Σε τι οφείλεται, μεγάλο ποσοστό θανάτων στην χώρα μας και πώς να το αποφύγουμε

Πολύ συχνές οι ενδονοσοκομειακές θρομβώσεις- Σε καλό επίπεδο τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας, είπε ο κ. Μιλτιάδης Ματσάγκας
Τι ανέφερε στο Ράδιο Ένα, ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιλτιάδης Ματσάγκας

Στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή μίλησε ο Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιλτιάδης Ματσάγκας για το θέμα των θρομβώσεων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως οι ενδονοσοκομειακές θρομβώσεις είναι πολύ συχνές, ωστόσο μπορούν να προληφθούν από τους γιατρούς με την κατάλληλη θεραπεία, έχοντας υπόψη συγκεκριμένους δείκτες κάθε ασθενούς.
Ο Καθηγητής εξήγησε πως η θρόμβωση είναι μία κατάσταση που περιπλέκει κι άλλες παθολογικές καταστάσεις σε διάφορους ασθενείς αλλά και σε άτομα της κοινότητας.
«Θρόμβωση σημαίνει ότι το αίμα μας πήζει μέσα στα αιμοφόρα αγγεία. Τα αγγεία είναι οι φλέβες που επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά και οι αρτηρίες που το παίρνουν από την καρδιά και το πηγαίνουν προς την περιφέρεια, οξυγονωμένο πλέον προς τους πνεύμονες.
Εάν το αίμα πήξει είτε στις αρτηρίες είτε στις φλέβες δημιουργείται ένας θρόμβος που συνήθως αποφράσσει όλο αυτό το αγγείο με δυσάρεστες συνέπειες ανάλογα με το αγγείο. Αυτό ονομάζεται θρόμβωση και είναι μία παθολογική κατάσταση γιατί το αίμα δεν πρέπει να πήζει μέσα στα αγγεία μας, πρέπει να ρέει ελεύθερα», εξήγησε ο κ. Ματσάγκας για το τι σημαίνει η θρόμβωση.

Έμφραγμα και εγκεφαλικό

Επεσήμανε δε, πως υπάρχουν δύο είδη θρομβώσεων οι αρτηριακές και οι φλεβικές. Οι αρτηριακές θρομβώσεις είναι αυτές που συμβαίνουν μέσα στις αρτηρίες και έδωσε τα παραδείγματα του εμφράγματος του μυοκαρδίου, που είναι μία θρόμβωση που συμβαίνει μέσα στα στεφανιαία αγγεία αλλά και του εγκεφαλικού επεισοδίου που είναι μία θρόμβωση που συμβαίνει μέσα στις αρτηρίες του εγκεφάλου, ενώ σημείωσε πως τόσο το έμφραγμα όσο και το εγκεφαλικό , ευθύνονται για πολύ μεγάλο ποσοστό θανάτων που συμβαίνουν στην κοινότητα.
Από την άλλη πλευρά, στα φλεβικά στελέχη, συνέχισε ο Καθηγητής, το αίμα πήζει και δημιουργεί τις εν τω βάθει φλεβικές θρομβώσεις που συμβαίνουν κυρίως στις φλέβες των ποδιών αλλά μπορούν και σε άλλες φλέβες στο υπόλοιπο σώμα και την πνευμονική εμβολή, που είναι θρόμβωση που είναι μέσα στις φλέβες των πνευμόνων.
«Αυτές οι καταστάσεις και ειδικά η πνευμονική εμβολή μπορεί να αποβεί σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό θανατηφόρα, ενώ και οι θρομβώσεις που συμβαίνουν στις φλέβες των ποδιών μπορούν να εξελιχθούν σε πνευμονική εμβολή, καθώς από εκεί μπορεί να ξεκολλήσει ένα κομμάτι του θρόμβου να ταξιδέψει με την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά και τους πνεύμονες και να προκαλέσει από μακριά μια πνευμονική εμβολή», συμπλήρωσε.

