Συνταγογραφούμενα φάρμακα με πολύ μεγάλη τιμή αναφοράς, αγοράζουν οι ασφαλισμένοι!

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Ματσιόλης
Ο συμπολίτης το πληρώνει σχεδόν … από την τσέπη του, παρόλο που είναι συνταγογραφούμενα

Χωρίς τη συνταγή του γιατρού θα μπορεί να γίνεται πια το εμβόλιο της γρίπης, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστα Ματσιόλη, να τονίζει, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, πως το εμβόλιο θα συνεχίζει να γίνεται στα φαρμακεία της γειτονιάς, με την σχετική πλατφόρμα να «ανοίγει» πιθανώς σήμερα.
«Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται στο φαρμακείο της γειτονιάς, ο πολίτης δεν επιβαρύνεται και η διαφοροποίηση είναι ότι τώρα πλέον δεν είναι αναγκαίο να πάει να το γράψει στον γιατρό. Εφόσον είναι μέσα στις κατηγορίες των πολιτών που πρέπει να το κάνουν, όπως χρόνια πάσχοντες, άνθρωποι άνω των 60 ετών, παιδιά που ο παιδίατρος κρίνει. Αυτά είναι τα βασικά που τα ξέρουν χρόνια τώρα οι πολίτες. Μπαίνουν στο φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ τους, ο φαρμακοποιός περνά τα στοιχεία του πολίτη στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, εκτυπώνεται μία τύπου συνταγή, υπογράφει ο ασθενής, σκανάρεται το εμβόλιο και γίνεται ο εμβολιασμός», εξήγησε ο κ. Ματσιόλης.

«Το σύστημα δεν έτοιμο στην ολότητά του»

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή το σύστημα δεν έτοιμο στην ολότητά του για να προχωρήσει, ενώ σχολίασε ότι ο Υπουργός και η κυβέρνηση επέλεξαν ένα ακόμη επικοινωνιακό τρόπο προβολής μίας πρότασης από καιρό, με αποτέλεσμα να αφήνουν ανενημέρωτους τους φαρμακοποιούς, να αφήνουν παραπληροφορημένους τους πολίτες.
Ο κ. Ματσιόλης επεσήμανε ότι η εν λόγω πλατφόρμα, για την οποία γίνονταν λόγος, από την προηγούμενη εβδομάδα είναι αόρατη, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αυτή θα είναι πιθανώς έτοιμη από σήμερα, Πέμπτη, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία στα φαρμακεία.
Ο ίδιος συνέστησε στους πολίτες να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της γρίπης, ιδίως τώρα που τα πράγματα έχουν «ανοίξει». « Ο πολίτης οφείλει να κάνει το εμβόλιο γρίπης, ειδικά τώρα που είναι ανοιχτή η κοινωνία, είμαστε χωρίς μάσκες παντού, άρα πρέπει να σπεύσουν», τόνισε και συμπλήρωσε πως υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία.

Νέες περιπέτειες με τα φάρμακα από
το νέο έτος- Κι άλλη μείωση στην τιμή τους

Στο μεταξύ, ο κ. Ματσιόλης αναφέρθηκε ακόμη μια φορά στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων και εξήγησε ότι η κυβέρνηση η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες, βάση των μνημονιακών εντολών, δύο φορές τον χρόνο εφαρμόζουν μειώσεις της φαρμακευτικής δαπάνης.
«Οι μειώσεις επιφέρουν μία διαφοροποίηση στην αγορά, όπου οι εταιρείες έχουν λιγότερα κέρδη μπαίνοντας σε μία χώρα που δεν έχει μεγάλη τιμή. Άρα υπάρχουν αυξημένες παράλληλες εξαγωγές και αυτές δημιουργούν ελλείψεις κατά πολύ μεγάλο βαθμό», συμπλήρωσε.
Συνέχισε λέγοντας πως φέτος και πριν από λίγες ημέρες εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση μία νέα μείωση της τιμής των φαρμάκων. «Ενώ παντού μιλάμε για αυξήσεις, το μόνο είδος που είναι φτωχοποιημένο από τους δανειστές και συνεχίζεται να είναι από τους κυβερνώντες, είναι το φάρμακο. Έχει εξαγγελθεί μείωση στην τιμή του φαρμάκου έως και 7%, που θα ισχύσει στα φαρμακεία από 30 Ιανουαρίου. Εάν υπήρχε ένα ζήτημα με τις ελλείψεις, αυτό θα επιδεινωθεί περισσότερο. Παράλληλα, επιδεινώνεται και η συμμετοχή που θα πληρώσει ο ασφαλισμένος. Βλέπουμε να υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα όπου η τιμή αναφοράς είναι πολύ μεγάλη, που σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος πληρώνει σχεδόν από την τσέπη του, παρόλο που είναι συνταγογραφούμενα. Η εξέλιξη αυτή θα φέρει νέα δεδομένα στην αγορά, που θα τα δει ο πολίτης», είπε ο κ. Ματσιόλης και κατέληξε πως συνεχίζεται η καταβολή 1 ευρώ ανά συνταγή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.