Τέλης Μπασδάνης: Εάν δεν φτάσει στο 65% η πληρότητα των ΜΕΘ, η αγορά δεν θα ανοίξει

Τόνισε προς τους προέδρους των Επιμελητηρίων ο Υπουργός Ανάπτυξης

Με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη συσκέφθηκαν διαδικτυακά οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, μεταξύ αυτών και της Μαγνησίας με τον κ. Τέλη Μπασδάνη να θέτει το θέμα της διαγραφής χρεών των επαγγελματιών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, κ. Μπασδάνης ανέλυσε το σκεπτικό και την πρότασή του που θα δώσει μία ανάσα στους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και μετέφερε την είδηση πως σύμφωνα με τον κ Γεωργιάδη η αγορά δεν θα ανοίξει, εάν δεν μειωθεί η πληρότητα στις ΜΕΘ στο 65%.

Διαγραφές οφειλών των επαγγελματιών
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας παρέστη στη διαδικτυακή γενική συνέλευση των προέδρων των Επιμελητηρίων παρόντος του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και κατέθεσε την πρόταση για τη διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία.
Ο κ. Μπασδάνης εξηγώντας την πρότασή του ανέφερε πως «άρχισαν να ωριμάζουν οι συνθήκες για να μιλήσουμε για απομείωση του χρέους σε ότι αφορά διαγραφή μέρους των οφειλών και μιλάμε κυρίως για τις προσαυξήσεις, που είναι ένα μεγάλο ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και να μην βαδίσουμε σε ένα νέο κύμα πτωχεύσεων. Αυτό το βλέπουμε όλοι ότι θα έρθει αργά ή γρήγορα με δεδομένο ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Ούτως ή άλλως προβλέπεται ότι θα υπάρξει ένα τρίτο κύμα πανδημίας από τις αρχές του νέου έτους και προσανατολίζονται όλοι για τον Φεβρουάριο.
Εμείς λέμε ότι σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον θα πρέπει να μπει μέσα στους στόχους της κυβέρνησης, με τη συνεργασία της ΕΕ για να μπορέσει να απομειώσει το μέγεθος των οφειλών προς το Δημόσιο των ιδιωτών».
Ο ίδιος επεσήμανε πως τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 1 δις ευρώ οι υποχρεώσεις προς το δημόσιο, ενώ απ΄την αρχή του έτους έως τέλος Οκτωβρίου αυξήθηκε το χρέος των ιδιωτών προς το δημόσιο κατά 5 δις ευρώ. Τα μεγέθη αυτά είναι πολύ μεγάλα και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν σύμφωνα με τον κ. Μπασδάνη να ανταπεξέλθουν είτε με 120, είτε με 220 δόσεις.
«Εμάς μας ενδιαφέρει να μεγιστοποιήσουμε τις αποζημιώσεις όσο αφορά τις επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν με κρατική εντολή να παραμείνουν κλειστές και να βοηθηθούν επιχειρήσεις που επλήγησαν, παρόλο που έμειναν ανοιχτές κι έχουν διαπιστώσει απομείωση στον τζίρο τους. Όλες οι επιχειρήσεις πλην μερικών εξαιρέσεων αντιμετωπίζουν προβλήματα», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Γεωργιάδη, καθώς σημείωσε πως είναι ο μοναδικός Υπουργός που κάθισε και άκουσε τους φορείς επί 3 ώρες, συζήτησε μαζί τους και απάντησε στις ερωτήσεις τους.

Πρόταση για αξιοποίηση των 500εκ. από τις εργοδοτικές εισφορές
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μπασδάνη, τέθηκε και η πρόταση προς τον Υπουργό της αξιοποίησης έστω μέρους των 500εκ. ευρώ απο το Ταμείο Αλληλεγγύης του ΟΑΕΔ που προέρχονται από τις εργοδοτικές εισφορές.
« Από αυτα τα χρήματα θα μπορούσε το Υπ. Ανάπτυξης με το Υπ. Εργασίας να αναμοχλεύσει ένα μεγάλο ποσό και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί βάναυσα αυτό το χρονικό διάστημα και να αποτελέσει ένα μέτρο στήριξης για την επόμενη ημέρα», υποστήριξε ο ίδιος.

