Σοφία Ιωάννου: «Όταν θέλεις να κερδίσεις τον καρκίνο και να ζήσεις, πρέπει να παλέψεις»

Το δυνατό μήνυμα της Βολιώτισσας καρκινοπαθούς για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού

«Όταν θέλεις να κερδίσεις τον καρκίνο και να ζήσεις, πρέπει να παλέψεις», είπε χαρακτηριστικά η κ. Σοφία Ιωάννου, Βολιώτισσα καρκινοπαθής, η οποία επί χρόνια συμμετείχε στις διοικήσεις του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας, μιλώντας σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, στο Ράδιο ΕΝΑ. Η κ. Ιωάννου ξετύλιξε τη δική της προσωπική εμπειρία με τη μάχη που έδωσε για τον καρκίνο και τόνισε πως η πολιτεία πρέπει να παρέχει πολλά παραπάνω στους καρκινοπαθείς, οι οποίοι αγωνίζονται για να κρατηθούν στη ζωή.

 

«Όταν σου παρουσιαστεί το πρόβλημα,  στη ζωή σου έρχονται τα πάνω κάτω ώσπου να γίνει η διάγνωση, ώσπου να  σου πουν οι γιατροί σου τι να κάνεις», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ιωάννου η οποία θέλησε να διαχωρίσει τις περιπτώσεις εκείνες του καρκίνου, που χρειάζονται μια παρακολούθηση. Εκείνη όμως δεν άνηκε σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά όπως επεσήμανε μπήκε στα βαθιά πριν από 13 χρόνια, καθώς χρειάστηκε να κάνει και χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, αλλά και ορμονοθεραπεία.

«Αυτό που πρέπει να ξέρουν και να κάνουν όλες τις γυναίκες και όχι μόνο για τον καρκίνο του μαστού είναι η πρόληψη,  γιατί σώζει. Εγώ ανήκω σε μία ομάδα που η μητέρα μου «έφυγε» σε ηλικία 52 ετών από άλλη μορφή καρκίνου και πήγαινα τακτικά για έλεγχο. Την πρώτη φορά δεν τον είδαν,  τη δεύτερη διαγνώστηκα με καρκίνο», σημείωσε η ίδια και τόνισε την ανάγκη ψυχολογικής και συναισθηματικής υποστήριξης από το περιβάλλον του καρκινοπαθούς.

«Χρειάζεται υπομονή, αγάπη από τους δικούς σου ανθρώπους. Χρειάζεται να έχεις δικούς σου ανθρώπους φίλους, πέρα από την οικογένειά σου, να σου σταθούν και να σου πουν είμαστε δίπλα σου. Είχα την ευλογία του Θεού ότι ο άντρας μου, τα παιδιά μου, οι φίλοι χρόνων σταθήκανε και στέκονται δίπλα μου ανά πάσα στιγμή γιατί εάν δεν έχεις αυτούς τους ανθρώπους χάνεις το κουράγιο σου. Όταν μπαίνεις μέσα σε αυτούς τους θαλάμους είσαι μόνος. Αλλά όταν βγαίνεις από τη χημειοθεραπεία, από την ακτινοβολία ξέρεις ότι θα σε αγκαλιάσουν πραγματικά οι δικοί σου άνθρωποι, που δεν θα είναι δήθεν και εκεί παίρνεις μεγάλο θάρρος», είπε η κ. Ιωάννου.

Σημείωσε δε, πως είναι πολύ δύσκολο το κομμάτι της χημειοθεραπείας, γιατί ουσιαστικά ο ασθενής λαμβάνει στον οργανισμό του δηλητήριο.

«Είναι διαφορετικό να μου λέγανε «Σοφία έχεις έναν καρκίνο που θέλει παρακολούθηση», εκεί έχεις άλλη δύναμη. Όταν σου λένε ότι πρέπει να κάνεις τη θεραπεία εκεί στην αρχή γκρεμίζεται η ζωή σου. Αλλά πρέπει να δεις ότι είναι και μονόδρομος, πρέπει να παλέψουμε και να ζήσουμε, είναι μονόδρομος. Πολλοί γνωστοί λένε «θα ζήσω»; Εάν το παλέψεις, θα ζήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια στέλνοντας το δικό της μήνυμα, για την ημέρα αυτή, που αποτελεί μία αφορμή ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο του μαστού.

 

«Η πρόληψη πρέπει να είναι πάντα, όλο τον χρόνο. Όταν θέλεις να κερδίσεις και να ζήσεις, θα τον παλέψεις τον καρκίνο. Θέλει να το βλέπεις χαρούμενα, ότι έχεις μια γρίπη που θα την παλέψεις και θα τη νικήσεις, γιατί ο καρκίνος έχει γίνει σαν γρίπη. Σε ποιο σπίτι δεν υπάρχει;», υπογράμμισε.

Χρειάζεται η στήριξη της πολιτείας στους καρκινοπαθείς

Εκτός όμως από τα θετικά μηνύματα και τη στήριξη που θα πρέπει να έχει ένας καρκινοπαθής από το κοντινό του περιβάλλον, απαραίτητη είναι και η στήριξη της πολιτείας με την κ. Ιωάννου να σημειώνει ότι γίνονται προσπάθειες όμως χρειάζονται περισσότερα.

Η ίδια επεσήμανε πως οι καρκινοπαθείς δεν θα έπρεπε να πληρώνουν τίποτα, ούτε συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις, καθώς η καθημερινότητα ενός καρκινοπαθούς είναι επιβαρυμένη ακόμη και στο θέμα της διατροφής, που θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη

«Στη χημειοθεραπεία δεν πληρώνεις αλλά δεν είναι μόνο το φάρμακο που θα πάει στο Νοσοκομείο κάποιος για να κάνει τη χημειοθεραπεία. Υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να κάνει ένας καρκινοπαθής. Τη στιγμή που έχει την ταυτότητα ότι κάνει θεραπείες ότι είναι καρκινοπαθής με τη βούλα, ότι κάνει θεραπείες, θα έπρεπε να είναι όλα δωρεάν. Πριν λίγες μέρες μου είπαν ότι για να κάνεις αξονική ή μαγνητική πρέπει να πληρώσεις το σκιαγραφικό. Δεν έχουν όλοι αυτά τα χρήματα», σχολίασε η κ. Ιωάννου.

Παράλληλα, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι, όπως το έθεσε η κ. Ιωάννου είναι οι εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει θα περνούν οι καρκινοπαθείς από τα ΚΕΠΑ, οι οποίες καθυστερούν πολύ.

«Ο άλλος κάνει την αίτηση για να περάσει στην επιτροπή κι ώσπου να βγει το αποτέλεσμα έχει φύγει από τη ζωή», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως ιδίως στην εποχή της πανδημίας, αλλά και τώρα χρειάζεται χρόνος για να περάσει κανείς από την επιτροπή, ενώ ζήτημα υφίσταται και στην ηλεκτρονική διαδικασία αποστολής των απαραίτητων εγγράφων, καθώς δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Ανέφερε δε, πως από την ειδική αυτή επιτροπή, η οποία αποδίδει το ποσοστό αναπηρίας, πρέπει να περνούν και μετά από δύο χρόνια, με το ποσοστό αναπηρίας να μειώνεται, άρα να μειώνεται και το σχετικό επίδομα.

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.