Στη λίστα αναμονής 65 νεφροπαθείς στη Μαγνησία

Την μεγαλύτερη μείωση σε δωρεές οργάνων και σε μεταμοσχεύσεις έχει ο νομός μας

Στη λίστα αναμονής παραμένουν 65 νεφροπαθείς στη Μαγνησία, όπου σαν νομός, είχαμε την μεγαλύτερη μείωση σε δωρεές οργάνων και σε μεταμοσχεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας και Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) κ. Βασίλειο Γιαννάκο.
Με αφορμή το γεγονός, ότι από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου κάθε έτους έχει καθοριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια, ο κ. Γιαννάκος, γνωστοποίησε, ότι στο Νομό Μαγνησίας είναι περίπου 60 με 65 άτομα στην λίστα αναμονής, στην πλειοψηφία νέοι. Η ηλικία κυμαίνεται από 18 έως 65 ετών.

Ο μέσος χρόνος αναμονής υπολογιζόμενος σε έτη αιμοκάθαρσης είναι τα 6-10 χρόνια, με ελάχιστο τον 2,5-3 χρόνο και μέγιστο τα 15 χρόνια. Στην περίπτωση του ελάχιστου χρόνου δεν υπολογίζονται τα «Επείγοντα» και οφείλεται σε υψηλή μοριοδότηση λόγω μεγάλης συμβατότητας με τον δότη ή στην ύπαρξη συγγενικού δότη. Στην περίπτωση του μέγιστου χρόνου, εκτιμάται ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ο υποψήφιος είτε εγγράφηκε στη λίστα μετά από πολλά χρόνια αιμοκάθαρσης είτε προϋπήρχαν προβλήματα υγείας του που δεν επέτρεψαν στο παρελθόν τη μεταμόσχευση, είτε είχε πολύ σπάνιο ιστικό τύπο. Πρόκειται για ακραία τιμή αν λάβουμε υπόψη ότι από τους 150 μεταμοσχευμένους νεφρού, μόνο οι 10 υπερέβαιναν τη δεκαετία σε έτη αιμοκάθαρσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει μόλις 30.000 δωρητές οργάνων, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Κύπρο που διαθέτουν μεγάλο αριθμό δωρητών. Ειδικότερα η τελευταία, διαθέτει 140.000 δωρητές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% του πληθυσμού της.

Στον Νομό Μαγνησίας, βάση του μητρώου του Συλλόγου, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 260 νεφροπαθείς, από τους οποίους οι 200 κάνουν αιμοκάθαρση τεχνητού νεφρού, 20 περιτοναϊκή πλύση και 45 με 50 περίπου είναι μεταμοσχευμένοι.

Δυστυχώς, όπως τονίζει ο κ. Γιαννάκος, στον νομό μας είχαμε την μεγαλύτερη μείωση σε δωρεές οργάνων και σε μεταμοσχεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2018 έγιναν 2 μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη. Επίσης, στον νομό μας, δωρεές οργάνων τα τρία τελευταία χρόνια είχαμε 3 το 2016, 2 το 2017 και 2 το 2018 από εγκεφαλικά νεκρούς. Επίσης, το 2019 στο νομό μας είχαμε 3 μεταμοσχεύσεις, 2 από ζώντες δότες και 1 από πτωματικό δότη. (Εδώ να τονισθεί ότι όσοι άνθρωποι έχουν δικούς τους ανθρώπους που μπορούν να τους δώσουν το δώρο Θεού, είναι από τους τυχερούς). Μέχρι στιγμής για το έτος 2020 δεν είχαμε στο Νομό μας καμία δωρεά αλλά ούτε και μεταμόσχευση.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού και κάνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να γίνουν δωρητές οργάνων και σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους αρμόδιους φορείς και προπάντων στο ΕΟΜ και στο Υπουργείο Υγείας να αρχίσουν να κάνουν καμπάνια για να σωθούν πολλοί συνάνθρωποί μας από την ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινώς. Γιατί στη ταλαιπωρία και στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Ένα μόσχευμα για κάθε λήπτη που το περιμένει θα είναι δώρο Θεού.
Η σωστή ενημέρωση οδηγεί στην υπέρτατη προσφορά ζωής!

Όλοι πλέον είμαστε δωρητές οργάνων, για περισσότερες πληροφορίες μπορούμε όλοι να ενημερωνόμαστε από την ιστοσελίδα του Ε.Ο.Μ. www.eom.gr και Τηλέφωνα: 213 2027020 – 213 2027028 – 213 2027009
213 2027016 – 213 2027010 e-mail: [email protected]

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.