Θ. Λιούπης: «Πρέπει να γίνει νέο Δικαστικό Μέγαρο στον Βόλο κι αυτό είναι βούληση και του Υπουργείου

Τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Βουλευτής Μαγνησίας, ο οποίος μίλησε και για τον εμβολιασμό

Πρέπει να ανεγερθεί νέο Δικαστικό Μέγαρο στον Βόλο κι αυτό είναι βούληση και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνισε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Θανάσης Λιούπης, σημειώνοντας πως θα διερευνηθεί και η εναλλακτική πρόταση του οικοπέδου στην οδό Ύδρας, το οποίο είναι ιδιοκτησίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Παράλληλα, ο Βουλευτής μίλησε και για το πρόγραμμα των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως σταδιακά και με την έλευση νέων παρτίδων εμβολίων θα εντάσσονται και τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας, αλλά και τα περιφερειακά ιατρεία, σχολιάζοντας πως το εγχείρημα των εμβολιασμών είναι μεγάλο και πρωτόγνωρο.

Προχωρούμε για ένα νέο Δικαστικό Μέγαρο
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Δημαρχείο Βόλου για να συζητήσουν όλοι οι φορείς το θέμα της ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου στον Βόλο. Σύμφωνα με τον κ. Λιούπη από την πρώτη κιόλας σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί, όλοι οι φορεις συνέκλιναν σε μια ομόφωνη απόφαση για ένα νέο και σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο στον Βόλο.
Η πρώτη πρόταση ήταν η ανέγερσή του στο Ίδρυμα Ανηλίκων, όμως αποδείχθηκε πως δεν μπορεί να γίνει εκεί και ζητήθηκε άλλος χώρος.
« Ο Δήμος εγκαίρως έστειλε την πρόταση του οικοπέδου της Παρασκευοπούλου και πήγαμε το είδαμε. Εμένα μου φαίνεται καλό. Ίσως οι δικηγόροι το θεωρούν κάπως μακριά, αλλά ο κ . Στρατηγόπουλος εξέφρασε την άποψη να γίνει καινούργιο Δικαστικό Μέγαρο. Στη σύσκεψη της Παρασκευής προτάθηκε και μία εναλλακτική λύση, το οικόπεδο 16 στρεμμάτων πίσω από τον ΟΑΕΔ, το οποίο ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εκεί υπάρχουν μερικά κτήρια εργαστηρίων, αλλά έχει έναν μεγάλο χώρο ελεύθερο. Αυτό ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στο Υπ. Οικονομικών. Ο Δήμαρχος θα συζητήσει το θέμα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης την Τετάρτη που θα συναντηθούν. Βούληση όμως όλων είναι να γίνει ένα καινούργιο Δικαστικό Μέγαρο και αυτή είναι και η βούληση του Υπουργείου» τόνισε ο κ. Λιούπης, σχολιάζοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα «πακέτο», έτοιμο να μπει σε διεθνή διαγωνισμό και αφορά στην ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων σε Βόλο και Λαμία, στην ανακαίνιση των Δικαστηρίων σε Τρίκαλα και Καρδίτσα και στη μακροχρόνια συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου στη Λάρισα.
« Είναι ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο και μπορεί να προσκαλέσει σοβαρές εταιρείες. Εάν ένα από αυτά τα έργα βγει έξω από το αυτό το πακέτο, δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί με καλό τρόπο στο ΣΔΙΤ, γιατί δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον. Ούτε αν πάμε στο μέλλον αυτό το θέμα, θα υπάρξει κάποια σοβαρή εταιρεία που θα προσφέρει καλούς όρους , για να γίνει μόνο το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου. Πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει τώρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.
Αναφορικά με τη χρησιμότητα της εναλλακτικής πρότασης, ο κ. Λιούπης σχολίασε ότι είχε συμφωνηθεί να κοιτάξει ο Δήμος Βόλου για διαθέσιμο χώρο για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου. Ο Δήμος πρότεινε αυτό στην οδό Παρασκευοπούλου και την Παρασκευή «έπεσε» και η εναλλακτική πρόταση για τη Νεάπολη.
« Θα την εξετάσουμε ως εναλλακτική λύση ή ως πρώτη λύση εάν μας πουν ότι δεν είναι δύσκολο να γίνει», υπογράμμισε ο Βουλευτής, ξεκαθαρίζοντας όμως πως στο Διυπουργικό Συμβούλιο θα υπάρχει η πρόταση για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, ενώ όποια είναι πιο καλή και μπορεί να υλοποιηθεί θα προχωρήσει.

