Ζήσης Μαμούρης: «Στόχος να εδραιωθεί παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας»

Ισχυρότερος πλέον ο λόγος του Ιδρύματος, στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής της χώρας

Στόχος της νέας Πρυτανικής Αρχής, είναι να εδραιωθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο παγκόσμιο στερέωμα και να διευρυνθούν οι συνεργασίες με ιδρύματα που υπάρχουν σε πάνω από 40 χώρες, ενώ με τη νέα μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, το Π.Θ. θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα εθνικά δεδομένα, καθώς γίνεται το τρίτο περιφερειακό ίδρυμα της χώρας, κάτι που δεν μπορεί κάποιος να υποβαθμίσει πολιτικά και θεσμικά και μπορεί να έχει έναν ισχυρότερο λόγο στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής της χώρας.
Τα παραπάνω τόνισε στο «Ράδιο Ένα» και τον Γιώργο Καρεκλίδη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, ο οποίος επισήμανε ότι προτεραιότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εδώ και πολλά χρόνια είναι η εξωστρέφεια και αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της προηγούμενης και της παρούσας Πρυτανείας.

«Το παιχνίδι δεν παίζεται στην Ελλάδα,
αλλά Ευρωπαϊκά και παγκόσμια»

«Πιστεύουμε ότι αν δεν ανοίξουμε το παιχνίδι προς κάθε κατεύθυνση, για να μπορέσουμε να εδραιωθούμε στο διεθνές στερέωμα, δεν έχουμε να περιμένουμε και πολλά, διότι πλέον το παιχνίδι δεν παίζεται στην Ελλάδα, αλλά Ευρωπαϊκά και παγκόσμια», δήλωσε ο κ. Μαμούρης. Όπως είπε, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε αρωγοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια, οποιουδήποτε τμήματος ή ομάδας ανθρώπων να συνδεθεί με ιδρύματα του εξωτερικού και επιθυμούμε διακαώς την εμπλοκή όλο και περισσότερων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου σε όλο αυτό το εγχείρημα.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνεργάζεται με Πανεπιστήμια τη Αμερικής, της Αυστραλίας, της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και άλλα σε πάνω από 40 χώρες, μέσω προγραμμάτων κινητικότητας φοιτητών, διδασκόντων και στελεχών, που θα ξεδιπλωθούν εν καιρώ.

Καταρχήν θετικό το ν/σ για τη συνένωση

Η Σύγκλητος υιοθέτησε κατ’ αρχήν, με διάφορες διαφωνίες, αντιρρήσεις, διορθώσεις, που εκφράστηκαν σε μια «μαραθώνια» συνεδρίαση, που κράτησε περίπου πέντε ώρες και έκανε προτάσεις για να υιοθετηθούν στον τελικό νόμο.
«Το Πανεπιστήμιο θεώρησε ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, υπάρχει μια κατάσταση που διαμορφώνει ένα εγχείρημα, που αναδιαμορφώνει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και βασική αρχή θα πρέπει να είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και έρευνας, σε ένα πολύ μεγάλο εύρος γνωστικών αντικειμένων, που θα βοηθήσουν στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και θα εκπαιδεύσουν νέους ανθρώπους στα αντικείμενα που είναι δυναμικά και του μέλλοντος», ανέφερε ο πρύτανης.
Ο κ. Μαμούρης έκανε λόγο για τη δυνατότητα της περιφέρειας Θεσσαλίας να έχει ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα εθνικά δεδομένα, καθώς γίνεται το τρίτο περιφερειακό ίδρυμα της χώρας, κάτι που δεν μπορεί κάποιος να υποβαθμίσει πολιτικά και θεσμικά και μπορεί να έχει έναν ισχυρότερο λόγο στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής της χώρας.

