Ζέττα Μακρή στο Ράδιο ΕΝΑ: «Έσχατη λύση η τηλεκπαίδευση- Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια των μαθητών”

Ο Δήμος Βόλου δεν συμμετείχε στη σύσκεψη του Συντονιστικού για τα σχολεία

Δευτέρα σήμερα και οι μαθητές της Μαγνησίας αλλά και όλης της Θεσσαλίας δεν θα βρίσκονται στα σχολεία τους για να αγιαστούν και να ξεκινήσουν την σχολική χρονιά. Αντίθετα, θα μείνουν στο σπίτι και θα ξεκινήσουν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, καθώς αυτό αποφασίστηκε χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων στη Θεσσαλία, με το Υπουργείο Παιδείας και τους Δήμους της Θεσσαλίας εξαιτίας του νέου καιρικού φαινομένου που αναμένεται. Στη σύσκεψη βέβαια αυτή δεν συμμετείχε ο Δήμος Βόλου…

 

Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την απόφαση αυτή της τηλεκπαίδευσης που πάρθηκε μόλις χθες, αν και την Παρασκευή το Υπουργείο είχε ανακοινώσει το άνοιγμα των σχολείων.

«Στη σύσκεψη με το Συντονιστικό, ήμουν με τον Υπουργό κ. Πιερρακάκη οι ειδικοί δεν άφησαν κανένα περιθώριο. Η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της είπε κατηγορηματικά ότι οι Δήμοι θα κλείσουν καθολικά τα σχολεία στη Θεσσαλία. Δεν θα πληγούν όλες οι περιοχές το ίδιο, αλλά οι ειδικοί δεν άφησαν κανένα περιθώριο. Κι επειδή η ασφάλεια των παιδιών είναι πάνω απ’ όλα και των εκπαιδευτικών μας, εφόσον οι ειδικοί δεν αφήνουν περιθώριο, οι Δήμαρχοι έκαναν αυτό που και ο πρόεδρός τους εισηγήθηκε ομόφωνα», επεσήμανε η κ. Μακρή σημειώνοντας πως θα ξεκινήσει η χρονιά για τους μαθητές με τηλεκπαίδευση και ξεκαθάρισε πως αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλη η χρονιά θα κυλήσει με αυτό τον τρόπο.

Μάλιστα η κ. Μακρή επεσήμανε ότι τα σχολεία δεν έκλεισαν γιατί δεν ήταν καθαρά, αλλά για τις καιρικές συνθήκες, την προσβασιμότητα και την υγειονομική ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών και είπε πως ο Δήμος Βόλου δεν συμμετείχε σε αυτή την τηλεδιάσκεψη.

«Οι σχολικές μονάδες ήταν καθαρές. Τα καιρικά φαινόμενα ήταν που δεν επιτρέπουν στα παιδιά να γυρίσουν με ασφάλεια και δεν επέτρεπαν στους Δημάρχους και κατ’ επέκταση στο Υπουργείο να έχουν δισταγμό ώστε να μην λειτουργήσουν τα σχολεία», τόνισε η ίδια.

«Καλύτερα κάποια παιδιά να στερηθούν τη δια ζώσης εκπαίδευση, παρά να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Μας πονάει πολύ που δεν ξεκινάει η διαδικασία, τους εκπαιδευτικούς το ίδιο. Η τηλεκπαίδευση είναι μια έσχατη λύση. Η ασφάλεια των παιδιών και εκπαιδευτικών πάνω απ’ όλα», συμπλήρωσε η κ. Μακρή.

Στο σημείο αυτό δε, αναφέρθηκε εκτενώς στις καθαρίστριες όλων των σχολείων, οι οποίες με πολύ κόπο καθάρισαν τα σχολεία σε όλη τη Μαγνησία και όλη τη Θεσσαλία, με την Υφυπουργό να εκφράζει την ευγνωμοσύνη της και το δημόσιο ευχαριστώ.

