Στο τραπέζι των επιστημονικών φορέων η εν δυνάμει επένδυση υγροποιημένου φυσικού αερίου

Τι λένε για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Χ. Στρατηγόπουλος, Ε. Τσάμης, Στ. Λημνιός

Στο τραπέζι θα καθίσουν αύριο οι επιστημονικοί φορείς της πόλης, προκειμένου να συζητήσουν εάν υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης σε ζητήματα διαδικαστικά ή νομιμότητας για την ενδεχόμενη επένδυση υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Βόλου, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη. Ο ίδιος όμως μίλησε για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Δήμου Βόλου, που σύμφωνα με δημοσίευμα, πρόκειται να βγει σύντομα ο διαγωνισμός. Τόνισε πως οι φορείς πρόκριναν την πρόταση για Μονάδα Επεξεργασίας βιοαερίου, έχοντας στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης. Για το θέμα μίλησε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης, όπως και το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας κ. Στέλιος Λημνιός, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην δημιουργία της εν λόγω Μονάδας και στην ενδεχόμενη καύση των υπολειμμάτων των απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας.

Χρ. Στρατηγόπουλος: “Αύριο οι επιστημονικοί φορείς θα συζητήσουν το θέμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου”

Συνεδριάζουν αύριο οι επιστημονικοί φορείς της πόλης, προκειμένου να εξετάσουν και να αποφανθούν για την ενδεχόμενη δημιουργία της επένδυσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της πόλης. Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγόπουλο οι φορείς θα δούνε εάν υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης σε ζητήματα διαδικαστικά ή νομιμότητας. Με αφορμή δε και δημοσίευμα που κυκλοφόρησε πως σύντομα θα γίνει ο διαγωνισμός για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Βόλο, ο κ. Στρατηγόπουλος ανέφερε πως θα θέσει εκ νέου το θέμα στους υπόλοιπους φορείς, όχι στο επίπεδο της νομιμότητας αλλά αν υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης σε σχέση με την επιλογή ΜΕΑ

“Η άποψή μας δεν έχει να κάνει ως προς τη νομιμότητα. Νομιμότητα φαίνεται να υφίσταται, αλλά εξέταση του θέματος με βάση την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης κι αν θα έπρεπε να είναι αυτής της μορφής η Μονάδα Επεξεργασίας ή να είναι Μονάδα Επεξεργασίες κομπόστ ή βιοαερίου. Είχαμε προκρίνει ως πολύ καλύτερη για τη πόλη τη μονάδα επεξεργασίας βιοαερίου, μετά κομποστ κι έπειτα των απορριμμάτων. Η άποψή μας δεν έχει αλλάξει ως προς το ποια μονάδα επεξεργασίας θα έπρεπε να προκριθεί είμαστε σταθεροί στην άποψή μας. Αν υπάρχουν ζητήματα διαδικαστικά ή νομιμότητας θα το δούμε στη πρόταση που θα κατέβει”, τόνισε ο κ. Στρατηγόπουλος.

Επεσήμανε δε, πως οι επιστημονικοί φορείς της πόλης, στο άτυπο αυτό όργανο που έχει συσταθεί, ασχολούνται από το 2019 με ζητήματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. “Υπάρχει ένα θέμα στην πόλη, του τι πόλη θέλουμε και οι επιστημονικοί φορείς θα διατυπώνουν άποψη για το στίγμα της πόλης και της ανάπτυξής της”, υπογράμμισε.

Ευθύμιος Τσάμης: ” Κινδυνεύει η πόλη να γίνει γνωστή ως σκουπιδότοπος”

Μιλώντας για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμιος Τσάμης εξέφρασε τον φόβο του ότι ο Βόλος θα είναι μια πόλη που θα παράγονται και θα καίγονται σκουπίδια και υπάρχει κίνδυνος να γίνει γνωστή ως σκουπιδότοπος.