«Δεσμεύσεις για γενναία χρηματοδότηση
και μεγάλα επίπεδα στελέχωσης»

Όσον αφορά στους προβληματισμούς που υπάρχουν, ο πρύτανης είπε ότι το πρώτο είναι η χρηματοδότηση και η στελέχωση του νέου Πανεπιστημίου. «Το επιτακτικό που θα προτείνουμε ή θα ζητήσουμε άμεσα από τον υπουργό, είναι να δεσμευτεί ότι όλο αυτό το εγχείρημα θα συνοδευτεί από γενναία χρηματοδότηση και μεγάλα επίπεδα στελέχωσης. Ζητάμε τουλάχιστον 130 νέες θέσεις, που θα είναι κατάλληλα κατανεμημένες για την περίοδο 2018-2020, καθώς αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος, αλλιώς τα «τσαλαβουτάμε» χωρίς μέλλον σε όλο αυτό το σχέδιο», ανέφερε ο Ζήσης Μαμούρης.
Ακόμη είπε ότι η χρηματοδότηση πρέπει να είναι γενναία, ώστε το Π.Θ. να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις που βάζει όλο αυτό το εγχείρημα.
Αναφορικά με τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών, ο πρύτανης είπε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το ανηλεές «σφυροκόπημα» του υπουργείου με συνεχόμενες αυξήσεις του αριθμού των εισακτέων στα υφιστάμενα και στα νέα τμήματα.

Ζητούνται διορθώσεις

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι το υπουργείο πρέπει να υιοθετήσει την επιθυμία του ιατρικού τμήματος και της Συγκλήτου να γίνει η Ιατρική Σχολή μονοτμηματική σχολή και ζήτησε ορισμένες διορθώσεις για τη μετάβαση των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, από τα ιδρύματά τους στο Π.Θ., όπως και την ίδρυση ενός τμήματος Ψυχολογίας που ζητήθηκε επιτακτικά από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Στη Σύγκλητο εκφράστηκε η επιθυμία, η έδρα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών να είναι στο Βόλο, καθώς ιδέα του υπουργείου είναι η έδρα της σχολής να είναι στη Λάρισα και ο πρύτανης είπε ότι το όργανο δεν μπορεί να επισέλθει στην αγωνία και στις διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών (δικαιολογημένες ή όχι) καθώς μοναδικό κριτήριο είναι να εξυπηρετηθεί ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας τη εκπαίδευσης και της νέας δομής, να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο στο πλαίσιο ενός σύγχρονου ακαδημαϊκού συστήματος και να σεβαστεί τους εργαζόμενους σε διάφορες πόλεις της Θεσσαλίας και της Λαμίας, που δεν μπορούν να μετακινηθούν ανεξέλεγκτα, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης.
«Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες γι’ αυτά που ζητάει, που λέει και που διεκδικεί και δεν θέλουμε να μπούμε σε καμία περίπτωση σε όλη αυτή τη φιλολογία και τη φιλοσοφία αυτών των αιτημάτων», δήλωσε ο πρύτανης.
Η πρόταση τη Συγκλήτου θα κατατεθεί εγγράφως στο υπουργείο και ο κ. Μαμούρης είπε ότι είναι στη διάθεση του υπουργού να συζητήσει τις διορθώσεις και τις βελτιώσεις που το Π.Θ. επιθυμεί να εισαχθούν στο σχέδιο νόμου για ψήφιση, σύντομα.

Δίκαιες οι διαμαρτυρίες των καθαριστριών

Ο Ζήσης Μαμούρης είπε ότι οι καθαρίστριες έχουν απόλυτο δίκαιο να διαμαρτύρονται και ξεκαθάρισε ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι οι Πρυτανικές αρχές και η Διοίκηση το Πανεπιστημίου είναι δημόσιοι υπάλληλοι που υπόκεινται στην εθνική νομοθεσία και στους περιορισμούς που βάζουν τα δημοσιονομικά της χώρας.
«Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και με την αμέριστη συμπαράστασή μας, εμείς θέλουμε και θα φροντίσουμε να μην υπάρχουν αναταράξεις στις εργασιακές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί όλο αυτό τον καιρό με την συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων στο Π.Θ., γιατί πραγματικά τους εκτιμούμε, κάνουν εξαιρετική δουλειά και είναι συνάδελφοι που λειτουργούν για να προχωρήσει όλο αυτό το εγχείρημα της εκπαίδευσης των φοιτητών και θα θέλαμε να τους έχουμε μαζί μας και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους», δήλωσε ο πρύτανης.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα που προσκρούουν στα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης και στους νόμους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.