Βαγγέλης Χατζηκυριάκος: Νέο Τεχνικό Πρόγραμμα θα υπάρχει από τον Μάρτιο

"Εμπλοκή" στο Δήμο Αλμυρού με την κατάρτιση των έργων

Οικονομική “εμπλοκή” υπάρχει στο Δήμο Αλμυρού καθώς φέτος δεν θα καταρτιστεί νέο Τεχνικό Πρόγραμμα, μιας και τα χρήματα είναι δεσμευμένα. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος ανέφερε πως δεν θα χρησιμοποιήσει τακτικές του παρελθόντος και δικαιολογίες, καθώς η δημοτική αρχή εκλέχθηκε και οφείλει να δώσει λύσεις. Αναφορικά με νέο Τεχνικό Πρόγραμμα θα υπάρξει πιθανότατα τον Μάρτιο του 2020. Παράλληλα ο κ. Χατζηκυριάκος έκανε λόγο για τις μεγάλες ελλείψεις του Δήμου σε προσωπικό, σημειώνοντας ότι λείπουν νέοι άνθρωποι, με γνώσεις και πτυχία για να αντιμετωπίσουν σύγχρονα τα ζητήματα της εποχής, μιας και ο μέσος όρος προϋπηρεσίας αυτή τη στιγμή των διοικητικών υπαλλήλων είναι 32 χρόνια!

“Δεν είμαι ούτε σαν χαρακτήρας, ούτε ως άνθρωπος και πολιτικός, να πω ότι βρήκαμε άδεια ταμεία για να δικαιολογηθούμε. Εμείς εκλεχτήκαμε και οφείλουμε να δώσουμε λύσεις και θα τις δώσουμε. Απλώς ενημερώσαμε για τα οικονομικά του Δήμου, πρώτον εθιμοτυπικά, γιατί είμαστε στην αρχή της τετραετίας κι έπρεπε να γνωρίζουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο πως ξεκινάμε και δεύτερον έπρεπε να ενημερώσω ότι θα αργήσουμε να έχουμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα, όπως το φανταζόμασταν εμείς. Το Τεχνικό Πρόγραμμα το καινούργιο θα είναι σε όσα συνεχιζόμενα έργα υπάρχουν και νέο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν θα υπάρξει τώρα. Θα υπάρξει όμως στους πρώτους μήνες του έτους, υπολογίζω τον Μάρτιο με Απρίλιο”, τόνισε ο κ. Χατζηκυριάκος.
Η αιτία όμως που ο Δήμος Αλμυρού δεν θα έχει ένα νέο Τεχνικό πρόγραμμα είναι η δέσμευση των χρημάτων.

Ο Δήμαρχος εξήγησε λεπτομερώς την κατάσταση λέγοντας πως “Κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 η προηγούμενη δημοτική αρχή προγραμμάτισε κάποια έργα, που ήταν ενταγμένα σε κάποια προγράμματα και με το σκεπτικό να κάνουμε μεγαλύτερο έργο για να κερδίσουμε από τις εκπτώσεις, για παράδειγμα εάν είχε εγκριθεί στο Φιλόδημο 1εκ. ευρώ έργο, προσθέτονταν και άλλες 500.000 ευρώ από τακτικά έσοδα του 2020 ή από τη ΣΑΤΑ του 2020, έτσι ώστε το έργο να γίνει μεγαλύτερο και με τις εκπτώσεις που θα γίνονταν, να απορροφηθεί το 1εκ. ευρώ ολόκληρο του προγράμματος και θα δεσμεύονταν χρήματα του Δήμου. Με αυτό τον τρόπο δεσμεύτηκαν χρήματα του 2020 κάπου 1,2 εκ. ευρώ από τακτικά και 250.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ, με αποτέλεσμα αυτά τα έργα να μην έχουν δημοπρατηθεί, να μην έχουν εκπτώσεις και να μην κερδίσουμε από τις εκπτώσεις τα μελλοντικά έσοδα που είχαμε δεσμεύσει. Από τη στιγμή που δεν έχουμε έτοιμη τη δημοπρασία, είναι δεσμευμένα τα χρήματα του 2020. Ελπίζω μέχρι το Μάρτιο να έχουν γίνει οι δημοπρασίες, έτσι ώστε να απελευθερωθούν τα χρήματα που είχαν δεσμευτεί το 2020”.
Τα έργα τα οποία “μπλόκαραν” τις οικονομικές εξελίξεις είναι η κατασκευή αγροτικής οδοποιίας ύψους 1,2 εκ. ευρώ στην τοποθεσία “Βράχος”, δύο αναπλάσεις στην Ευξεινούπολη και τον Πλάνατο και μια σειρά έργων από το πρόγραμμα Φιλόδημος.

“Ο Δήμος Αλμυρού οφείλω να πω ότι δεν είχε ποτέ διαχρονικά, τρομερά ζητήματα οικονομικά, να μην μπορούμε να πληρώσουμε τα καύσιμα κτλ, απλώς τεχνικά έπρεπε να ενημερώσουμε για την κατάσταση. Έπρεπε να περάσουμε τον προϋπολογισμό για να τον φέρουμε στα ζύγια κι έπειτα να κάνουμε μία τροποποίηση του Τεχνικού για να βάλουμε μια σειρά”, σχολίασε ο κ. Χατζηκυριάκος.
Συμπλήρωσε δε πως αρχικά θα πρέπει να τελειώσουν όσα έργα είναι σε εκκρεμότητα και δεν πρόλαβε η προηγούμενη δημοτική αρχή να τελειώσει και να γίνει και ο νέος σχεδιασμός. Ο Δήμος, σημείωσε, συνεργάζεται με την περιφέρεια για έργα, είναι διεκδικητικός, απαιτεί, ετοιμάζει μελέτες και προχωρά.
“Ξεκινάει μία νέα περίοδος και ταυτίζεται με μια νέα κυβέρνηση και περιμένουμε τι σκοπό έχει το Υπουργείο Εσωτερικών και με το Φιλόδημος, με τον προϋπολογισμό εάν θα έχουμε περικοπές ή όχι. Είμαι εγκρατής, ας ελπίσουμε να είναι ένα νέο ξεκίνημα που προσπαθούν να βάλουν, αν και βλέπω και στο Φιλόδημο κάποιους τριγμούς”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηκυριάκος σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το πρόβλημά μας η έλλειψη προσωπικού
Ο κ. Χατζηκυριάκος έθεσε ως μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου αυτό του προσωπικού, τόσο ως προς τις ελλείψεις όσο και ως προς την ηλικία και το γνωσιακό επίπεδο.
“Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το διοικητικό κι όχι τόσο το οικονομικό. Είμαστε και ποσοτικά και ποιοτικά με πρόβλημα. Στη σύγχρονη εποχή που τρέχει, μας λείπουν πτυχία, νέοι άνθρωποι. Ο μέσος όρος προϋπηρεσίας του διοικητικού προσωπικού είναι 32 χρόνια. Χρειάζεται ανανέωση του προσωπικού για να αντιμετωπίσουμε τη σύγχρονη εποχή. Όμως δεν εξαρτάται από μας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηκυριάκος.
Συμπλήρωσε τέλος πως υπάρχουν προβλήματα στον τομέα της καθαριότητας και σε άλλους τομείς, με ελλείψεις προσωπικού. Μερικές από αυτές θα αναπληρωθούν από το πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας, ωστόσο ο Δήμαρχος σημείωσε πως το εν λόγω πρόγραμμα είναι κοινωφελές στοχεύει δηλαδή στην καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχιας παρά στην έλευση καταρτισμένου προσωπικού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.