Δέκτης παραπόνων για τους εμβολιασμούς
Εκτός όμως από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, ο κ. Λιούπης αναφέρθηκε και στο άλλο μεγάλο ζήτημα των ημερών, το εμβολιαστικό πρόγραμμα, με τις αρρυθμίες του συστήματος να έχουν φανεί… από το καλημέρα. Πολλοί ήταν οι συμπολίτες από κάθε γωνιά της Μαγνησίας που έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή στον εμβολιασμό και από την πλατφόρμα στάλθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, καθώς κανένα άλλο Κέντρο Υγείας της Μαγνησίας, δεν έχει ενταχθεί στη σχετική λίστα των Εμβολιαστικών Κέντρων.
Ο Βουλευτής Μαγνησίας δεν δίστασε να πει δημόσια πως και ο ίδιος έγινε δέκτης πάρα πολλών παραπόνων για ηλικιωμένους από χωριά της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού, που θέλησαν να εμβολιαστούν, με την πλατφόρμα να τους δείχνει ως εμβολιαστικό Κέντρο αυτό της Αργαλαστής και τη μετακίνησή τους να είναι αδύνατη.
Ο κ. Λιούπης μετέφερε το ζήτημα στον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, αλλά και στον Υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη, ενώ εξήγησε για τον σχεδιασμό πως « Υπάρχει συγκεκριμένη επάρκεια εμβολίων. Είναι αυτές οι 240.000 δόσεις εμβολίων που πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να έχεις εξασφαλίσει και τη δεύτερη δόση. Η Psizer παραδίδει λιγότερα μέσω Ευρώπης, απ’ όσα περιμέναμε. Η ανάπτυξη 1018 Εμβολιαστικών Κέντρων περιλαμβάνει τα Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Τώρα στην αρχή , λόγω της συγκεκριμένης επάρκειας εμβολίων, βάζουμε τα Κέντρα Υγείας που έχουν επάρκεια σε προσωπικό για να κάνουν και την καθημερινή δουλειά και τον εμβολιασμό. Αυτές τις προϋποθέσεις είχε το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής».
Παράλληλα, για τα παράπονα των ηλικιωμένων συμβούλευσε πως θα πρέπει να αλλάξουν τον τόπο του εμβολιασμού τους, με αυτόν να πηγαίνει λίγο καιρό πίσω, για να μπορέσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα να εμβολιαστούν στα Κέντρα Υγείας της περιοχής τους κι όχι σε Κέντρο Υγείας που βρίσκεται τόσο μακριά από τους τόπους κατοικίας τους.
Στο μεταξύ, υπεραμύνθηκε του σχεδιασμού λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Μην πετροβολούμε από την πρώτη στιγμή. Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, πρωτόγνωρο και καινοτόμο. Θα εξομαλυνθεί πολύ γρήγορα. Και το Νοσοκομείο Βόλου θα κάνει εμβόλια, αφού τελείωσε με τους υγειονομικούς. Για μια προσπάθεια που θα διαρκέσει μερικούς μήνες, δεν μπορείς την πρώτη μέρα, εάν συμβεί μία αρρυθμία, να βγαίνεις και να φωνάζεις. Θα διορθωθούν τα προβλήματα», ενώ σχολίασε πως κι εκείνος θα πρέπει να αναμένει τη σειρά του για τον εμβολιασμό.

