Βολιώτες πίνουν καφέ, παρέα με το αντισηπτικό!

Παρά τις συστάσεις οι ηλικιωμένοι συνεχίσουν τις εξόδους στις καφετέριες της πόλης, ενώ το ίδιο κάνουν και οι μαθητές
Μείωση τζίρου σε κέντρα εστίασης του Βόλου λόγω κορωνοϊού

Την ώρα που όλος ο κόσμος επαγρυπνεί για τον κορωνοϊό, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει καμπανάκι κινδύνου και έχει αναγάγει την κατάσταση που ζούμε σε πανδημία, στο Βόλο οι ηλικιωμένοι αλλά και οι μαθητές απολαμβάνουν τον καφέ στους, στις καφετέριες της πόλης, μιλώντας όμως για τον κορωνοϊό και εκφράζοντας τους φόβους τους. Η ΜΑΓΝΗΣΙΑ επισκέφθηκε καφετέριες και τσιπουράδικα, μίλησε με ιδιοκτήτες και εργαζόμενους για τις επιπτώσεις, που έχει μέχρι στιγμής ο κορωνοϊός στα ταμεία τους αλλά και κατά πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά τους.
Πολλοί είναι οι Βολιώτες που έχουν πάρει αψήφιστα το θέμα του κορωνοϊού, καθώς απ’ ότι φαίνεται η καθημερινότητά τους δεν έχει αλλάξει και πολύ. Οι ηλικιωμένοι, που οι ειδικοί εδώ και ημέρες τονίζουν πως θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, συνεχίζουν και απολαμβάνουν τον καφέ τους στις καφετέριες της πόλης, μιλούν για τον κορωνοϊό, εκφράζουν τον φόβο τους, όμως δεν κόβουν τις συνήθειές τους.
Την ίδια ώρα, ορισμένοι μαθητές, που θα έπρεπε να παραμείνουν στο σπίτι, άλλωστε γι’ αυτό και ανεστάλη η λειτουργία των σχολείων, ξεχύνονται στην αγορά και στις καφετέριες, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους. Όμως, οι επιχειρηματίες σημειώνουν πως εκτός από μερικές ώρες την ημέρα που έχουν κάποιο κόσμο για να εξυπηρετήσουν, τις περισσότερες ώρες δεν υπάρχει πελάτης, με αποτέλεσμα η πτώση του τζίρου να είναι κάθετη.

“Μείωση έως και 50% στον τζίρο μας”

Η κ. Βάντα Κοσμά , εργαζόμενη στην καφετέρια Senso

Η κ. Βάντα Κοσμά είναι εργαζόμενη στην καφετέρια Senso της παραλίας και μίλησε στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ και για τις οικονομικές επιπτώσεις που υπάρχουν εξαιτίας του κορωνοϊού, τονίζοντας τη μεγάλη πτώση του τζίρου.
“Η μείωση είναι ραγδαία, ίσως και 50%. Είναι μεγάλο το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Εγώ φοβάμαι πως θα έρθουν πολύ δύσκολες ημέρες”, τόνισε η κ. Κοσμά ενώ στην ερώτηση εάν περιμένει να παρθούν μέτρα η ίδια σημείωσε “Πως θα μας στηρίξουν; Αν κλείσουν τα μαγαζιά, πως θα πληρωθούμε; Πως θα ζήσουμε; Είναι αβέβαιο αυτό που ζούμε”.
Στο μεταξύ, στην καφετέρια που εργάζεται η κ. Κοσμά, οι ηλικιωμένοι θαμώνες δίνουν καθημερινά το παρών.
“Υπάρχει μείωση στην κίνηση, αλλά οι ηλικιωμένοι δεν προσέχουν και συνεχίζουν και κυκλοφορούν. Δεν πτοούνται. Πιστεύω όμως ότι τις επόμενες ημέρες, θέλοντας και μη θα μείνουν μέσα, γιατί θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Το έχουν πάρει λίγο απερίσκεπτα”, ανέφερε η ίδια, η οποία τηρεί με κάθε προσοχή τους κανόνες υγιεινής, πλένοντας συνεχώς τα χέρια της και χρησιμοποιώντας αντισηπτικό.