Οι ενδονοσοκομειακές θρομβώσεις

Τον περασμένο μήνα και ειδικότερα στις 13 Οκτωβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης και η φετινή ημέρα ήταν αφιερωμένη στην ενδονοσοκομειακή θρόμβωση που δυστυχώς, όπως σχολίασε ο κ. Ματσάγκας είναι πολύ συχνή.
«Επηρεάζεται όχι μόνο από τον ίδιο τον ασθενή και την κατάστασή του, αλλά και από το περιβάλλον το νοσοκομειακό, όπου ο καθένας από μας όταν νοσηλευτεί κάπου είναι περιορισμένος σε ένα κρεβάτι χωρίς ιδιαίτερη κινητικότητα και πάσχει από κάποια νόσο που μπορεί να έχει σχέση με τη θρόμβωση. Στα Νοσοκομεία και στους νοσηλευόμενους ασθενείς συμβαίνουν κυρίως φλεβικές θρομβώσεις που μπορούν να καταλήξουν σε πνευμονικές εμβολές, θρομβοεμβολή και να οδηγήσουν σε κάποιους από τους συνανθρώπους μας στον θάνατο», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή οι θρομβώσεις μπορούν να αποφευχθούν από τους γιατρούς καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα δείγματα που δείχνουν ότι υπάρχει επικινδυνότητα.
«Το βασικότερο είναι όταν ένας ασθενής εισάγεται σε ένα νοσηλευτικό Ίδρυμα να εκτιμάται ο κίνδυνος που έχει να αναπτύξει κατά τη νοσηλεία του μία φλεβική θρόμβωση. Δεν έχουμε όλοι τον ίδιο κίνδυνο να αναπτύξουμε μία τέτοια θρόμβωση. Παίζει ρόλο η ηλικία μας, το φύλο, η σωματική μας κατάσταση, το σωματικό μας βάρος και παίζει ρόλο και η νόσος για την οποία εισαγόμαστε ή η χειρουργική επέμβαση που πρόκειται να υποβληθούμε. Είναι επεμβάσεις που έχουν μεγάλη προδιάθεση για θρόμβωση κι άλλες μικρή. Υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις όπως λοιμώξεις που έχουν μεγάλη πιθανότητα για θρόμβωση, άλλες που δεν έχουν. Πρέπει να εκτιμώνται με την εισαγωγή του ασθενούς, υπάρχουν ειδικά σκορ γι’ αυτό και εάν αυτό είναι υψηλό θα πρέπει ο ασθενής να ξεκινήσει προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν αρκετά καλά οι γιατροί μας», επεσήμανε αναλυτικά ο Καθηγητής.

Τι δείχνουν οι έρευνες και η πορεία των ετών

Ο κ. Ματσάγκας αναφέρθηκε σε μια παγκόσμια μελέτη προ 15 ετών, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα με δέκα Νοσοκομεία της. Τότε είχε φανεί ότι οι γιατροί στις χειρουργικές κλινικές ήταν ενημερωμένοι και η χώρα ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο αντιθρομβωτικής προφύλαξης, πάνω από τον μέσο όρο διεθνώς που προσέγγιζε το 70% με άριστα το 100%. Αντίθετα υπήρχε πρόβλημα στη χώρα το 2007 στις παθολογικές κλινικές όπου βρίσκονταν κάτω από μέσο όρο διεθνώς, δηλαδή στο 45-50%.
«Σε αυτά τα χρόνια έχουν γίνει παραπάνω πρόοδοι στη χώρα μας. Σε ότι αφορά στη Θεσσαλία είμαστε στο μέσο όρο όσο της υπόλοιπης Ελλάδας. Έχουμε σημαντικές κλινικές που είναι πολύ ευαισθητοποιημένες και δουλεύουν πάνω σε αυτό, όπως η Πνευμονολογική με επικεφαλής τον κ. Γουργουλιάνη που κάνει πολύ καλή δουλειά πάνω στην αντιπηκτική αγωγή και στην πνευμονική εμβολή. Εμείς στην Αγγειοχειρουργική Κλινική, η Παθολογική είμαστε σε ένα επίπεδο που μπορούμε να πούμε ότι στα Νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας εφαρμόζονται με αρκετή ακρίβεια και σε μεγάλο ποσοστό οι παγκόσμιες οδηγίες για την αποτροπή της θρόμβωσης μέσα στο Νοσοκομείο», κατέληξε ο Καθηγητής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.