Γηπεδικά, Μητρώο και οικονομικά στο επίκεντρο της συζήτησης Αυγενάκη-θεσσαλικών ποδ. σωματείων

Τι κατέγραψε το «Magnesiasports»

Η πρώτη επαφή των ποδοσφαιρικών σωματείων με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη έγινε, και μάλιστα τα θεσσαλικά σωματεία ήταν αυτά που είχαν πρώτα τον λόγο στην τηλεδιάσκεψη με τον πολιτικό προϊστάμενο του ελληνικού Αθλητισμού. Αρκετά θέματα ήταν αυτά που αναλύθηκαν, με τα οικονομικά αλλά και το γηπεδικό να έρχονται σε πρώτο πλάνο, με το «Magnesiasports» να παρακολουθεί το σύνολο της συζήτησης.

Ρεπορτάζ: Χρυσόστομος Τρίμμης

Περισσότερα από 50 σωματεία συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Αθλητισμού, είτε είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο, με τίτλο «Γηπεδούχοι στο αύριο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου»,  τη στιγμή που αρκετές φορές φάνηκε η επικριτική διάθεση του κου Αυγενάκη απέναντι στην ΕΠΟ και τις κατά τόπους ΕΠΣ. Μάλιστα σε μία αποστροφή του λόγου του, στη διάρκεια της συζήτησης που κράτησε για περισσότερες από 2 ώρες, ο υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε ότι η ΕΠΟ δεν λειτουργεί σωστά, και ότι ουσιαστικά η πολιτική πλευρά δεν θα μείνει αμέτοχη μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση.

Για τα γήπεδα έγινε λοιπόν αρκετή συζήτηση, καθώς σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των συλλόγων που συμμετείχαν στη συζήτηση είχαν να πουν κάτι για το συγκεκριμένο θέμα, με τον κο Αυγενάκη να επισημαίνει ότι το 50% της χρηματοδότησης που έχουν λάβει τα ερασιτεχνικά σωματεία δόθηκε για τις εγκαταστάσεις και τη βελτίωσή τους. Βέβαια υπογράμμισε ότι όταν οι εγκαταστάσεις δεν είναι στην αρμοδιότητα της ΓΓΑ δεν μπορεί να παρεμβαίνει αν οι ιδιοκτήτες (πχ οι κατά τόπους Δήμοι) δεν κάνουν κινήσεις, ενώ τρέχει το πρόγραμμα «Τρίτσης» που προβλέπει χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο των αιχμών παράλληλα τόνισε ότι δεν έχει λάβει κανένα σχετικό αίτημα από τις ποδοσφαιρικές Αρχές, πέρα από μία επιστολή από τις ΕΠΣ που όπως σημείωσε τον καθύβριζαν για το Μητρώο.

Από 12 μόλις πέντε χιλιάδες…

Ειδικά για το μητρώο, ο υφυπουργός Αθλητισμού στάθηκε στον αριθμό των σωματείων, σημειώνοντας ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα γινόταν λόγος για 12 χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα, αλλά αυτήν τη στιγμή έχουν εγγραφεί μόλις πέντε χιλιάδες. «Άντε και να είναι τελικά επτά χιλιάδες» εκτίμησε στη συνέχεια, για να τονίσει ότι δεν έδωσαν και οι ΕΠΣ τα στοιχεία για να προχωρήσει ακόμη καλύτερα η καταγραφή, και να γίνει ακόμη δικαιότερη η κατανομή των χρημάτων που έλαβαν οι σύλλογοι. Μία κατανομή που ήταν 50-50 ειδικά με την απόδοση του ποσοστού από τη φορολόγηση του στοιχήματος, ανάμεσα σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό Αθλητισμό, μοιρασιά όπου όπως σημείωσε με νόημα δεν άρεσε σε όλους! «Ακόμη δικαιότερη θα είναι κατανομή όσο εξελίσσεται το Μητρώο και αν είναι δυνατόν να είναι όλα τα σωματεία εγγεγραμμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο Μητρώο στάθηκαν πάντως δύο σύλλογοι της Μαγνησίας, η Νίκη Βόλου και η Δήμητρα Ευξεινούπολης. Ο πρόεδρος της Νίκης, Στέργιος Φάτσης ανέφερε ότι ο σύλλογος δεν πήρε τη χρηματοδότηση εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους, έχοντας μάλιστα καταθέσει και αίτηση θεραπείας όταν αυτό έγινε αντιληπτό. «Η θεραπεία ήταν το ότι το έγγραφο που κατατέθηκε λανθασμένα υποβλήθηκε δύο ακόμη φορές και από εκεί και πέρα το σύστημα κλειδώνει» απάντησε ο κ. Αυγενάκης, για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων: «Ούτε εμένα μου αρέσει αυτό που ακούω αλλά αν δεν βάλουμε κανόνες που θα τηρούνται δεν θα τους τηρεί ο καθένας. Και μετά θα λέτε ότι έπιασε κάποιος τον Αυγενάκη… Δεν υπάρχει καμία παρασπονδία στο Μητρώο.  Καταλαβαίνω ότι δυσκολίες υπάρχουν αλλά όλοι εκπαιδευόμαστε σ΄ αυτήν την πορεία. Αν πω να γίνουν στραβά μάτια μένει αποτύπωμα στο σύστημα και θα μπορεί να δει κανείς ότι πάρθηκε απόφαση για έναν σύλλογο και όχι άλλον. Εκτός αν υπάρξει μία οριζόντια απόφαση».

