Σκιάθος: Χειροπέδες σε 60χρονο για παράνομη παρέμβαση σε αρχαιολογικό χώρο

Κατά τη διάρκεια εργασιών τοποθέτησης ομπρελών, αποκάλυψε αρχαίο πηγάδι !

Χειροπέδες πέρασαν αστυνομικοί του Α.Τ. Σκιάθου σε έναν 60χρονο επαγγελματία, ο οποίος αγνόησε τις προειδοποιήσεις αρχαιολόγων για να σταματήσουν εργασίες (εκσκαφές) σε σημείο όπου υπήρχαν αρχαιότητες, αλλά ο ίδιος συνέχισε, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ένα αρχαίο πηγάδι, που μάλιστα προσπάθησε να καλύψει…
Ο άνδρας συνελήφθη στην παραλία μετά τον λόφο «Κεφάλα» Σκιάθου, μετά από καταγγελία αρχαιολόγων στην Αστυνομία, χθες μεταφέρθηκε στον Βόλο για να δικαστεί, αλλά λόγω απουσίας των μαρτύρων, η δίκη του αναβλήθηκε για την Πέμπτη 14 Ιουλίου στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία τις τελευταίες 10 μέρες αντιλήφθηκε ότι ο 60χρονος σκάβει σε οικόπεδο που νοίκιασε από ιδιώτη με σκοπό να φτιάξει διαδρόμους, σταθερές ομπρέλες για μια οργανωμένη ακτή με αναψυκτήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας κάνει τις εργασίες χωρίς άδειες από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τον Δήμο και την Κτηματική Υπηρεσία και σε αυτοψία αρχαιολόγου στο σημείο το πρωί της Πέμπτης, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος είχε εντοπίσει ένα αρχαίο πηγάδι, το οποίο μάλιστα ήταν ανοιχτό και προσπάθησε να καλύψει.
Οι αρχαιολόγοι πήγαν στην Αστυνομία κατέθεσαν μήνυση σε βάρος του και ο 60χρονος συνελήφθη.
Σημειώνεται ότι ο Τομέας Αρχαιολογίας του Τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, διενεργεί από το 2009 επιφανειακές έρευνες στη θέση «Κεφάλα» της Σκιάθου, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, δίπλα στον όρμο «Ξάνεμο» και το 2016 ολοκληρώθηκε πενταετές ανασκαφικό πρόγραμμα.
Η οχυρωμένη θέση στο λόφο ταυτίζεται πιθανώς με την παλαιότερη από τις δύο πόλεις της Σκιάθου, την Παλαισκιάθο των πηγών [Σκύλαξ, Περίπλους, 58]. Τα επιφανειακά ευρήματα χρονολογούνται από το 10ο έως και τον 5ο-4ο αιώνα π.Χ. Η θέση φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε λίγο μετά την ίδρυση της κλασικής πόλης της Σκιάθου, η οποία βρίσκεται στη θέση της σημερινής ομώνυμης πόλης και έχει μεγάλη αρχαιολογική αξία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.