Σκορδής: Αποκλεισμοί τροφίμων μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του κινδύνου μη μεταδιδόμενων νοσημάτων

«Ακόμη και το γλυκό ή το επεξεργασμένο τρόφιμο έχει και αυτό τη θέση του σε μία ισορροπημένη διατροφή»

Πρόκειται για έναν απ΄ τους ανθρώπους, που έχουν προσελκύσει  στα social media, πλήθος … φανατικών της διατροφής, απ΄όλη την Ελλάδα, ενώ μέσα από τα βίντεο του στο Instagram δίνει πολύτιμες συμβουλές, πάντα επικαλούμενος την επιστήμη. Ο Μάριος Σκορδής, είναι απ΄τους ανθρώπους παράλληλα, που δεν δίστασε να κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα και απ΄τη Νομική… να βρεθεί εκεί που τον οδήγησε το πάθος του, στη διατροφή, κάνοντας μια μεγάλη επαγγελματική στροφή!

Σήμερα στο ΕΥ ΖΗΝ, μιλά για πολλά και σημαντικά, καθώς και για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος γύρω από τη διατροφή, αλλά και ο πιο επικίνδυνος ίσως, αλλά και για τις διατροφικές παγίδες στις οποίες πέφτει ο περισσότερος κόσμος… Όπως τονίζει μεταξύ άλλων, ακόμη και το γλυκό ή το επεξεργασμένο τρόφιμο έχει και αυτό τη θέση του σε μία ισορροπημένη διατροφή, ενώ όπως υποστηρίζει με νόημα… μία ενδεδειγμένη διατροφή δεν είναι «σέξυ», δεν έχει μυστικά που ένας και μόνο «γκουρού» ανακάλυψε…

 

 Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Από τη Νομική στη Διαιτολογία. Πώς αποφασίσατε να κάνετε αυτή την τόσο μεγάλη επαγγελματική στροφή;

Για εμένα η Νομική ήταν η «εύκολη» απόφαση (ξέρετε, «καλός μαθητής», με λέγειν κλπ). Και παρόλο που η νομική σαν επιστήμη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, το πάθος μου για την επιστήμη της διατροφής και της διαιτολογίας με ώθησε τελικά να επενδύσω στο δεύτερο αυτό πτυχίο. Νομίζω ότι για να κάνεις κάτι καλά μακροπρόθεσμα, πρέπει να το αγαπάς. Εξ ου και το μεγάλο αυτό άλμα.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος γύρω από τη διατροφή σήμερα;

Κατά την ταπεινή μου άποψη, το ότι πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας μόνο εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος και μόνο για όσο διαρκεί μια τέτοια προσπάθεια. Ας ξεκινήσουμε απομυθοποιώντας αυτό πρώτα. Η διατροφή είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες πρόληψης ή/και αντιμετώπισης μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και διάφοροι τύποι καρκίνου.

Και ποιος ο πιο επικίνδυνος;

Το ότι πρέπει να αποκλείουμε τρόφιμα ή/και ομάδες τροφίμων για να προσέξουμε τη διατροφή μας ή να μειώσουμε το βάρος μας. Τέτοιοι αποκλεισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του κινδύνου των προαναφερθέντων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων (όπως όταν αποκλείουμε φρούτα και λαχανικά), σε ανεπάρκεια πολύτιμων θρεπτικών συστατικών ή/και διατροφικές διαταραχές. Και ναι, ακόμη και το γλυκό ή το επεξεργασμένο τρόφιμο έχει και αυτό τη θέση του σε μία ισορροπημένη διατροφή.

Σε ποιες διατροφικές παγίδες πέφτει ο περισσότερος κόσμος και γιατί θεωρείτε ότι συμβαίνει αυτό;

Πολύ συχνά ψάχνουμε μία «μαγική», άμεση και εύκολη λύση για τα προβλήματά μας. Επειδή δεν θέλουμε να καταβάλουμε κόπο και ενέργεια, αυτό μας οδηγεί στο να είμαστε έτοιμοι να εμπιστευτούμε όποιον μας υπόσχεται κάτι γρήγορο, ένα hack. Αποκλεισμοί τροφίμων και ομάδων τροφίμων, «λιποδιαλυτικά» και «αποτοξινωτικά» ροφήματα, τεστ «δυσανεξίας» και εξαντλητικές στερήσεις είναι τα πρώτα πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό. Είναι καλό να θυμόμαστε πάντα ότι μία ενδεδειγμένη διατροφή δεν είναι «σέξυ», δεν έχει μυστικά που ένας και μόνο «γκουρού» ανακάλυψε και οι υπόλοιποι αγνοούμε.

