«Το Κράτος είναι αυτό που πρέπει να κάνει κοινωνική πολιτική και όχι ιδιώτες»

«Είμαστε λίγο ακραίοι όταν αγιοποιούμε κάποιον και από την άλλη, έχουμε μια ευκολία να κατηγορούμε…»
Ανέφερε στο Ράδιο Ένα, η Ιωάννα Μάμαλη Παναγιώτου κοινωνικός επιστήμονας στη Γερμανία

Το γεγονός ότι η κοινωνική πολιτική πρέπει να ασκείται απ ΄το κράτος και όχι από ιδιωτικά ιδρύματα όπως η «Κιβωτός του Κόσμου», ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, η Ιωάννα Παναγιώτου Μάμαλη κοινωνικός επιστήμονας και υποψήφια Διδάκτωρ στο Ιστορικό – Πολιτισμικό Τμήμα του Αμερικανικού Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Η πανεπιστημιακός ανέφερε ότι προβλήματα σε ανάλογα ιδρύματα υπάρχουν και στο εξωτερικό, ειδικά σε αυτά όπου υπάρχουν αδύναμοι άνθρωποι (παιδιά και ηλικιωμένοι) σε συνδυασμό με χρήματα από δωρεές, αν και στην Ελλάδα είμαστε λίγο πιο υπερβολικοί στις αντιδράσεις μας.
Για την ίδια, ήταν μια αφορμή οι καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» για να καταγράψει κάποια πράγματα, δεν γνώριζε εκ των έσω, δε τα παρακολουθεί , γι αυτό και δεν είναι σε θέση να κρίνει μονομερώς, όπως είπε.

«Δείχνει μια γενικότερη παθογένεια»

«Ήταν η αφορμή, γιατί δείχνει μια γενικότερη παθογένεια και είμαστε λίγο ακραίοι όταν αγιοποιούμε κάποιον και από την άλλη, έχουμε μια ευκολία να κατηγορούμε κάποιον, το οποίο είναι αδιανόητο όταν μιλάμε για παιδιά και δη απροστάτευτα παιδιά, που κάποιος πρέπει να τα πάρει από το χέρι να τα πάει στην Αστυνομία για να μιλήσουν και να καταθέσουν», σημείωσε η κα Μάμαλη.
Η κοινωνικός επιστήμονας ανέφερε ότι ο ίδιος που έχει αναλάβει αυτή την προστασία είναι αυτός που φέρεται να είχε και κάποιον άλλο ρόλο δυσάρεστο.
Η υποψήφια Διδάκτωρ, ανέφερε ότι γεννήθηκε και ζει στην Γερμανία και δεν μπορεί να καταλάβει αυτή την ευφορία και τον υπέρμετρο ενθουσιασμό και θαυμασμό, που είχε καλλιεργηθεί απ΄ την άλλη πλευρά, για έναν άνθρωπο που επιτελεί ένα έργο, το οποίο ωστόσο, κανονικά θα έπρεπε να είναι δουλειά του κράτους.

«Το κοινωνικό κράτος δεν
μπορεί να “μπάζει” από παντού»

«Θα έπρεπε να λέμε ναι μπράβο του, αλλά που είναι το κράτος; Επίσης παίζουμε με τις λέξεις και μιλάμε για δομή, ενώ είναι ένα ίδρυμα. Η θέση του παιδιού είναι στην οικογένεια και δυστυχώς, δεν είναι όλοι σε θέση να μεγαλώσουν ένα παιδί, οπότε πρέπει να υπάρχουν πρωτοβουλίες και η κυρίαρχη πρωτοβουλία είναι στο κράτος», σημείωσε η ίδια.
Όπως είπε, το θέμα δεν είναι πολιτικό και ανεξάρτητα που ανήκει ο καθένας, πρέπει όλοι να συμφωνήσουν ότι το κοινωνικό κράτος δεν μπορεί να «μπάζει» από παντού και ο καθένας να αναλαμβάνει πρωτοβουλία που δεν ελέγχεται. Δεν επιτρέπεται να μην αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος ποιοι απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο και τώρα να γίνεται γνωστό ότι ήταν οικογενειακή υπόθεση και αυτό γίνεται δεκαετίες, σημείωσε η κα Μάμαλη.
Η πανεπιστημιακός, τόνισε ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα έφθασε να είναι ένα μονοπώλιο στις δωρεές του κόσμου, παρόλο που υπάρχουν και άλλες δομές, ενώ τόνισε ότι δεν είναι δουλειά του κόσμου να ελέγξει, αλλά του κράτους, που πρέπει να έχει κοινωνικό τομέα που λειτουργεί, ενώ ευθύνη φέρουν ίσως και κάποιοι επιστήμονες, όπως οι παιδίατροι που εξέταζαν τα παιδιά, στην περίπτωση που διαπίστωναν σημάδια βίας και δεν το ανέφεραν.

Προβλήματα και στη Γερμανία

Σε σύγκριση με τη Γερμανία, η Ιωάννα Μάμαλη Παναγιώτου, ανέφερε ότι η Καθολική και Ευαγγελική εκκλησία έχουν τεράστια δράση σε Γηροκομεία, Νοσοκομεία, ενώ απαγορεύσεις που υπήρχαν όπως να μην μπορεί να εργαστεί κάποιος που έχει παντρευτεί δύο φορές, αίρονται, γιατί δεν υπάρχει κόσμος να δουλέψει στις κοινωνικές υπηρεσίες, γιατί τα χρήματα είναι λιγότερα από άλλους τομείς.
Κι εκεί όμως υπάρχουν και υπήρξαν πολλά προβλήματα, ειδικά στην Καθολική εκκλησία με τις κακοποιήσεις παιδιών που γνωστοποιήθηκαν εδώ και χρόνια. Η Ευαγγελική εκκλησία έχει κάνει μια δομή που δέχεται τηλεφωνήματα από ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ίσως και πριν από 30 χρόνια, τόνισε.
Σύμφωνα με την ίδια, προβλήματα σε ανάλογα ιδρύματα υπάρχουν και στο εξωτερικό, ειδικά σε αυτά που υπάρχουν αδύναμοι άνθρωποι (παιδιά και ηλικιωμένοι) σε συνδυασμό με χρήματα από δωρεές, αν και στην Ελλάδα είμαστε λίγο πιο υπερβολικοί στις αντιδράσεις μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.