Η αγορά θα ανοίξει όταν η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάσει στο 65%
Στη συζήτηση των προέδρων των Επιμελητηρίων με τον Υπουργό τέθηκε και το θέμα του ανοίγματος της αγοράς, με τον κ. Γεωργιάδη να σημειώνει πως το click away δεν λύνει το πρόβλημα, ενώ μετέφερε και την γνώμη των ειδικών , πως φοβούνται την κίνηση στον δρόμο στην περίπτωση που ανοίξει η αγορά, ότι θα επιφέρει αύξηση των κρουσμάτων.
Εκείνο που μετέφερε ο κ. Γεωργιάδης είναι πως η αποκλιμάκωση των μέτρων δεν συνάδει τόσο με τον αριθμό των κρουσμάτων, όσο με τις πληρότητες στις ΜΕΘ, λέγοντας πως εάν οι ΜΕΘ δεν απομειώσουν τις κλίνες τους κατά 35% και η πληρότητα δεν φτάσει στο 65% δεν πρόκειται να ανοίξει στην αγορά, γιατί θα πρέπει οι ΜΕΘ να μπορούν να δεχτούν κόσμο εάν υπάρχει αύξηση του φαινομένου.
Ο κ. Μπασδάνης έθεσε το ερώτημα στον Υπουργό εάν μέχρι την Κυριακή υπάρχει αυτή η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ εάν προτίθεται να δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα της αγοράς. Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως θα το κάνει, όμως δεν πιστεύει ότι μπορεί να γίνει πράξη, γιατί για να υπάρξει μείωση στις ΜΕΘ πρέπει να υπάρξει περίοδος τουλάχιστον 14 ημερών, που είναι η μέση διάρκεια που χρειάζεται κάποιος για να αναρρώσει.
Στο μεταξύ, ο κ. Μπασδάνης σημείωσε πως τα Επιμελητήρια, όπως και της Μαγνησίας βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υπουργείο, καθώς αναμένονται νέα προγράμματα για τις επιχειρήσεις, αλλά και προγράμματα για δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων.
«Εμείς πρέπει να πιέσουμε κυβέρνηση και η εκείνη την ΕΕ για να πετύχουμε μεγαλύτερες αποζημιώσεις για αυτή την χρονική διάρκεια που οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές», σχολίασε και προσέθεσε πως η χώρα και η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις με τα οικονομικά δεδομένα που έχει, σημειώνοντας πως από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα θα λάβει για το 2021 μόλις 3,2 δις από τα 32 κι αυτά από τον έκτο μήνα κι έπειτα.

Η αξιοποίηση του λιμανιού θα φέρει οφέλη για την τοπική οικονομία
Στο θέμα των επενδύσεων ένα μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί η αξιοποίηση του Λιμένα Βόλου. Σύμφωνα με τον κ. Μπασδάνη επίσημα δεν υπάρχει ακόμη επενδυτικό ενδιαφέρον, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η ανάπτυξή του θα επιφέρει πολλά θετικά στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
Σχολιάζοντας τέλος την πρόταση του εφοπλιστή Δράγνη για δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο λιμάνι του Βόλου ο κ. Μπασδάνης τόνισε πως « Το συγκεκριμένο ζήτημα το Επιμελητήριο Μαγνησίας το έχει θέσει 50 φορές στα ΔΣ του ΟΛΒ και οι 3 Υπουργοί Ναυτιλίας, επί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν δεσμευτεί και είχαν πει ότι είναι ζήτημα μιας υπογραφής, που δεν έμπαινε ποτέ. Κατ’ εξαίρεση θα μπορούσε να γίνει μία μικρής κλίμακας ζώνη για επισκευές, γιατί τα οφέλη για τη βιοτεχνία μετάλλου θα ήταν τεράστια και θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας. Όμως κανείς δεν βάζει την υπογραφή του. Θα πρέπει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη. Αν αυτό γίνει, ήδη αλλάζει ο χάρτης στην περιοχή μας. Αλλά πρέπει να πειστούν και οι κυβερνητικοί. Περιμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσουν οι κυβερνητικοί και της αντιπολίτευσης γιατί όσο ήταν κυβέρνηση δεν έκαναν κάτι».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.