«Ζητάμε να γίνουν μελέτες και όχι να κόβονται τα δέντρα από την Περιφέρεια»

Τόνισε η κ. Βάσω Νάκου, δασοπόνος

Αντέδρασαν, κινητοποιήθηκαν, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και ζητούν την προστασία των δέντρων στον Κραυσίδωνα αλλά και σε άλλους χειμάρρους της πόλης και του νομού, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας, αν και άντεξαν από τις δύο καταστροφικές πλημμύρες. Κάτοικοι, μέλη φορέων και συλλόγων  του Βόλου ζητούν την εκπόνηση μελετών, έτσι ώστε αυτές να αποδείξουν εάν πρέπει να υπάρχει τέτοιου είδους παρέμβαση.

Στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη μίλησε η κ. Βάσω Νάκου, δασοπόνος και εξήγησε το αίτημα των διαμαρτυρόμενων πολιτών, επισημαίνοντας πως οι κοπές των δέντρων γίνονται χωρίς μελέτες.

«Θα μπορούσε η περιφέρεια να αξιοποιήσει σχετικές ειδικότητες, όπως δασολόγους, δασοπόνους κτλ που βρίσκονται στις υπηρεσίες της. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μόνο την υπηρεσία τεχνικών έργων και αυτό που ξέρουμε και έχει παραδεχτεί η υπηρεσία είναι πως όλα αυτά γίνονται χωρίς μελέτη, γιατί έχοντας το καθεστώς των εργασιών που αναλαμβάνει κάθε περιφέρεια μπορεί στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής να κάνει έργα, χωρίς μελέτη. Εκεί βασίζονται και υπάρχουν κακά προηγούμενα σε όλη την Ελλάδα κι έχουν φτάσει οι περιφέρειες να πληρώνουν πρόστιμα και πολύ «χοντρά» πρόστιμα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Νάκου.

Η ίδια επεσήμανε ότι τα υγιή δέντρα στις κοίτες των χειμάρρων λειτουργούν αντιπλημμυρικά , με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες να ζητούν όχι απλά να μη κόβονται τα δέντρα, αλλά να εκπονηθούν υδρολογικές μελέτες, να ασχοληθούν οι ειδικοί και να τεκμηριώσουν πως μπορεί να διαχειριστεί κάθε χείμαρρος.

«Η περιφέρεια έχει ζητήσει έγκριση από το Δασαρχείο καθαρισμούς χειμάρρων από τον Βόλο μέχρι τη Μηλίνα. Φανταστείτε τι θα γίνει εάν αρχίσουν να κόβουν τα δέντρα και κυρίως τα πλατάνια, ποιο ρέμα θα μείνει και ποια εικόνα θα αντικρίσουμε και τι θα γίνει στις επόμενες πλημμύρες εάν όλα αυτά τα δέντρα που έχουν αντιπλημμυρικό ρόλο, κοπούν. Όταν αφαιρείται η βλάστηση από έναν χείμαρρο στη συνέχεια το νερό ρέει πολύ πιο γρήγορα, μεταφέρει περισσότερες φερτές ύλες και γίνεται η κατάσταση πιο επικίνδυνη γιατί έχουμε πιο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα», επεσήμανε η ίδια και τόνισε πως είναι επίσης σημαντικό σε μια πόλη όπως ο Βόλος με ατμοσφαιρική ρύπανση να υπάρχει αστικό πράσινο, ενώ τόνισε πως πρώτα πρέπει να γίνουν μελέτες για αντιπλημμυρικά, να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, καθαρισμοί, να απομακρυνθούν φερτά υλικά,  τα ξερά δέντρα που έχουν φράξει τις γέφυρες. «Δεν αφήνουμε όλα αυτά και πάμε και κόβουμε έτσι τα δέντρα», σχολίασε.

Τέλος, επεσήμανε πως τέτοιου είδους κινήσεις έχουν γίνει και σε άλλες Περιφέρειες όπως αυτή της Ηπείρου, με την κ. Νάκου να σημειώνει πως έγινε οικολογική καταστροφή στον ποταμό Λούρο,  με την Περιφέρεια να ξεκινά έργα ανάποδα, όπως γίνεται στη Μαγνησία, προκαλώντας, σύμφωνα με την ίδια, μη αναστρέψιμες καταστάσεις, με αποτέλεσμα και την εξαφάνιση ειδών ιχθυοπανίδας. Γι’ αυτό και η Περιφέρεια Ηπείρου καλείται να πληρώσει πρόστιμο 180.000 ευρώ. Παρόμοια κίνηση έχει γίνει και στην Εύβοια, όπου στον ποταμό Κηρεά κόπηκαν πλατάνια ακόμη και 250 ετών.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.