Στροφή 180 μοιρών ο Σωκρ. Φάμελλος για το θέμα της καύσης απορριμμάτων

Το 2014 διεκδικώντας τον Δήμο Θέρμης είχε ταχθεί ξεκάθαρα ενάντια

Στροφή 180 μοιρών φαίνεται πως έκανε στο θέμα της καύσης απορριμμάτων ο νυν αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μέσα σε διάστημα λίγων χρόνων, καθώς στις εκλογές του Μαΐου 2014 με την ιδιότητά του ως επικεφαλής της παράταξης «Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης» που διεκδικούσε τον ομώνυμο Δήμο, τασσόταν κατά της καύσης απορριμμάτων. Οι θέσεις και το πρόγραμμα που παρουσίαζε τότε η παράταξη που διεκδικούσε τον Δήμο Θέρμης, για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων ήταν εμφανώς διαφορετικές από αυτές που υποστηρίζει σήμερα ο υπουργός, ρίχνοντας το μπαλάκι άλλοτε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους ελέγχους που πρέπει να διενεργεί, και άλλοτε στην εταιρία ότι δεν έχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την καύση RDF.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο πρόγραμμά του ο τότε υποψήφιος Δήμαρχος Θέρμης και «ανακτήθηκαν» από τα μέλη Επιτροπή Αγώνα Πολιτών προκειμένου να καταδείξουν την αλλαγή στάσης του υπουργού, ήταν αντίθετος με τη στρατηγική της καύσης «που αντιτίθεται με την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που υπάρχουν στα απόβλητα» δηλώνοντας παράλληλα αντίθετος και με τη χωροθέτηση αλλά και με το σχεδιασμό της μονάδας που έχει αδειοδοτηθεί στον Άγιο Αντώνιο, χαρακτηρίζοντάς την «περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά επιζήμια και άχρηστη για το νομό Θεσσαλονίκης και για τους πολίτες». «Για το λόγο αυτό», όπως ανέφερε το πρόγραμμα, «θα υπερασπιστούμε την προσφυγή στο ΣτΕ, θα παρέμβουμε στον περιφερειακό Σχεδιασμό ώστε να αλλάξει το υπάρχον σχέδιο και δεν θα επιτρέψουμε την έναρξη οποιουδήποτε έργου ή μελέτης σε εκείνη την περιοχή».

Στις θέσεις που παρουσίαζε ο τότε υποψήφιος Δήμαρχος Θέρμης υποστήριζε ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί παράμετρο της ποιότητας ζωής αλλά και στοιχείο περιβαλλοντικής κουλτούρας και μπορεί να συνεισφέρει στην τοπική οικονομία και στα οικονομικά του δήμου. Ως δράση περιβάλλοντος και βασική αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της συλλογής και της επεξεργασίας των απορριμμάτων» Σήμερα βέβαια ο ΧΥΤΑ Βόλου, που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε λειτουργεί αμιγώς με ιδιώτες εργολάβους για την ταφή των απορριμμάτων, ενώ και το εργοστάσιο που προτίθεται να κατασκευάσει ο Δήμος Βόλου θα το κάνει με τη μορφή ΣΔΙΤ, δηλαδή και πάλι παραχωρώντας σε ιδιώτη την λειτουργία του.

Συνεχίζοντας στο πρόγραμμά του για την διαχείριση των απορριμμάτων ο κ. Φάμελλος υποστήριζε το δημόσιο χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων με βάση την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, δίνοντας όπως έλεγε «προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής και στην επαναχρησιμοποίηση υλικών σε όλα τα ρεύματα αποβλήτων»
Επιπροσθέτως υποστήριζε την οικιακή κομποστοποίηση και την ανακύκλωση ενώ στόχευε και στη προώθηση ενός εκτεταμένου προγράμματος συλλογής οργανικών και πράσινων αποβλήτων με λειτουργία δημοτικής μονάδας κομποστοποίησης.
«Στόχος μας είναι η μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται στην ταφή» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάτι βέβαια στο οποίο μένει έως και σήμερα συνεπής, αλλά υπό την πίεση των κυρώσεων που επιβάλλει η Ε.Ε.

Ο κ. Φάμελλος υποστήριζε επίσης την ανάγκη για «πλήρη αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, με αλλαγή της στρατηγικής, 50% ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση και ενίσχυση της διαχείρισης σε μικρή κλίμακα» προτείνοντας επίσης τον δραστικό περιορισμό του μεγέθους και του πλήθους των μονάδων επεξεργασίας και αλλαγή των χωροθετήσεών τους.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσαν από κοινού τη χρηματοδότηση της ωρίμανσης των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στη Κεντρική Μακεδονία, με συνολικό προϋπολογισμό 3,7 εκατ. ευρώ, εντάσσοντας στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 τις μελέτες 9 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πλήρες πρόγραμμα είναι αναρτημένο στη διεύθυνση:
https://parembasipolitondimouthermis.wordpress.com

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.