Συγκλονίζει η περιγραφή δημοσιογράφου της Εύβοιας στο Ράδιο ΕΝΑ για τις δύσκολες και τραγικές στιγμές

Άνθρωποι έχουν μείνει στο δρόμο, χωρίς σπίτι, με καμένα χωριά και επιχειρήσεις, χωρίς δουλειά, με καμένες αγροκαλλιέργειες

«Επαληθεύτηκε το πιο εφιαλτικό σενάριο, η φωτιά να  περάσει στην πλευρά του Αιγαίου, στην παραλία της Αγίας Άννας και στο όμορο Δήμο της Βόρειας Εύβοιας», ανέφερε η δημοσιογράφος του Star Κεντρικής Ελλάδας, Ιωάννα Καραγιάννη, ζώντας ως αυτόπτης μάρτυρας την καταστροφή, στο Ράδιο ΕΝΑ και στην εκπομπή του Ηλία Κουτσερή. Οι μέρες που βιώνουμε είναι δύσκολες για όλη και σε όλη τη χώρα, με τις φωτιές και τις αναζωπυρώσεις  να συνεχίζουν για τρίτη μέρα σχεδόν ανυποχώρητες, και όλοι συγκλονισμένοι να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα, με τα δάση να καταστρέφονται και ολόκληρα χωριά να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, με τους χιλιάδες κατοίκους να μένουν άστεγοι. Αττική, Εύβοια, Ηλεία είναι μερικές μόνο από τις περιοχές που καίγονται. Κάτι τέτοιες στιγμές όμως, γινόμαστε όλοι ένα και προσπαθούμε από κάθε σημείο της επικράτειας να βοηθήσουμε με τον οποιονδήποτε τρόπο. Σε διάφορα σημεία της Εύβοιας βρίσκονται και κάτοικοι της Μαγνησίας, που είτε έκαναν διακοπές είτε μένουν σε εξοχικά τους. Μάλιστα αρκετοί εξ αυτών, έσπευσαν να βοηθήσουν εθελοντικά σε σημεία όπου έχουν ξεσπάσει εστίες φωτιάς, ώστε να βοηθήσουν…

«Η φωτιά εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς»

Η δημοσιογράφος αλλά και κάτοικος του νομού, προσπαθεί και δίνει με λόγια την εικόνα που υπάρχει στην Εύβοια και τις περιοχές που καίγονται.  Εξήγησε ότι είναι δύο οι Δήμοι της Βόρειας Εύβοιας απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά. Ο πρώτος είναι ο Δήμος Λίμνης Μαντουδίου-Αγίας Άννας και ο δεύτερος Ιστιαίας-Αιδηψού. Η φωτιά, όπως λέει η δημοσιογράφος, δεν «κόπασε» από τις αντιπυρικές ζώνες της περιοχής και πέρασε, εκκένωσε και έκαψε χωριά.

Περιγράφοντας τις εικόνες του χθεσινού πρωϊνού, έλεγε ότι «Αυτή τη στιγμή γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια με μπουλντόζες, με χωματουργικά μηχανήματα, να γίνουν δύο μεγάλες αντιπυρικές ζώνες για να ανακάμψουν την πορεία της φωτιάς. Η μία ζώνη δεν πρέπει να περάσει το όρος Καντήλι, γιατί αν περάσει από εκεί και κάτω, η φωτιά στη συνέχεια θα φτάσει μέχρι τη Χαλκίδα! Η  άλλη προσπάθεια είναι να μην περάσει από την πλευρά του Μαντουδίου.  Αν περάσει από την πλευρά αυτή θα κάψει τις περιοχές Προκόπι, Αη Γιάννη Ρώσο, θα κατευθυνθεί δηλαδή προς  την Κεντρική Εύβοια», περιέγραψε η Ιωάννα Καραγιάννη, προκειμένου να καταστεί σαφές το ενδεχόμενο να συνεχίσει η φωτιά να κατακαίει τα πάντα. Η φωτιά εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, αναφέρει, εφόσον και οι άνεμοι στην περιοχή είναι πολύ δυνατοί.
Τονίζει ότι αν η φωτιά καταφέρει και περάσει την περιοχή Μαντουδίου, δεν θα μπορέσει να ανακοπεί και το γεγονός ότι και εκείνη η περιοχή περικλείεται από πευκόδασος και χωριά θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η περιγραφή από τη δημοσιογράφο, έτσι όπως ζει τα γεγονότα τις εικόνες και την κατάσταση μέσα στα πύρινα μέτωπα, συγκλονίζει.

Άνθρωποι έχουν μείνει στο δρόμο, χωρίς σπίτι, με καμένα χωριά,

και επιχειρήσεις, χωρίς δουλειά, με καμένες αγροκαλλιέργειες

«Είναι δύσκολες και τραγικές οι στιγμές. Εχθές είδαμε τις φλόγες να καίνε τα χωριά, Σκεπαστή, Κουρκουλούς, Κεράμεια, ενώ υπήρχαν εγκλωβισμένοι πέντε άνθρωποι στο χωριό Σκεπαστή. Ευτυχώς η πυροσβεστική έφτασε πολύ γρήγορα και τους απεγκλώβισε. Και στο χωριό Κεράμεια όμως υπήρχε ένα ζευγάρι που εγκλωβίστηκε και δεν μπορούσε να φύγει από το χωριό, γεγονός που επίσης έληξε αισίως και είναι καλά. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει στο δρόμο, χωρίς σπίτι, με καμένα χωριά, με καμένες επιχειρήσεις, χωρίς δουλειά, με καμένες αγροκαλλιέργειες . Οι άνθρωποι αυτοί είναι σε απελπιστική κατάσταση. Κοιμήθηκαν σε ξενοδοχεία που μίσθωσε η Περιφέρεια, ενώ κάτοικοι φιλοξενούσαν μέσα στα σπίτι τους ξένους ανθρώπους, χωρίς να τους νοιάζει. Έβαζαν οικογένειες μέσα στα σπίτια, ανοίγοντας τις πόρτες τους. Έβαζαν παιδιά και μωράκια να κοιμηθούν μέσα στο σπίτι και δεν κοιμόντουσαν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των σπιτιών».