Σε ανθρώπινο λάθος μπορεί να οφείλεται το θέμα της μη ολοκλήρωσης της αίτησης της Δήμητρας Ευξεινούπολης ανέφερε από την άλλη ο Λευτέρης Στουμπιτσόγλου, εκπροσωπώντας τους «πράσινους», ζητώντας να μην την πληρώνει μία ομάδα ακόμη και μία ολόκληρη πόλη γι’ αυτό.

Η χρηματοδότηση και το 10% από τις ΠΑΕ

Μαζί με τις απόψεις για τα γηπεδικά, ήρθαν και αυτές για τα οικονομικά και μάλιστα με σημαντικές παρεμβάσεις από την πλευρά των σωματείων και της Μαγνησίας.

Ο πρόεδρος της Νίκης αναφέρθηκε στον νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2019 και που δεν επιτρέπει στον σύλλογο να εκταμιεύσει το ψηφισμένο από το περιφερειακό συμβούλιο χρηματικό ποσό των 240 χιλιάδων ευρώ για τη θύρα «3» του «Παντελής Μαγουλάς, ρωτώντας τον Λευτέρη Αυγενάκη αν προτίθεται ν’ αλλάξει τον νόμο ή αν θα αλλάξει το πλαίσιο και θα μπορούν να εντάσσονται ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Ο υφυπουργός Αθλητισμού δεσμεύτηκε για άμεση επικοινωνία συνεργατών του με τον κο Φάτση, έτσι ώστε να δουν μαζί το  όλο θέμα.  Παράλληλα ο πρόεδρος της Νίκης ζήτησε να προχωρήσει το θέμα των voucher για αθλητές-τριες ακαδημιών, αλλά και να επιδοτηθούν θέσεις εργασίας για νέους προπονητές από πανεπιστημιακές σχολές.

Μια άλλη διάσταση στις σχέσεις ΠΑΕ-μητρικών σωματείων με φόντο τη χρηματοδότηση αλλά και την απόδοση του 10% των εσόδων, όπως υποχρεούνται οι ΠΑΕ να κάνουν προς τον εκάστοτε Ερασιτέχνη έδωσε ο πρόεδρος του ΑΣ Ολυμπιακός Βόλου, Νίκος Τσεκούρας. Αρχικά απένειμε τα εύσημα στον Λευτέρη Αυγενάκη για το Μητρώο, ζητώντας να αυστηροποιήσει τα κριτήρια, ενώ τόνισε ότι η ΕΠΟ πρέπει ν΄ αλλάξει τρόπο λειτουργίας και το ΔΣ να προκύπτει με εκλογές στις οποίες θα συμμετέχουν όλα τα σωματεία και όχι μόνο από τους εκπροσώπους των ΕΠΣ.

Ειδικότερα για το 10%, ο κ. Τσεκούρας ζήτησε να δει ο υφυπουργός το ενδεχόμενο να παρακρατούνται ποσά από τις επιχορηγήσεις προς τις ΠΑΕ, εφόσον δεν αποδίδουν το ποσοστό στον Ερασιτέχνη! Μάλιστα, στο θέμα είχε αναφερθεί αρχικά ο πρόεδρος της ΑΕ Λάρισας, Γιώργος Νάκας, που επανέλαβε το ερώτημα για το 10% και στο τέλος της συζήτησης, από τη στιγμή που αποτελεί μάλιστα και κριτήριο βάσει νόμου για την αδειοδότηση των ομάδων από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. «Το έχω σημειώσει, και δεν είναι κάτι που μπορώ να απαντήσω αυτήν την ώρα αν υπάρχει δυνατότητα εμπλοκής μας ή όχι» σημείωσε ο κ. Αυγενάκης, με τον κο Νάκα ν’ αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάτι  παραπάνω να γίνει από την πλευρά του υφυπουργού, αλλά δεν εφαρμόζεται από την ΕΕΑ…

Τα υπόλοιπα ζητήματα

Όσον αφορά άλλα θέματα, από τον Αίαντα Σούρπης, ο Χρήστος Κωστούλας έθεσε το θέμα του κόστους για τα τεστ για τον κορωνοϊό και για τα καρδιογραφήματα που γίνονται σε αθλητές που νόσησαν, ενώ στάθηκε και στο κόστος των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων, με τον κο Αυγενάκη ν’ απαντά ότι έχε δοθεί η δυνατότητα σε Δήμους και Περιφέρειες βάσει νόμου να διαθέτουν κονδύλια για τις μετακινήσεις αθλητών και συλλόγων, εφόσον το επιθυμούν,  χωρίς αλχημείες και παρατυπίες.

Να τεθεί κριτήριο απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα για τη χρηματοδότηση των συλλόγων ζήτησε ο Λεωνίδας Αναστασίου από τον Κένταυρο Νοτίου Πηλίου, επισημαίνοντας ότι τα έξοδα είναι πολλά και για τις μετακινήσεις των ακαδημιών.

Τέλος, ο Βασίλης Σαμαράς από την ΕΛ Νηλέας, σημείωσε ότι θα μπορούσαν οι σύλλογοι να βοηθήσουν στην καταγραφή των γηπέδων, δηλώνοντας στην πλατφόρμα τις έδρες που χρησιμοποιούν και να προκύπτει καλύτερη συνεργασία με τους φορείς που διαχειρίζονται τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.