Θ. Καμένου στο Ράδιο ΕΝΑ: Χειρότερος τουριστικά ο Ιούλιος από τον προηγούμενο μήνα στη Μαγνησία

Χάθηκαν πολλές πτήσεις από το εξωτερικό- Ανασφάλεια και φόβος ακύρωσης κρατήσεων για διακοπές

Χειρότερος τουριστικά φαίνεται να είναι ο Ιούλιος από τον προηγούμενο μήνα στη χερσαία Μαγνησία, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει η ανασφάλεια για την εξέλιξη της πανδημίας και παντού πλανάται ο φόβος της ακύρωσης κρατήσεων για διακοπές στην περιοχή. Την ίδια στιγμή μειώνονται ή και κόβονται πτήσεις από το εξωτερικό, ενώ τον επόμενο μήνα θα διαφανεί εάν τελικά οι Έλληνες θα κάνουν διακοπές.

Τα παραπάνω τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ η κ. Θέκλα Καμμένου τουριστική πράκτορας και πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις τουρισμού τον χειμώνα, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κλείσουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να βγουν στην ανεργία, όπως και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και μάλιστα χωρίς επιδόματα.

“Δεν κερδίσαμε κάτι από την προηγούμενη χρονιά,  παρά μόνο ότι οι εμβολιασμένοι  έχουν αρχίσει και κάνουν λίγο πιο εύκολα τις κρατήσεις τους, κάτι όμως ιδιαίτερο δεν έχει κερδηθεί,  γιατί είναι μία χρονιά που κυριαρχεί η ανασφάλεια σχετικά με τις αφίξεις”, τόνισε η κ. Καμένου.

Όπως εξήγησε, ο κόσμος  δεν ξέρει ακριβώς αν και πώς θα ταξιδέψει σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα, για παράδειγμα αν ταξιδέψει με λεωφορείο, αν είναι όλοι εμβολιασμένοι, πώς θα κυκλοφορήσουν, ενώ υπάρχει φόβος για τον τρόπο επιστροφής όσων μετακινηθούν σε κάποιο προορισμό και νοσήσουν.

“Ο κόσμος μέχρι τελευταία στιγμή, ναι μεν κάνει κάποιες κρατήσεις, αλλά πρέπει να έχει διασφάλιση όσον αφορά στα ακυρωτικά”, τόνισε η τουριστική πράκτορας.

Χάθηκαν πτήσεις από το εξωτερικό

Όσον αφορά στους τουρίστες από το εξωτερικό, υπάρχουν αγορές, οι οποίες τώρα ξεκινούν να κινούνται,  όπως της Αγγλίας, με την κ. Καμμένου να επισημαίνει πως  σε καμία περίπτωση τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν μέχρι το 2019. Αυτό γιατί  υπάρχουν μεν κρατήσεις, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιές από αυτές θα εξελιχθούν σε αφίξεις διακοπών και δεν θα παραμείνουν απλά κρατήσεις.

“Δυστυχώς στη χερσαία Μαγνησία χάθηκαν οι πτήσεις της Ολλανδίας και της Αυστρίας, γιατί οι εταιρίες επέλεξαν τη Ρόδο και την Κρήτη, με την ελπίδα για καλύτερες πληρότητες, ενώ το Ισραήλ έκοψε τις πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου”, επισήμανε η κ.  Καμένου.

Συμπλήρωσε ότι οι αφίξεις από τη Γερμανία είναι πολύ λίγες, ενώ από τη Γαλλία είναι ικανοποιητικές σε αριθμό, αλλά αφορούν κυρίως κάμπινγκ, καθώς πρόκειται για επισκέπτες με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, με τους ταξιδιώτες να  αισθάνονται πιο ασφαλείς στην πανδημία με αυτό τον τρόπο διακοπών.

Στην αναμονή οι τουριστικοί πράκτορες για την εξέλιξη της σεζόν

Σύμφωνα με την κ. Καμμένου, η πρώτη πτήση της Easy Jet από τη Βρετανία προς τη Ν. Αγχίαλο έγινε το περασμένο Σάββατο με 150 άτομα και υπάρχει αναμονή των τουριστικών πρακτόρων και γενικότερα των ανθρώπων του τουρισμού για το πως θα εξελιχθεί η κίνηση. Ωστόσο,  οι τουριστικοί πράκτορες βλέπουν να ακυρώνονται πτήσεις των εταιριών, οι οποίες κάνουν συμπτύξεις δρομολογίων και προορισμών.

Η ίδια κατάσταση, συνέχισε η κ. Καμμένου, θα συνεχιστεί μέχρι τις 20 Αυγούστου, με τους επαγγελματίες να βρίσκονται στην αναμονή και για την εξέλιξη του εσωτερικού τουρισμού. Η έμπειρη τουριστική πράκτορας εκτίμησε ότι οι Έλληνες αναμένεται να κινηθούν την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, όμως υπάρχει προβληματισμός και ανασφάλεια για την εξέλιξη της πανδημίας.

Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους οι επαγγελματίες- Επιβεβλημένη η στήριξη της πολιτείας

Η πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, ανέφερε ότι οι επαγγελματίες το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση των χειμώνα δεν θα τους αφήσει στο έλεος, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Όπως εξήγησε, “έρχεται ένας χειμώνας που εκτός από τον κορωνοϊό θα φέρει και άλλες ιώσεις, οικονομικά δεν ξέρουμε πως θα μας βρει και είναι ερώτημα πως θα ζήσει κάποιος που δεν έχει δουλέψει το καλοκαίρι, οι οφειλές έχουν συσσωρευτεί και πρέπει να πληρώσει”.

Η κ. Καμένου τέλος τόνισε πως  η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει οικονομικά τον κλάδο του τουρισμού τον χειμώνα, γιατί διαφορετικά θα κλείσουν επιχειρήσεις, θα βγει κόσμος στην ανεργία, ενώ οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, τουριστικών γραφείων, ξενοδοχείων και επιχειρήσεων θα βρεθούν στον …άσσο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.