Η γνώση είναι δύναμη. Ωστόσο, κατά καιρούς βγαίνουν πολύ αντιφατικά πορίσματα μελετών. Η μία λέει: Αθωώστε τα λιπαρά και η άλλη ότι τα λιπαρά κάνουν κακό. Πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε κάθε νέα πληροφορία; 

Εξαιρετική ερώτηση! Θα ήθελα να απαντήσω «ακολουθώντας με στα social media, όπου προσπαθώ να εκπαιδεύω τον κόσμο να κατανοεί και να αξιολογεί κάθε είδους σχετική πληροφορία» (χαχα!). Ωστόσο, το πιο ασφαλές να κάνει κάποιος είναι να βλέπει τις επίσημες οδηγίες διατροφής των μεγάλων οργανισμών (π.χ. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Στην Ελλάδα έχουμε και τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς (τους βρίσκετε δωρεάν στο διαδίκτυο). Εάν κάτι νέο που θα ακούσουμε δεν αναφέρεται στις οδηγίες αυτές ή έρχεται σε αντίθεση με αυτές ή φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, οι πιθανότητες είναι ότι πρόκειται για άλλο ένα «πυροτέχνημα».

Είστε πολύ ενεργός στα social media. Μέσα από τα βίντεο σας στο Instagram δίνετε πολύτιμες συμβουλές, πάντα επικαλούμενος την επιστήμη. Πώς αποφασίσατε να μπείτε σ’ αυτή τη διαδικασία και ποια η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Λατρεύω την επικοινωνία της επιστήμης και την επικοινωνία με τον κόσμο. Και μέσω των social media μπορώ να κάνω και τα δύο. Ο λόγος που το ξεκίνησα όλο αυτό είναι η «ευθύνη», το «εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο» του Ν. Καζαντζάκη. Ξέρετε, εάν αδιαφορήσουμε εμείς που το σπουδάσαμε, το αγαπάμε και το μελετάμε καθημερινά, ποιος θα επικοινωνήσει το αντικείμενό μας (τη διατροφή εν προκειμένω), για ποιο σκοπό και πόσο «ασφαλές» θα είναι το μήνυμα;

Δυστυχώς, είναι πρόκληση να βρεθεί ο χρόνος που απαιτείται για τη δημιουργία μίας δημοσίευσης (θέλει πολλή δουλειά, πιστέψτε με!) ενώ και το πώς διαχειρίζεσαι κακεντρεχή σχόλια και μισαλλοδοξία, δεν είναι καθόλου εύκολο. Ευτυχώς, η αγάπη του κόσμου που εισπράττω είναι τόσο μεγάλη που το κάνει να αξίζει τον κόπο.

Για ποιο βίντεο έχετε λάβει τα πιο θετικά σχόλια και ποιο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και γιατί;

Τα βίντεο που πάνε καλά θα συγκεντρώσουν συνήθως και θετικά και αρνητικά σχόλια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν τα βίντεο στα οποία παρουσίασα τα δεδομένα για το πόσο γρήγορα «πρέπει» να αδυνατίζουμε, εάν ωφελεί να πιέζουμε κάποιον να μειώσει το βάρος του, εάν «χρειαζόμαστε» πρωινό και εάν η διαλειμματική νηστεία έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με μία απλή μείωση των θερμίδων μας. Άρα καταλήγω στο ότι η αντίδραση επαφίεται στο πώς θα αξιοποιήσει ο καθένας την πληροφορία που έλαβε, όπως και σε όλα τα πράγματα στη ζωή. Εάν κάποιος θέλει είτε να μάθει είτε να προβληματιστεί είτε να ξεσπάσει, θα το κάνει.

Βιογραφικό

Ο Μάριος Σκορδής είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ερευνητής, με πάθος για την επικοινωνία της επιστήμης και με ένα δεύτερο πτυχίο στη Νομική.

Πέρα από τις επιστημονικές μελέτες και τα συνέδρια, συμμετέχει ενεργά σε δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης και προαγωγής της δημόσιας υγείας, είτε μέσω των social media είτε σε διά ζώσης ημερίδες.

Η πρακτική του έχει σμιλευθεί από την ανθρωποκεντρική προσέγγιση στις επιστήμες υγείας. Το οποίο σημαίνει ότι είτε στις 1 προς 1 συνεδρίες, είτε στις ομαδικές συναντήσεις, είτε στη δημόσια επικοινωνία της επιστήμης, στο επίκεντρο πρέπει να βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος, ως ενεργό και ισάξιο μέλος στη διαδικασία φροντίδας.

Τον βρίσκετε στα προφίλ του στα social media (@marios_skordis) και στο skordis.org.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.