Το μεγάλο στοίχημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου

Working on steps shaped jigsaw puzzle. Drawing up arrow on black
«Όσοι δεν οργανωθούν σε συλλογικά σχήματα δύσκολα θα ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις»

Η Θεσσαλία και ειδικά η Μαγνησία τοποθετούνται σε μια νέα ιστορική φάση μετά τα ακραία φαινόμενα «Δανιήλ» και «Ηλίας» που έπληξαν τον τόπο με πρωτοφανείς συνέπειες τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2023. Η ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς, που αποτελεί και γεωγραφική έκταση δραστηριότητας του ομώνυμου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, σημείωσε ρεκόρ χώρας σε επίπεδο ημερήσιας βροχόπτωσης κατά την εξέλιξη του πρώτου φαινομένου, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις από το δεύτερο φαινόμενο, που έπληξε τον Βόλο και όχι τόσο τα χωριά του Ανατολικού Πηλίου, δεν ήταν λιγότερο σημαντικές.

 Γράφει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου Β. Κράββαρης

Στο Ανατολικό Πήλιο, με επίκεντρο τη Ζαγορά, ειδικά τη τελευταία δεκαετία, καταγράφηκαν αρκετά πλημμυρικά φαινόμενα με κύρια συνέπεια τις κατολισθήσεις και τις καθιζήσεις, ιδίως σε οδικό δίκτυο, αγροτικές οδούς και αγροτεμάχια, ωστόσο ο «Ιανός» που έπληξε τη πεδινή Θεσσαλία δεν δημιούργησε τόσα ζητήματα στον τόπο.

Η ένταση των προηγούμενων φαινομένων όμως, δεν έφτασε ποτέ αυτή του περασμένου Σεπτεμβρίου, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη μεγάλη πλημμύρα του 1986. Ωστόσο ποτέ μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν υπήρξε και καταγεγραμμένο φαινόμενο που να έπληξε ολόκληρη τη Θεσσαλία ταυτόχρονα, σε τέτοια ένταση. Η κατάσταση αυτή σίγουρα προβληματίζει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αν όχι κρίσης, ως προς το μέλλον της αγροτικής παραγωγής.

Είναι όμως και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι με κυρίαρχη βάση το ισχυρό συνεργατικό πνεύμα που επικρατεί πλέον σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς, η κύρια οικονομική δραστηριότητα διακίνησης των μήλων και άλλων προϊόντων με το εμπορικό σήμα «ZAGORIN» συνεχίστηκε αμέσως μόλις οι συνθήκες το επέτρεψαν.                                    Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη του 2023 ο Συνεταιρισμός βραβεύτηκε στη κατηγορία «Συλλογικά Σχήματα» του θεσμού της εφημερίδας AGRENDA «ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2023» για την ταχεία επάνοδό του μετά τις πλημμύρες με όχημα τη συλλογικότητα. Με αυτά τα δεδομένα ο Συνεταιρισμός και τα πρόσωπα που τον απαρτίζουν υποδέχθηκαν το 2024!

Παράλληλα, όπως αποδεικνύεται και από τις ενισχυόμενες από τη Νέα Κ.Α.Π. 2023-2027 ενέργειες, η Ευρώπη βαίνει ταχέως προς μια πιο φιλοπεριβαλλοντική αγροτική παραγωγή. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου συνδυάζοντας παραδοσιακές τεχνικές αειφορικής διαχείρισης του αγροτικού χώρου, ταυτόχρονα με την διαρκώς θετική του στάση απέναντι σε καινοτομίες που είναι εφαρμόσιμες στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, είναι ήδη έτοιμος να ανταπεξέλθει σε δράσεις όπως είναι τα «ECO-SCHEMES», που απαιτείται να ακολουθήσουν οι παραγωγοί για να διατηρήσουν τις οικονομικές ενισχύσεις τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο επίπεδο το οποίο έχει αποφασιστεί για την Ελλάδα.

Η προσαρμογή σε όλο και φιλικότερες μεθόδους καλλιέργειας και μετασυλλεκτικής διαχείρισης της παραγωγής ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, ωστόσο η κλιματική αλλαγή φέρνει νέες προκλήσεις, με εντομολογικούς εχθρούς που δεν αποτελούσαν πρόβλημα στο παρελθόν αλλά και με καιρικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Το μεγάλο στοίχημα του Συνεταιρισμού είναι να συνεχίσει να διακινεί στις αγορές τα ανώτερης ποιότητας μήλα ZAGORIN, χωρίς υποχώρηση στη καινοτόμο οπτική που εφαρμόζει εδώ και 20 χρόνια η οποία βασίζεται στο τρίπτυχο ασφάλεια καταναλωτή-προστασία παραγωγού-διαφύλαξη φυσικού περιβάλλοντος.

Ο δρόμος που καλούνται οι Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί να ακολουθήσουν δεν είναι καθόλου εύκολος και είναι βέβαιο ότι όσοι δεν οργανωθούν σε συλλογικά σχήματα δύσκολα θα ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις, πόσο μάλλον οι Θεσσαλοί που έχουν επωμιστεί μια τεράστια καταστροφή σε υποδομές της αγροτικής παραγωγής. Αυτός είναι ο διαρκής και απαιτητικός αγώνας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου: Να παραμείνει ελκυστική και αποδοτική για τους παραγωγούς της περιοχής η συλλογική επιχειρηματική δράση της Οργάνωσης, η οποία εδώ και 108 χρόνια αποτελεί οικονομικό πνεύμονα της περιοχής αλλά και κρίσιμο κομμάτι του παζλ της Μαγνησιώτικης οικονομικής και κοινωνικής ζωής, με το βλέμμα στραμμένο πάντα στις επόμενες γενιές.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.