“Δεν κυκλοφορεί άνθρωπος στην παραλία τις απογευματινές ώρες”

Ο κ. Θεόφιλος Βούλγαρης, ιδιοκτήτης τσιπουράδικου “Λέπι”

Εξοπλισμένο είναι το τσιπουράδικο “Λέπι” στην παραλία του Βόλου, με αντισηπτικά τόσο στις τουαλέτες όσο και στη σάλα για τους πελάτες του, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης του κ. Θεόφιλος Βούλγαρης, σημειώνοντας πως είναι ένας τρόπος και αυτός για να καθησυχάζονται οι πελάτες, λόγω κορωνοϊού.
Όμως, ο νέος αυτός ιός έχει επηρεάσει την κίνηση; “”Λόγω και της εποχής και του κορωνοϊού τα πράγματα είναι λίγο πιο πεσμένα. Έχει καθίσει η δουλειά. Υπάρχει μία πτώση τζίρου 15-20% τουλάχιστον. Οφείλεται και στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας που πέρασε και ακόμη δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς τα αίτια της πτώσης. Ευελπιστούμε όμως να είναι αυτό προσωρινό. Όμως τα δείγματα δεν είναι καλά, ιδίως μετά τις απογευματινές ώρες δεν κυκλοφορεί άνθρωπος στην παραλία”, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Βούλγαρης.

“Οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που βγαίνουν περισσότερο έξω”

Η κ. Αγγελική Παλιούρη, barista στο “Le petit cafe”

Τρομοκρατημένος είναι ο κόσμος για την εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με την κ. Αγγελική Παλιούρη, barista στο “Le petit cafe” στην οδό Αντωνοπούλου και αυτό φαίνεται και από την κίνηση στα καφέ.
“Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος, όλοι κυκλοφορούν με ένα αντισηπτικό στο χέρι, μαντηλάκια κτλ. Η πτώση του τζίρου είναι αισθητή. Υπό άλλες συνθήκες νωρίς το μεσημέρι θα ήμασταν γεμάτοι και τώρα έχουμε πέντε τραπέζια που θα μείνουν το πολύ μέχρι τις 2 το μεσημέρι, που με αυτή την ηλιοφάνεια θα ήμασταν γεμάτοι. Το απόγευμα πάλι το ίδιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, οι πελάτες στην καφετέρια εκείνη την ώρα ήταν… ηλικιωμένοι. “Οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που βγαίνουν περισσότεροι. Εδώ σήμερα (δηλ. χθες) είναι μόνο ηλικιωμένοι. Δεν έχουν φόβο; Δεν μπορώ να το δικαιολογήσω. Εγώ που είμαι νέα, φοβάμαι. Συζητούν μόνο για το θέμα το κορωνοϊού, αλλά έξω βγαίνουν. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα κλείσουν και επιχειρήσεις, γιατί μόνο με τα σχολεία δεν φτάνει, γιατί τα παιδιά είναι στις καφετέριες κι αυτό δεν είναι πρόληψη”, είπε η κ. Παλιούρη.

“Υπάρχει επιφυλακτικότητα και δυσπιστία”

Ο κ. Στάθης Προσήλιας, ιδιοκτήτης καφετέριας “Μινέρβα”

Η ιστορική καφετέρια Μινέρβα λειτουργεί από το 1935 στην παραλία του Βόλου και είναι η πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που “ζει” μια πανδημία.
“Παλιά είχαμε να αντιμετωπίσουμε διάφορες κρίσεις, την οικονομική, γεωπολιτικές, αλλά τέτοια κρίση, όπως μία πανδημία είναι πρωτοφανές και διαφορετικό. Δεν το έχουμε ξαναζήσει”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάθης Προσήλιας, ιδιοκτήτης της καφετέριας.
Μιλώντας για το κλίμα που υπάρχει στον κόσμο εξαιτίας του κορωνοϊού ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχει μια επιφυλακτικότητα στον κόσμο, ο οποίος έχει αμφιβολίες και ξεκινά να κατέβει το πρωί στην παραλία με δυσπιστία.
Αναφορικά με πτώση στην κίνηση ο κ. Προσήλιας σημείωσε πως “υπάρχει μία πτώση του τζίρου, βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μην κοιτάτε τώρα που έκλεισαν τα σχολεία και τα παιδιά κατεβαίνουν στην παραλία. Η πτώση οφείλεται και στην οικονομία, αλλά ο κορωνοϊός επιδεινώνει τα πράγματα και θα κλείσει αργότερα τον κόσμο στα σπίτια τους και μπορεί να μπουν και τα μαγαζιά εστίασης σε καραντίνα, μέχρι να επανέλθουμε”.
Παρόλα αυτά, χθες μαθητές και ηλικιωμένοι είχαν γεμίσει την καφετέρια και απολάμβαναν τον καφέ τους. ” Όλοι μιλούν για τον κορωνοϊό, όλοι φοβούνται, αλλά βγαίνουν έξω. Το συζητάνε, αλλά δεν το πολυπιστεύουν. Θέλουν να βγουν έξω και το κάνουν”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προσήλιας μεταφέροντας το καθημερινό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των θαμώνων.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.