Τ.Μπασδάνης: Υπερφορολόγηση, έλλειψη ρευστότητας και περιορισμένη κατανάλωση οι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Δύσκολη αναμένεται να είναι για τους επιχειρηματίες και η νέα χρονιά, καθώς παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα δημοσιονομικής υποστήριξης, τα προβλήματα της υπερφορολόγησης, της έλλειψης ρευστότητας και της περιορισμένης κατανάλωσης παραμένουν οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλης Μπασδάνης, στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας που έγινε χθες στο Ξενία Βόλου, την οποία ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος επιχειρηματιών μελών του Επιμελητηρίου και εκπρόσωποι φορέων

Τ.Μπασδάνης: Δύσκολη και η νέα χρονιά για τις επιχειρήσεις

Για μια δύσκολη χρονιά που ακολουθεί, στη μεταμνημονική περίοδο της Ελλάδας, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλης Μπασδάνης, παραδεχόμενος ότι η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης επιχειρώντας να αφήσει οριστικά πίσω της μία πρωτοφανή, σε διάρκεια και ένταση, οικονομική κρίση, όπως είπε, αλλά η θετική πορεία καταγράφεται χωρίς ιδιαίτερη δυναμική και ισχυρή προοπτική.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασδάνη “η έναρξη μιας νέας, αλλά εξίσου δύσκολης, μεταμνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα, χαρακτηρίζεται από μία ρηχή οικονομία, αδύναμες Τράπεζες και τον κίνδυνο ενός παρατεταμένου αποκλεισμού της χώρας μας από τις διεθνείς αγορές. Αναφερόμενος στους κινδύνους που συνεχίζουν να υπάρχουν για τις επιχειρήσεις ο κ. Μπασδάνης τόνισε πως, οι τρεις βασικοί κίνδυνοι εντοπίζονται στην υπερφορολόγηση, την ελλιπή ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και το μικρό εύρος της κατανάλωσης, αφού από τα 73 δις ευρώ φορολογητέας ύλης το 2018, προϋπολογίζονται το 2019, άμεσοι και έμμεσοι φόροι 51 δις ευρώ, περίπου το 70%.

Η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους είναι ένα από τα μεγαλύτερα και δυσεπίλυτα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, όπως ανέφερε, αποδίδοντάς το αποκλειστικά στην γενικότερη οικονομικής κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα. Τόνισε μάλιστα ότι τα χρέη συσσωρεύονται γιατί οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, στην συντριπτική τους πλειονότητα, δεν έχουν να πληρώσουν λόγω της συρρίκνωσης της οικονομία κατά 25% τα τελευταία χρόνια και όχι εξαιτίας κακών πρακτικών, όπως είπε.

Ο κ. Μπασδάνης δεν παρέλειψε ωστόσο να εκφράσει και την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση προτάσεων των Επιμελητηρίων για την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, στην κοινή προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση του προβλήματος του συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους, προσθέτοντας ότι τα Επιμελητήρια θα συνεχίσουν να διεκδικούν τις συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν στην παραγωγική Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας τόνισε ότι “το 2019 θα πρέπει να είναι έτος δράσης και όχι παράλυσης. Διαφορετικά όλοι θα χάσουμε” και συνέχισε λέγοντας ότι “η Ελλάδα διαθέτει δυναμικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ευελιξία, το πάθος και την επιμονή, για να κερδίσουν το στοίχημα. Αυτό που τους λείπει –και αυτό που θα συνεχίσουμε να ζητούμε- είναι ένα περιβάλλον βιώσιμο, ένα γόνιμο έδαφος, στο οποίο θα μπορέσουν υλοποιήσουν τα σχέδιά τους και οδηγήσουν την πορεία της οικονομίας προς ένα καλύτερο μέλλον”.

Χρυσή λίρα για τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνα Πλαστάρα

Τυχερός της βραδιάς αναδείχτηκε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνας Πλαστάρας ο οποίος ως κάτοχος του τυχερού λαχνού 137 που αντιστοιχούσε στο φλουρί της πίτας, κληρώθηκε και κέρδισε μια χρυσή λίρα.

Στην κοπή πίτας παρευρέθηκαν επίσης η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο βουλευτής Μαγνησίας ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφεριάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Καλτσογιάννης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιάσονας Αποστολάκης, Τέλης Δουλόπουλος, Θανάσης Σταυρίδης, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού Κωνσταντίνος Πανταζώνας, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ.κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος και Βασίλης Μπακαλιάνος, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας Τάσος Λάππας και ο Διευθυντής του κεντρικού καταστήματος Βόλου Γιώργος Νικολέρης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοδηγών Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων και Συντηρητών Σεραφείμ Μαουσίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου “Σύνθεσις” Χρήστος Τριαντόπουλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.