Καμία ανοχή στη βία
Σύσσωμη η κοινωνία είδε τις προηγούμενες ημέρες την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου να εξομολογείται πως έπεσε θύμα σεξουαλικής βίας από παράγοντα της Ομοσπονδίας της.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, ο Βουλευτής θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα για μηδενική ανοχή τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει όλοι να δηλώσουμε καμιά ανοχή στη βία, στη φρίκη, στη σεξουαλική παρενόχληση, στη σεξουαλική κακοποίηση. Αφήνει σημάδια ανεξίτηλα στη ζωή των ανθρώπων. Πιστεύω ότι τα αδικήματα αυτά δεν μπορεί να είναι προσωρινά, ούτε να παραγράφονται από την νομοθεσία. Όλοι μαζί για μία κοινωνία χωρίς ψυχολογική βία, χωρίς κατάχρηση εξουσίας, σε μία μη ανεκτική κοινωνία και φυσικά όχι στη λογική των ίσων αποστάσεων. Στον αθλητισμό, όχι στους ισόβιους προέδρους και παράγοντες ομοσπονδιών».
Ο κ. Λιούπης επεσήμανε πως στον μαζικό αθλητισμό δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Εκεί οι προπονητές είναι παιδαγωγοί, που βοηθούν τα παιδιά όλων να γίνουν καλύτερα. Αυτές οι πιέσεις και τα φαινόμενα γίνονται σε υψηλότερο επίπεδο, στα παιδιά που προετοιμάζονται για Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Πρωταθλήματα όταν εξαρτάται η εισαγωγή τους στην ομάδα από αυτούς τους ανθρώπους. Μάλιστα, ο ίδιος τέθηκε κατά των ισόβιων προέδρων και διοικήσεων, λέγοντας πως η ΝΔ ψήφισε νόμο που θέτει όριο ηλικίας και δύο θητείες στα διοικητικά συμβούλια των Ομοσπονδιών, προκειμένου να πάψουν, έστω και οι λίγες, περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας.

Σημαντική η ασφάλεια στα Πανεπιστήμια
Τέλος από τη ραδιοφωνική συζήτηση δεν έλειψε και το θέμα της δημιουργίας πανεπιστημιακής αστυνομίας, ως ένα μέτρο ενίσχυσης της ασφάλειας στο χώρο των Ανώτατων Ιδρυμάτων.
«Το θέμα είναι πολύ σημαντικό. Η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο θα έχει μία διακριτική παρουσία, με άλλη στολη, χωρίς όπλα γιατί όταν γίνονται βαριές παράνομες πράξεις, πρέπει κάποιος να αναλαμβάνει το ανακριτικό έργο και να αναφέρεται κάπου. Συζήτησα με τις πανεπιστημιακές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης και τον ρόλο να είναι αυτοί τα σημεία αναφοράς του αστυνομικού σώματος που θα είναι στα πανεπιστήμια δεν το θέλανε. Γι’ αυτό και θα αναφέρονται στον Αρχηγό της Αστυνομίας. Θα υπάρχουν και οι security και η κάρτα εισόδου, για να σταματήσουν να γίνονται αυτά που βλέπαμε και βλέπουμε στα Πανεπιστήμια», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Λιούπης, χαρακτηρίζοντας βέβαια αυτού του είδους τα ζητήματα ασφάλειας «ταμπού» για τα δημόσια Πανεπιστήμια..
«Και η κατάργηση του ασύλου, αγκαλιάστηκε από την κοινωνία. Δεν υπήρξαν αντιδράσεις και το σύστημα αυτό δουλεύει. Ο κόσμος δεν θέλει αυτού του είδους την αντίδραση μέσα στα Πανεπιστήμια. Θέλει τα παιδιά τους να κοιτούν τις σπουδές τους, το Πανεπιστήμιο να κάνει το παιδαγωγικό και ερευνητικό του έργο, για να μπορέσουν να αναβαθμιστούν και τα Πανεπιστήμια», τόνισε.
Τέλος, σημείωσε πως το εν λόγω νομοσχέδιο έχει τεθεί σε διαβούλευση, όπου μέσα από τις επιτροπές τα κόμματα θα εκφράσουν τις απόψεις τους και θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο.
« Αντιδράσεις θα υπάρξουν, το θέμα είναι οι πολλοί να συμφωνούν με αυτό που γίνεται και οι πολλοί να συμφωνούν ότι αυτό είναι μια βελτίωση του Πανεπιστημίου», κατέληξε.

Ο Ολυμπιακός Βόλου πρέπει να παίζει στο ΕΑΚ
Με αφορμή την έλευση – τελικά ακυρώθηκε και θα επαναπρογραμματιστεί- του Υφυπουργού Αθλητισμού στον Βόλο, για την προώθηση της αναβάθμισης του ΕΑΚ με έργα κόστους 502.820 ευρώ, ο κ. Λιούπης εξέφρασε την άποψή του πως ο Ολυμπιακός Βόλου πρέπει να παίζει στο ΕΑΚ, όμως συμπλήρωσε πως αυτό είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου Βόλου, καθώς το Στάδιο είναι δημοτικό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.