Πρόταση της «ΕΜΔΥΔΑΣ Μαγνησίας» για κινητοποιήσεις με μπλοκάρισμα έργων

Σε φάση διάλυσης όπως καταγγέλλεται, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Π.Θ., λόγω υποστελέχωσης

Αποδεκτό έγινε το αίτημα της ΕΜΔΥΔΑΣ Μαγνησίας για σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, προκειμένου να ληφθεί απόφαση κινητοποιήσεων, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΜΔΥΔΑΣ Μαγνησίας, Γιάννη Αναστασίου, η συνεδρίαση προσδιορίστηκε για τις αρχές Οκτωβρίου και η πρόταση που θα καταθέσει θα είναι το μπλοκάρισμα όλων των έργων στους φορείς που αρνούνται να εφαρμόσουν τη νομιμότητα στην άσκηση της Διοίκησης των φορέων του Δημοσίου.
Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι της Μαγνησίας, είναι, όπως είχε αποφανθεί και η Γενική Συνέλευση, που έγινε τον Μάιο το 2018, η εφαρμογή του νόμου και αποφάσεων του ΣτΕ στη στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών και οι μετακινήσεις εκτός έδρας των μηχανικών.

Η εικόνα στη Μαγνησία

Από την εικόνα που έχει ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Μαγνησίας, στις τρεις μεγαλύτερες Τεχνικές Υπηρεσίες του νομού: Στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου υπάρχουν τεχνικά θέματα, όσον αφορά στην εφαρμογή αποφάσεων του ΣΤΕ και έχει ζητηθεί συνάντηση με τον δήμαρχο Βόλου, για να τεθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί.
Στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, η ΕΜΔΥΔΑΣ αναφέρει ότι η συνεργασία που υπάρχει είναι άριστη, η υπηρεσία λειτουργεί και αποδίδει πολύ καλά, ενώ είναι σε θέση να εκτελεί και έργα άλλων φορέων (Πανεπιστημίου, Δήμων κλπ.), με τις φιλότιμες προσπάθειες των μηχανικών. Στον πρόεδρο δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα των μηχανικών στα έργα, ενώ τονίζεται ότι εφαρμόζεται ο νόμος και οι αποφάσεις του ΣτΕ στις εκλογές προϊσταμένων, που δεν γίνονται με κομματική ή προσωπικά κριτήρια.

Σε φάση διάλυσης οι Τ.Υ. του Π.Θ.!

Σ ότι αφορά στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Αναστασίου επισημαίνει ότι μετά από αγώνες πέντε ετών, άλλαξε ο Οργανισμός ώστε να είναι σύμφωνος με το νόμο και τις αποφάσεις του ΣτΕ και να σταματήσουν να στέλνονται μηχανικοί στα έργα εκτός νομού για επίβλεψη με δικά τους αυτοκίνητα. Στην περίπτωση που κάποιος μηχανικός σκοτωθεί, ο νέος οργανισμός προβλέπει να πάρουν σύνταξη τα παιδιά του.
Αναφορικά με τα προβλήματα, ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ επισημαίνει ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οδεύουν σε φάση διάλυσης, λόγω της υποστελέχωσης.
Τα δύο σημαντικά τμήματα Μελετών και Κατασκευών, εδώ και πέντε χρόνια είναι χωρίς προϊστάμενο και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εκπόνηση μελετών και στην εκτέλεση έργων. Επίσης υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στις επιλογές των προϊσταμένων και για τη στοιχειώδη λειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας αναθέτονται με μη σύννομο τρόπο, παράλληλα καθήκοντα στους ελάχιστους μηχανικούς που έχουν απομείνει.

Επιπτώσεις στα έργα
και την ασφάλεια εργαζομένων

«Σε μήνες έρχονται εκλογές και οι επικεφαλής των Δημοσίων φορέων θα διαφημίζουν τα έργα που εκτέλεσαν, αλλά θα ξεχνούν τις ποινικές ευθύνες και τις συνθήκες εργασίας των μηχανικών, που έχουν την ευθύνη εκτέλεσης των έργων», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Μαγνησίας.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, η εγκατάλειψη των Τεχνικών Υπηρεσιών σε κάποιους φορείς, η υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών, οι επιλογές προϊσταμένων χωρίς αιτιολόγηση, κανόνων δεοντολογίας και αξιοκρατίας και τα σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις εκτός έδρας των μηχανικών για την επίβλεψη των έργων, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα και αρτιότητα των δημοσίων έργων και στην ασφάλεια των εργαζομένων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.