«Οι καθαρίστριες με πόση προσπάθεια και σεβασμό στα παιδιά και εκπαιδευτικούς καθάρισαν τα σχολεία. Γυναίκες ωρομίσθιες , που έχουν την εργασιακή ανασφάλεια. Χάρη σε αυτές καθαρίστηκαν τα σχολεία. Το νηπιαγωγείο στο Ανήλιο έγινε σαν τα καλύτερα Αθηναϊκά, χάρη στην κ. Λίτσα που ήταν εκεί και καθάριζε και πολλές κ. Λίτσες είδα σε όλη τη Θεσσαλία. Βαθύτατη ευγνωμοσύνη και ευχαριστώ για αυτές τις γυναίκες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μακρή ενώ δεν ξέχασε να ευχαριστήσει και τους εκπαιδευτικούς που ήταν παρόντες στα σχολεία και φρόντιζαν για τα βιβλία και την ασφάλεια.

Η Υφυπουργός αναφερόμενη στο ενδεχόμενο τοποθέτησης οικίσκων, τόνισε πως με τα σημερινά δεδομένα δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί αυτό το σχέδιο, παρόλα αυτά ήδη υπάρχει μεγάλη προσφορά από ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Επιπλέον σημείωσε ότι για σχολεία όπως το σχολικό συγκρότημα στο Φυτόκο, στη Ζαγορά, τη Μηλίνα έχουν ήδη ενδιαφερθεί μεγάλες επιχειρήσεις να τα υιοθετήσουν και να τα ανακατασκευάσουν.

Σε ότι αφορά δε στη συγκέντρωση σχολικών ειδών για τους μαθητές, έχουν γίνει ήδη διανομές και θα συνεχίσουν να γίνονται, προς όλα τα σχολεία της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας με το ενδιαφέρον πολιτών, ιδιωτών, επιχειρήσεων και Δήμων απ’ όλη την Ελλάδα να είναι πολύ μεγάλο.

«Έχουν συγκεντρωθεί σχολικά και  στη Μαγνησία έχουν φτάσει και θα διατεθούν. Εγώ μετέφερα Μηλιές και Αργαλαστή, σήμερα θα φεύγανε για Τρίκερι. Υπάρχουν για όλη τη Μαγνησία , τη Θεσσαλία και πέρα από την κεντρική προσπάθεια που έκανε το Υπουργείο, προσπάθεια έγινε και κατά τόπους. Παραδόθηκαν στους πολυτέκνους σχολικά είδη, ενώ θα δώσω τη δωρεά ιδιώτη στον Μητροπολίτη για να διανεμηθεί. Όμως όλα έμειναν λίγο πίσω λόγω του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας», είπε η κ. Μακρή.

Τέλος, σε ότι αφορά στον Αλμυρό και στα προβλήματα που ανέδειξε και η ΜΑΓΝΗΣΙΑ σε σχολικά κτήρια η κ. Μακρή ανέφερε ότι για το προαύλιο του 5ου Δημοτικού Σχολείου η ΚΤΥΠ επέβαλε την μετακίνησή του κι έκρινε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, ενώ για την οροφή άλλου σχολείου, η ΚΤΥΠ είπε να γίνουν εργασίες, ο Δήμος Αλμυρού είχε ενεργή εργολαβία για την επισκευή της στέγης και κρίθηκε και από την ΚΤΥΠ και από τεχνικές υπηρεσίες ότι είναι ασφαλές.

«Έγινε συνάντηση του Δήμου Αλμυρού με γονείς, τους πρότεινε μεταστέγαση σε άλλο σχολείο και να γίνουν μαθήματα πρωί – απόγευμα, δεν την επέλεξαν. Τα σχολεία τα παρακολουθούμε και ποτέ δεν θα κάνουμε έκπτωση στην ασφάλεια.

Οι Δήμοι, έχουν την ευθύνη και πρέπει να έχουν τα σχολεία σε καλή κατάσταση, να είναι ασφαλή και να επιλαμβάνονται κάθε θέμα τους. Είναι δική τους ευθύνη και ξέρω ότι όλοι έχουν την ευαισθησία τους για τα παιδιά, αλλά τους θυμίζω δημόσια οι Δήμοι να έχουν το νου τους διπλά στα σχολικά κτήρια», κατέληξε η Υφυπουργός.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.