Σήμερα γιορτάζει ο άνθρωπος της προσφοράς απέναντι στον συνάνθρωπο

Μεγάλη αιμοδοσία στην παραλία του Βόλου

Σήμερα γιορτάζει ο άνθρωπος της προσφοράς απέναντι στον συνάνθρωπο, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, τόνισε στο magnesianews.gr η Επιμελήτρια γιατρός της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ευαγγελία Κουτσιμπάνα που σήμερα βρίσκεται στην Κινητή Μονάδα της Αιμοδοσίας στην παραλία του Βόλου, στο κτήριο Παπαστράτος και υποδέχεται τους εθελοντές αιμοδότες που επιθυμούν να στηρίξουν έμπρακτα τον συνάνθρωπό τους.

 

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να προωθούμε τον εθελοντισμό και να μιμηθούν κι άλλοι τη συμπεριφορά και το παράδειγμα αυτών των λίγων ανθρώπων,  γιατί θέλουμε περισσότερο εθελοντισμό στην Ελλάδα. Σήμερα είναι ημέρα χαράς, ημέρα ζωής» τόνισε η ίδια.

Μιλώντας για το έναυσμα που λαμβάνει κάποιος για να γίνει εθελοντής αιμοδότης η κ. Κουτσιμπάνα επεσήμανε πως είναι θέμα οικογένειας κι έπειτα παιδείας, ενώ για την ενημέρωση του κοινού η ίδια ήταν αρκετά δεικτική επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ενημέρωση είναι λίγη, τις διαφημίσεις των προωθήσεων του εθελοντισμού τα δημόσια κανάλια τις δείχνουν από τις 3 το βράδυ και μετά, άρα δεν τις βλέπει κανείς.

Πρέπει να το έχει κανείς μέσα του, να έχει κάνει αυτοκριτική και να έχει καλλιεργήσει τον εαυτό του σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορεί να βάζει τον εαυτό του στη θέση του άλλου».

Η ίδια όμως εξήγησε ότι η αιμοδοσία εκτός από μία κίνηση αλτρουισμού, από το συναίσθημα της προσφοράς και της ηθικής ανταμοιβής ευεργετεί και τον ίδιο τον οργανισμό του αιμοδότη.

Με την αιμοδοσία, ανέφερε η γιατρός «πέφτει» ο παραπανίσιος σίδηρος, ο οποίος είναι κακός γιατί «κάθεται» στην καρδιά στο συκώτι και από εκεί και ύστερα μειώνεται η χοληστερίνη και τα καρδιολογικά. « Ουσιαστικά ευεργετείται και ο ίδιος ο αιμοδότης, όταν πληροί τα στοιχεία για την αιμοδοσία, δηλαδή να είναι υγιής και να έχει έναν καλό αιματοκρίτη», επεσήμανε η κ.  Κουτσιμπάνα.

Το αίμα των συνανθρώπων μας είναι η μοναδική θεραπεία διάσωσής μας

Παρούσα στη μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου και η Δέσποινα Λουκάκη, γιατρός και πρόεδρος  του Συλλόγου Θαλασσαιμίας του Ν. Μαγνησίας. Η ίδια όπως και μέλη του Συλλόγου βασίζουν τη ζωή τους στο αίμα των εθελοντών και σήμερα τα συναισθήματα έρχονται να κατακλύσουν την ίδια την ύπαρξή τους.

« Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι από την ημέρα που συνειδητοποιήσαμε την κατάστασή μας και πόσο εξαρτημένοι είμαστε από το αίμα γιατί είναι η μοναδική μας θεραπεία διάσωσής μας νιώθουμε απέραντη ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που τόσο καιρό είναι αυτοί που μας κρατάνε στη ζωή και έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε αυτή την ποιότητα ζωής που έχουμε σήμερα. Μόνο ευγνωμοσύνη και μόνο τιμή νιώθουμε. Κάθε μέρα που ξυπνάμε και ανοίγουμε τα μάτια μας το πρώτο που όλοι βάζουμε στην προσευχή μας είναι να είναι καλά οι άνθρωποι που μας χαρίζουν τη ζωή και μετά όλοι οι δικοί μας», είπε η ίδια.

Σε ότι αφορά το Νοσοκομείο Βόλου η κ. Λουκάκη ανέφερε ότι στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας παρακολουθούνται περίπου 160 ασθενείς με διάφορες αιματολογικές ασθένειες. «Αυτοί που είμαστε εξαρτημένοι από την μετάγγιση είμαστε γύρω στα 80 άτομα, από τα οποία ο καθένας από μας κάθε 15 ημέρες θέλει δύο φιάλες αίμα. Δηλαδή οι ανάγκες μόνο της Μονάδας μηνιαία ανέρχονται στις 300 μονάδες αίματος», τόνισε η κ. Λουκάκη.

Στην προσπάθειά του ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας Μαγνησίας να τονώνει την αιμοδοτική και εθελοντική κουλτούρα επισκέπτεται σχολεία στον νομό, γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ, όπου γίνονται και ενημερώσεις αλλά και αιμοδοσίες και ανταποκρίνεται ο κόσμος.

«Σε τοπικό επίπεδο αυτό που έχουμε εισπράξει είναι ότι ο κόσμος είναι ευαίσθητος, απλά δεν γνωρίζει. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μία αιμοδοτική και εθελοντική κουλτούρα από τις μικρές ηλικίες. Πρέπει όλοι να σταθούμε και να επικεντρωθούμε ώστε να δημιουργήσουμε αυτή την εθελοντική κουλτούρα. Μάλιστα, υπάρχουν χώρες όπως η Ελβετία από την οποία εισάγουμε αίμα, όπου το 90% των κατοίκων που είναι άνω των 18 ετών και μπορούν είναι αιμοδότες», σημείωσε.

Ωστόσο η ίδια δεν έκρυψε και τον φόβο που υπάρχει στον χώρο των θαλασσαιμικών ασθενών καθώς όπως εξήγησε υπάρχει ένα προσχέδιο νόμου, που θα ανατρέψει συθέμελα όλα όσα γνωρίζουμε για την εθελοντική αιμοδοσία και τη διαχείριση του αίματος.

«Μας ετοιμάζουν πολύ άσχημα πράγματα. Υπάρχει ένα προσχέδιο νόμου που μιλά για αμειβόμενη αιμοδοσία, το αίμα δεν θα το διαχειρίζονται οι αιμοδοσίες αλλά ιδιωτικές εταιρείες.  Εάν συμβεί αυτό εμάς μας καταδικάζει σιγά σιγά, μέρα με την ημέρα στον θάνατο…», κατέληξε χαρακτηριστικά η κ. Λουκάκη.

Σημειώνεται τέλος ότι η αιμοδοσία στην παραλία του Βόλου που διοργανώνεται από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου και τον Σύλλογο Θαλασσαιμίας Μαγνησίας θα συνεχιστεί και το απόγευμα από τις 18:00 έως τις 21:00.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.