«Βουνό» τα… προβλήματα για τις μικρές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΟΕΒΕ Μαγνησίας Δώρα Καναβιτσά

Απαραίτητα χαρακτήρισε τα επιδόματα της κυβέρνησης, ώστε τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τους εξωπραγματικούς λογαριασμούς της ενέργειας, τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα και σε όλα τα είδη διατροφής και όχι μόνο και τον πληθωρισμό να τρέχει στο 10%, για την επιβίωση των Ελλήνων, η Δώρα Καναβιτσά πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας.
Η κα Καναβτσά είπε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις είναι πολλά, κόκκινα δάνεια που είχαν ρυθμιστεί κοκκινίζουν ξανά, ενώ τόνισε ότι δεν αντέχουν να πληρώσουν τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Προέβλεψε δε ότι το καλοκαίρι, από τον τουρισμό θα μπορέσει να καλυφθεί ένα μέρος των υποχρεώσεων, αλλά από τον Οκτώβριο, αν δεν πέσει ρευστό στην αγορά, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.
Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, δεν υπήρχε άλλος δρόμος εκτός από τα επιδόματα. Οι λογαριασμοί είναι εξωπραγματικοί, ο πληθωρισμός στο 10% που σημαίνει ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης πρέπει να πάρει οπωσδήποτε μια απαλλαγή ή μια επιδότηση, για να μπορέσει να καταφέρει.
Σύμφωνα με την κα Καναβιτσά, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, έδωσαν έναν αέρα και μια ελπίδα, κάτι που έπαιξε ρόλο στο να μην έχει φθορά το κυβερνητικό κόμμα, ενώ ο άλλος λόγος είναι ότι ίσως η αντιπολίτευση δεν πείθει ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα.
Ο επαγγελματίας, ανέφερε η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ δεν είναι το απλό νοικοκυριό, αντιμετωπίζει πολύ περισσότερα προβλήματα, όπως τι ασφαλιστικές εισφορές, την ακρίβεια στην ενέργεια στην επιχείρηση και στο σπίτι του, τα προϊόντα που παραλαμβάνει έχουν συνεχώς αυξημένες τιμές, που δεν μπορεί να τις περάσει στην αγορά, που αδυνατεί να τις απορροφήσει και φυτοζωεί πριν το τέλος του.

Χορός κερδοσκοπίας

Σύμφωνα με την κα Καναβιτσά, υπάρχουν ελλείψεις πρώτων υλών, εμφανίζεται χορός κερδοσκοπίας και η κυβέρνηση, προσπαθεί με πρόστιμα, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, κάτι που είναι ορατό στα καύσιμα και στα είδη διατροφής, όπου έχουν εξαφανιστεί λάδια, μαργαρίνες, τυριά κλπ. και χωρίς οι αυξήσεις να έχουν περάσει στον παραγωγό γάλακτος.
Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ έκανε λόγο για πρόσκαιρο φαινόμενο, που μπορούν και κάνουν οι μεγαλέμποροι, θα οδηγήσει στην καταστροφή κάποιες μικρές επιχειρήσεις, που ήταν εν δυνάμει πελάτες τους.

Πολλές οι υποχρεώσεις

Η κα Καναβιτσά ανέφερε ακόμη ότι τα κόκκινα δάνεια που είχαν ρυθμιστεί πριν από 18 μήνες, ξεκινούν ξανά να γίνονται κόκκινα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει πρόβλημα το τραπεζικό σύστημα.
Για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέφερε ότι οι επαγγελματίες δεν αντέχουν να τις πληρώσουν, ο φόρος από τις δηλώσεις και ο ΕΝΦΙΑ εμφανίστηκαν.
“Το ότι πρόκειται για δόσεις που είναι μικρές ή μεγάλες, δεν έχει σημασία. Τα ποσά είναι πάρα πολλά για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε”, επισήμανε και πρόσθεσε ότι μπροστά μας έχουμε ένα πεντάμηνο που προμηνύεται καλό, ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να είμαστε άνετοι, λόγω του τουρισμού που πιάνει όλα τα επαγγέλματα και από την απασχόληση τα χρήματα καταλήγουν σε όλα τα νοικοκυριά.
“Στο πεντάμηνο θα μπορέσουμε να φέρουμε βόλτα κάποια πράγματα και να ανταπεξέλθουμε, αλλά όχι στο σύνολό τους, γιατί αυτά που έχουν μαζευτεί είναι πάρα πολλά και τον Οκτώβριο, αν συνεχιστούν με αυτό τον ρυθμό οι αυξήσεις και οι ελλείψεις πρώτων υλών, χωρίς να πέσει ρευστό στην αγορά θα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα”, τόνισε.
Η Κομισιόν τόνισε πρέπει να λάβει οριζόντια μέτρα ενίσχυσης και στήριξης, ώστε να πέσει ρευστό στην αγορά, να ρυθμίσει το κομμάτι της κερδοσκοπίας, να κάνει πράγματα σαν Ευρώπη και όχι κάθε κράτος να κοιτάζει τα δικά σου συμφέροντα, ανέφερε η κα Καναβιτσά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.