Ξενοδόχοι Σκιάθου: Κομβικό σημείο το άνοιγμα της αγγλικής αγοράς

Μειώνεται η κίνηση και η τουριστική σεζόν για Ιταλία και της Σκανδιναβία

Κομβικό σημείο αποτελεί για τον τουρισμό των νησιών των Σποράδων και ειδικά της Σκιάθου το άνοιγμα της αγγλικής αγοράς, ενώ τα μηνύματα από τις άλλες μεγάλες αγορές της Ιταλίας και της Σκανδιναβίας είναι ότι μειώνεται η κίνηση και η τουριστική σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου, δειλά – δειλά, κάτι που σημαίνει ότι χάνεται 1,5 μήνας από το φετινό καλοκαίρι.
Ο Αλέκος Ευσταθίου πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη και είπε ότι για την πορεία της σεζόν και την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων είναι κομβικό σημείο το άνοιγμα της αγγλικής αγοράς, διότι οι Σποράδες, όπως και άλλες περιοχές εξαρτώνται πάρα πολύ από το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι η δεύτερη αγορά για την Ελλάδα. Ο ίδιος ανέφερε ότι αν δεν ανοίξει η αγγλική αγορά, οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες επιβίωσης.
Για το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι βρετανοί ταξίδια από την 1 Ιουλίου και έπειτα, ο ξενοδόχος τόνισε ότι υπάρχει πίεση των αγγλικών εταιριών και των τουριστικών πρακτόρων αι ήδη προγραμματίζεται επέκταση της τουριστικής περιόδου και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου στη Σκιάθο, ενώ γίνεται προσπάθεια ο εβδομαδιαίος αριθμός πτήσεων να παραμείνει στις προγραμματισμένες και να μην υπάρξει μείωση.
Η εκτίμηση για φέτος, είπε ο πρόεδρος των ξενοδόχων, είναι ότι θα υπάρξει πτώση 50% των εισοδημάτων του 2019, με τη διαφορά ότι φέτος θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις ανταγωνιστικές χώρες, κάτι που σημαίνει ότι η προσφορά μεγαλώνει, ενώ η «πίτα» έχει μικρύνει σημαντικά.
Οι άλλες αγορές
Μεγάλες αγορές για τη Σκιάθο αποτελούν ακόμη οι τουρίστες από την Ιταλία και οι Σκανδιναβικές χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, η Ιταλία ξεκινούσε μετά τον Ιούνιο, για φέτος υπάρχει αβεβαιότητα αν και δεν υπάρχουν σημάδια ότι δεν θα πάνε διακοπές, ενώ δεν υπάρχουν σημάδια ότι θα ταξιδέψουν δυναμικά όπως έγινε το 2019.
Ακόμη τόνισε ότι η αγορά της Σκανδιναβίας συρρικνώνεται για φέτος, με δεδομένο ότι η μία από τις δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρίες με πτήσεις στη Σκιάθο, η SAS ακύρωσε σειρά πτήσεων από τη Νορβηγία και τη Δανία και παραμένουν οι πτήσεις από τη Σουηδία, ενώ απώλειες μετρά και η δεύτερη αεροπορική εταιρία, που ξεκινά πτήσεις 19 Ιουνίου και στο τέλος του ίδιου μήνα.
Σημαντικός ο εμβολιασμός
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων τόνισε ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, να τελειώσουν οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό ων ανθρώπων που δουλεύουν στον τουρισμό και ων κατοίκων των προορισμών.
«Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα ανεβάσει κατά πολύ την επισκεψιμότητα της Ελλάδας», τόνισε ο Αλ. Ευσταθίου, συμπληρώνοντας ότι ήδη υλοποιείται το αίτημα του κλάδου, να αναγνωριστούν οι εμβολιασμοί ανθρώπων με εμβόλια που δεν έχει εγκρίνει η ΕΕ, όπως το ρωσικό Sputnik V και το κινέζικο Sinopharm.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.