήμανε ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε προοπτικά και ολιστικά, όχι με το τώρα, αλλά με την προοπτική της πόλης για επόμενες δεκαετίες. Πρέπει να αναζητήσουμε τη νέα κεντρικότητα, όπως την εννοεί η νομοθεσία για τη χωροθέτηση των Δικαστικών Μεγάρων, που σημαίνει άμεση πρόσβαση σε κύριους οδικούς άξονες και περίοπτη θέση, που είναι δύο στοιχεία που στη γενικότητά τους μπορούν να μας υποδείξουν λύσεις χωροθέτησης.
Ο ίδιος είπε ότι σε μια συγκεκριμένη διαδρομή στην πόλη, υπάρχουν τέτοια σημεία χωροθέτησης, ενώ τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν όταν οριστικοποιηθεί ότι η ένταξη του έργου σώζεται, για να βρούμε την καλύτερη λύση για την πόλη.
Όσον αφορά στην επιλογή οικοπέδου για τη χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου ο Χρ. Στρατηγόπουλος τόνισε ότι σε μια επιλογή από την Πλατεία Ρήγα Φεραίου μέχρι τις αρχές της οδού Αθηνών, υπάρχουν ενδιαφέροντα σημεία για το σκοπό αυτό. «Το οικόπεδο της οδού Ύδρας, τόνισε, είναι από μόνο του μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, από πλευράς έκτασης, αλλά η άποψή του είναι ότι σ’ αυτή τη διαδρομή υπάρχουν πιο κοντά στο κέντρο με τα ίδια στοιχεία κεντρικότητας, που θα μπορούσαν να δώσουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις», επισήμανε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.