“Εμείς είχαμε προαναγγείλει ότι θα γίνει εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας, μετά από αυτά που είπε ο Δήμαρχος όταν παρακολούθησε ένα σεμινάριο που είπε “είναι πιο έξυπνοι οι Σουηδοί; Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ένα εργοστάσιο να καίει σκουπίδια και να παράγει ρεύμα;”, είπε ο κ. Τσάμης

Ο ίδιος ανέφερε πως ο Δήμος έχει αποφασίσει σε πρώτη φάση η ΜΕΑ να είναι δυναμικότητας  50.000 τόνων srf. “Η ΑΓΕΤ έχει δικαίωμα να καίει 200.000 τόνους srf. Για να καλυφθεί το κενό εάν δίνεται προς την ΑΓΕΤ , τότε θα εισάγουμε σκουπίδια απ’ όλη την Ελλάδα για να φτάσουν για να καλύψουν την ΑΓΕΤ και να καλύψουν το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι ο Βόλος θα είναι μια πόλη που θα ξεφορτώνονται τα σκουπίδια τους οι άλλες πόλεις. Θα γίνει ένας τόπος που θα καίγεται σκουπίδι και θα παράγεται σκουπίδι. Κινδυνεύει η πόλη να γίνει γνωστή ως σκουπιδότοπος”, υπογράμμισε και σημείωσε πως ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει και να ξεσηκωθεί.

Στέλιος Λημνιός: “Ασφυκτικός ο κλοιός στην πόλη μας”

Το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας κ. Στέλιος Λημνιός αναφέρθηκε το γεγονός ότι η χώρα σταμάτησε την εξόρυξη του λιγνίτη, έναν πόρο εθνικής εμβέλειας όπως τον χαρακτήρισε και από δω και πέρα θα είναι εξαρτημένη από κολοσσούς φυσικού αερίου. Είπε πως το ζήτημα ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση που ψήφισε έναν καλύτερο νόμο, όμως δεν τον εφάρμοσε ποτέ και υποχώρησε στις πιέσεις εργολάβων, δημοπρατώντας μια σειρά εργοστασίων όπως στα Γιάννενα, στις Σέρρες και αλλού που διαχωρίζουν με μηχανικό,  αυτόματο τρόπο τις ύλες αστικών απορριμμάτων και κάνουν δέματα με καύσιμο υλικό σαν rdf ή srf . “Με αυτή την κυβέρνηση θεσμοθετήθηκε ότι θα καίγονται και τα υπολείμματα,  αυτό το προϊόν που μένει που δεν θεωρείται κατάλληλο να τυποποιηθεί ως rdf. Αυτό το υπόλειμμα που θα έπρεπε να πάει στην ταφή, τώρα θα καεί”, είπε ο κ. Λημνιός.

Συνέχισε λέγοντας πως αν και δεν αναφέρεται στον διαγωνισμό της ΜΕΑ η δημιουργία εργοστασίου καύσης, είναι πιθανό, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό να σχεδιάζεται, δηλαδή να γίνει και εργοστάσιο καύσης  για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος καίγοντας τα υπολείμματα. “Και η μονάδα υγροποιημένου αερίου στο λιμάνι προβλέπει και λειτουργία μονάδας καύσης του αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Θα υπάρξει ένας ασφυκτικός κλοιός στην πόλη μας”, τόνισε ο κ. Λημνιός ρίχνοντας ευθύνες στην Κυβέρνηση, στην Περιφέρεια και τον Δήμο, ενώ σημείωσε πως η ΑΓΕΤ ανακοίνωσε χορηγία υποτροφιών στο Τμήμα Μηχανολόγων του ΠΘ, στο τμήμα που όπως είπε ο κ. Λημνιός χαρακτηριστικά, ήταν αυτό που έβαλε τους μετρητές αέριας ρύπανσης στον Βόλο.

“Από τα 4εκ. επιδότηση που λαμβάνει για να εισάγει σκουπίδια, δεν είναι είναι πρόβλημα να δώσει 500.000 ευρώ για να βουλώσει στόματα. Έδωσε απινιδωτές, κάποια καρότσια, καθρεφτάκια στους ιθαγενείς”, είπε τέλος ο ίδιος.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.