«Οι υπάρχουσες δυνάμεις πυρόσβεσης δεν είναι επαρκείς»

Στη συνέχεια η κ. Καραγιάννη συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι υπάρχουσες δυνάμεις πυρόσβεσης δεν είναι επαρκείς και δεν φτάνουν ώστε να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο. Τα 57 επίγεια οχήματα που, όπως  δηλώνει, υπάρχουν για μία έκταση 57.000 στρεμμάτων δεν  είναι επαρκή. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στον αριθμό των καμένων στρεμμάτων  που ανέρχεται, σύμφωνα με τα λεγόμενά της δημοσιογράφου, στα 200.000.

Συμπλήρωσε ότι τα εναέρια μέσα την πρώτη μέρα δεν εμφανίστηκαν καθόλου, ενώ τη δεύτερη μέρα, έκαναν την εμφάνισή τους το μεσημέρι, πραγματοποιώντας κάποιες ρίψεις , ενώ εν τέλει αποχώρησαν, εφόσον καιγόταν ταυτόχρονα και η Αθήνα. Την επόμενη μέρα, την Πέμπτη, τα εναέρια μέσα ήρθαν πάλι να βοηθήσουν, αλλά έφυγαν, καθώς είχε ξεκινήσει η αναζωπύρωση της φωτιάς στο Τατόι. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «έρχονται, κάνουν κάποιες ρίψεις και φεύγουν». Δεν φτάνουν οι δυνάμεις που υπάρχουν, ενώ έχουν μόνο χωματουργικά μηχανήματα, τα οποία προσπαθούν να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες, σημειώνει.

«Αν είχαμε πολλά εναέρια μέσα για ώρα, ίσως

τα μέτωπα να είχαν περιοριστεί και να μην είχαν εξαπλωθεί»

«Βοηθάνε οι άντρες της Πυροσβεστικής, βοηθάνε οι άντρες της Αστυνομίας, το ΕΚΑΒ, το πεζοπόρο τμήμα του Στρατού, οι εθελοντές οι ντόπιοι, κάνει ο καθένας ό, τι μπορεί. Όμως γι’ αυτή την έκταση δεν φτάνουν οι δυνάμεις. Αν είχαμε πολλά εναέρια μέσα για πολλή ώρα, ίσως τα μέτωπα να είχαν περιοριστεί και να μην είχα εξαπλωθεί», εξηγεί η κ. Καραγιάννη, για να συνεχίσει λέγοντας ότι το να έρθει ένα αεροπλάνο, να κάνει μια ρίψη και να φύγει, είναι σαν να μην έγινε τίποτα. Μάλιστα σε αυτό το σημείο, παρομοίασε τις φλόγες που βγαίνουν μέσα από την φωτιά, με τις φλόγες από τη φωτιά στο Μάτι, λέγοντας ότι ζούνε κάτι αντίστοιχο. «Οι φλόγες φτάνουν τα 70 μέτρα», είπε.

Έκκληση της δημοσιογράφου για βοήθεια-

«Σημαντική η παροχή βοήθειας από την Θεσσαλία»

«Είναι θαύμα που δεν έχουμε θρηνήσει κάποιο θύμα μέχρι στιγμής», δήλωσε, ενώ συνέχισε μεταφέροντας την έκκληση των κατοίκων των περιοχών που καίγονται. Συγκεκριμένα, ζητούν να βοηθήσουν με νερό, με κάποια βασικά είδη που χρειάζονται . Σε αυτό το σημείο ένιωσε προσωπικά την ανάγκη, να ευχαριστήσει και στάθηκε ιδιαίτερα στην παροχή βοήθειας της Θεσσαλίας, λέγοντας ότι είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς οι Σύλλογοι οργανώθηκαν και στέλνουν πράγματα, αλλά και υδροφόρες. «Οποιαδήποτε βοήθεια, είτε για ανθρώπους, είτε για ζώα που έχουν καεί ή είναι τραυματισμένα, οτιδήποτε μπορεί να κάνει ο καθένας  είναι πολύ σημαντικό. Οι άνθρωποι εδώ, τη ζητούν τη βοήθεια και τη θέλουν. Ζουν μέσα στα αυτοκίνητα, στριμωγμένοι με τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους. Μετά τι θα γίνει; Είναι χιλιάδες οι άστεγοι. Τι θα γίνει όλος αυτός ο κόσμος; Η ΄΄ψυχή΄΄ των εθελοντών φαίνεται, αλλά αυτοί οι άνθρωποι είναι εσωτερικοί πρόσφυγες», καταλήγει, θέλοντας να καταδείξει το πρόβλημα, αλλά και να ευαισθητοποιήσει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.