Στο …περίμενε από Περιφέρεια, Δήμους και Πολιτική Προστασία

Έξι μήνες κάτοικοι του οικισμού Αμπελάκια στις Αλυκές, όπου υπάρχουν ακόμη μπάζα και καταστροφές

Έξι μήνες περιμένουν να δουν συνεργεία για να καθαρίσουν από τα μπάζα και να προχωρήσουν στη διάνοιξη του ρέματος Αλωνόρεμα οι κάτοικοι του οικισμού «Αμπελάκια» στις Αλυκές, όμως μάταια βρίσκονται στην αναμονή.
Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι στο magnesianews.gr κανείς, ούτε ο Δήμος Βόλου, ούτε η Περιφέρεια αλλά ούτε και η Πολιτική Προστασία έχουν ενδιαφερθεί, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ίδια, όπως ήταν την περίοδο των πλημμυρών, με τους κατοίκους να συζητούν ακόμη και την παράστασή τους στον Εισαγγελέα. Ταυτόχρονα δε, όπως αναφέρουν δεν έχουν λάβει καθόλου, καμία κρατική ενίσχυση, παρά το γεγονός ότι είχαν πολλές ζημιές στις περιουσίες τους.
Ειδικότερα, αναφέρουν ότι την περίοδο των πλημμυρών το ρέμα με ορμή πέρασε την Εθνική οδό και έφτασε στα σπίτια τους στον οικισμό προκαλώντας προβλήματα, με την οδό Κασσάνδρας να έχει ακόμη σημαντικά προβλήματα κι ας είναι ο κεντρικός δρόμος του οικισμού.
Απευθύνθηκαν, όπως ανέφεραν, στην Περιφέρεια ζητώντας να γίνει διάνοιξη του ρέματος, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι ήρθε κλιμάκιο για αυτοψία. Από την άλλη τα μπάζα που «κατέβασε» το ρέμα εξακολουθούν να βρίσκονται και στην Εθνική Οδό δίπλα στον δρόμο αλλά και στον οικισμό.
Το ζήτημα αυτό του ρέματος είναι παλιό και το 2007 η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της τότε Νομαρχίας σε αυτοψία που είχε διενεργήσει σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «το τοπικό ρέμα διακόπτεται από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς τον οικισμό Αμπελάκια και ο δρόμος κατασκευάστηκε προ 30ετίας. Έκτοτε η κοίτη του ρέματος καταπατήθηκε. Σήμερα δεν υφίσταται κοίτη και τα νερά του ρέματος ρέουν επί του δρόμου προς τα «Αμπελάκια» ο οποίος σε περίπτωση πλημμυρικής παροχής του ρέματος είναι αδιάβατος, κυρίως λόγω της συσσώρευσης μεγάλου όγκου φερτών υλικών», με την Νομαρχία να δείχνει τότε υπεύθυνο τον Δήμο να προχωρήσει σε αντιπλημμυρικό έργο.
Αυτό δεν έγινε, και ήρθαν οι πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου για να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στην περιοχή.
Σύμφωνα με τους κατοίκους από την ορμή του ρέματος, καταστράφηκε η οδός Κασσάνδρας που οδηγεί στον οικισμό «Αμπελάκια», «έσπασε» η εθνική οδός Βόλου -Αθηνών, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και μαγαζιά. Οι κάτοικοι απευθύνθηκαν στον Δήμο Βόλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και στην Επιτροπή αστυνόμευσης ρεμάτων περιφέρειας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία διάνοιξης του μπαζωμένου ρέματος, ώστε να πάει το ρέμα στα γεφυράκια τής εθνικής οδού Βόλου Αθηνών, όπου υπάρχει υποδομή.
Μέχρι στιγμής όμως οι κάτοικοι περιμένουν και ζητούν άμεσα την ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων, ώστε να γίνει η διάνοιξη και διευθέτηση του ρέματος. Σημειώνεται δε, ότι χθες κάτοικος της περιοχής είδε ιδιώτη να μεταφέρει μπάζα από τη μια μεριά του ρέματος στην άλλη.
«Να τονίσουμε ότι αποχετευτικό ομβρίων στην περιοχή μας σε όλους τους κάθετους προς την παραλία δρόμους δεν υπάρχει. Πχ η οδός Μανδηλαρά δεν έχει κανένα φρεάτιο ομβρίων. Αυτ’ αυτού έγινε έργο- το οποίο ακόμη δεν ολοκληρώθηκε- για τη μεταφορά των λυμάτων της Αγχιάλου για σύνδεση με τον βιολογικό μέσω της οδού Μανδηλαρά- έργο που κατά την κατασκευή του προκάλεσε ζημιές στις παρακείμενες κατοικίες», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι κάτοικοι σε επιστολή τους στον Δήμο Βόλου που κοινοποιείται προς την Περιφέρεια αναδεικνύοντας στην ολότητά του το πρόβλημα. Πρόσφατα δε, κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν και απαίτησαν να λυθεί το θέμα, συστήνοντας και μία επιτροπή.
Δημ. Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.