Στο Βόλο για την αξιοποίηση της «Βαμβακουργίας» η Έφη Αχτσιόγλου (βίντεο + φωτογραφίες)

(από αριστερά) Η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννα Λαλιώτου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος, η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη.
Mνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπέγραψαν σήμερα, στο Βόλο, η υπουργός, κ. Έφη Αχτσιόγλου και ο Πρύτανης του Ιδρύματος, κ. Γιώργος Πετράκος, για την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης από ειδική επιστημονική ομάδα του ακαδημαϊκού ιδρύματος εκεί του ακινήτου όπου βρίσκονται οι εγκαταλειμμένες σήμερα εγκαταστάσεις της πρώην Βαμβακουργίας.

Το ακίνητο είχε αγοραστεί από τον ΟΕΚ, προκειμένου να κατασκευαστούν εκεί ξενώνες φιλοξενίας των αθλητών για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, κάτι που δυστυχώς ουδέποτε συνέβη. Στο πλαίσιο του μνημονίου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συστήσει ειδική Επιστημονική Ομάδα, σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας του προγράμματος για την “Ανάκτηση των ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας – Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης”. Η Ομάδα θα αναλάβει την εκπόνηση ενός σχεδίου ανάπτυξης Πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων οι οποίες περιλαμβάνουν Φοιτητικές Εστίες, τη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανεπιστημίου, Υπηρεσίες, Ερευνητικά Εργαστήρια και Θερμοκοιτίδες, Φοιτητική Λέσχη, Πολιτιστικούς Πολυχώρους έκφρασης και δημιουργίας, καθώς και Αθλητικές Εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργο Πετράκο η ολοκληρωμένη πρόταση υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμη προς υποβολή στην υπουργό μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο. Ακολούθως θα αναζητηθεί και ο κατάλληλος τρόπος χρηματοδότησης για την υλοποίηση της πρότασης.

Ο σχεδιασμός θα αφορά ένα «ανοικτό» στην πόλη συγκρότημα που θα είναι χώρος ώσμωσης και δημιουργίας και θα συμβάλει στην επίτευξη τριών διακριτών στόχων: στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά αδύναμων φοιτητών, στην ενίσχυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ιδίως εκείνων των χαρακτηριστικών του που προωθούν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τη σύνδεση του με την κοινωνία και τέλος στην αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση του αστικού ιστού της πόλης σε μια υποβαθμισμένη περιοχή.

Την κα Αχτσιόγλου υποδέχτηκε στο Βόλο ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Κώστας Βογιατζής.

Αχτσιόγλου: Στόχος η ανάπτυξη των τοπικών περιοχών και η μέγιστη κοινωνική ανταπόδοση

Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η κα Αχτσιόγλου τόνισε πως η παραχώρηση γίνεται προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να έχει τη μέγιστη κοινωνική ανταπόδοση και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου που έχει εκπονήσει και υλοποιεί εδώ και ένα χρόνο το Υπουργείο Εργασίας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει 1.100 και πλέον ακίνητα σε όλη τη χώρα τα οποία παρέμεναν αναξιοποίητα και ρήμαζαν, όπως τόνισε η υπουργός, και τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των τοπικών περιοχών. Σύμφωνα με την κα Αχτισόγλου, στην Αθήνα υλοποιείται ήδη το πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά 160 ακίνητα.

Σε ότι αφορά το οικόπεδο της Βαμβακουργίας, η υπουργός τόνισε πως πρόκειται για ένα ακίνητο που είναι “πολύ μεγάλο και βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο για τον αστικό ιστό, νομίζω ότι το Πανεπιστήμιο με τις προτάσεις που θα κάνει μπορεί να το αξιοποιήσει στο μέγιστο και για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών των αδύναμων φοιτητών, για πολιτιστικές δράσεις και για όποιον άλλο λόγο κρίνει το Πανεπιστήμιο σκόπιμο. Η κα Αχτσιόγλου εξήρε τη σημασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κάνοντας λόγο για τεράστιο επιστημονικό έργο που παράγει ενώ εξέφρασε και την πεποίθησή της ότι οι προτάσεις θα είναι οι καλύτερες δυνατές, χάρη και στην ποιότητα των Σχολών Πολεοδομίας και Αρχιτεκτονικής που έχει.

Πετράκος: Στη νοοτροπία του Πανεπιστημίου να αξιοποιεί εγκαταλειμμένα κτίρια

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δήλωσε πως “για μας είναι πολύ σημαντικό ότι μας δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε μια μεγάλη έκταση η οποία υπάρχει στο Βόλο. Είναι μια εγκαταλειμμένη έκταση στην πραγματικότητα και θέλουμε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο αξιοποίησης αυτής της έκτασης, υπέρ των φοιτητών μας, με όλους τους τρόπους”. Όπως είπε ο κ. Πετράκος το ακίνητο μπορεί να αξιοποιηθεί μεταξύ άλλων χρήσεων για φοιτητικές εστίες, αθλητικές δραστηριότητες, πολυχώρους, Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, ερευνητικά εργαστήρια η και άλλες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα για τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, και όλα αυτά που έχει ανάγκη του Πανεπιστήμιο καθώς μεγαλώνει. Ο κ. Πετράκος είπε επίσης πως το Πανεπιστήμιο έχει μια εμπειρία σ’ αυτό και έχει αξιοποιήσει πολλά εγκαταλειμμένα και ιστορικά κτίρια του Βόλου και ότι “είναι στη νοοτροπία μας να παρεμβαίνουμε στον αστικό ιστό και να βοηθούμε να αποκατασταθεί αυτός”.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιΐας του πρώην εργοστασίου Τσαλαπάτα.
Την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου υποδέχτηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.