Συγκροτείται στη ΓΓΑ η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας

Συνέντευξη Τύπου, εν όψει της συγκρότησης της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α), σε εφαρμογή της Σύμβασης Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τους χειραγωγημένους αγώνες, παρέθεσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Είμαστε αποφασισμένοι και στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στη χειραγώγηση των αγώνων. Υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση και δημιουργείται το πλαίσιο, η δομή σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, που αποτελεσματικά και με θεσμικό τρόπο μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό. Η αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων είναι ένα ομαδικό άθλημα. Και για πρώτη φορά με την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. ενώνουν δυνάμεις όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι Αρχές του κράτους για να προστατέψουμε τον αθλητισμό», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης αθλητικής μεταρρύθμισης, απέναντι σ’ ένα παγκόσμιο φαινόμενο διαφθοράς που –δυστυχώς- η Ελλάδα διακρίνεται.

Μάλιστα, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού ότι σε ό,τι αφορά στην Σύμβαση Μακόλιν και στην υλοποίηση της Εθνικής Πλατφόρμας, η χώρα μας –από τις μόλις επτά της Ευρώπης που την εφαρμόζουν- πρόλαβε ακόμα και τις συστάσεις των FIFA/UEFA στην Ολιστική Μελέτη.

«Το πρόβλημα των χειραγωγημένων αγώνων είναι υπαρκτό. Είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον αθλητισμό και τις αξίες που πρεσβεύει. Δεν μπορούμε να το αγνοούμε ή να το βάζουμε κάτω από το χαλί. Η Κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει δραστικά και άμεσα. Άλλωστε, η χειραγώγηση των αγώνων αποτελεί πρόκληση για το κράτος δικαίου, διότι συνδέεται με την απάτη, το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Αποτελεί παράλληλα απειλή για το μέλλον του αθλητισμού ως κοινωνικής, πολιτιστικής, οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας, που τίθεται υπό αμφισβήτηση κάθε φορά που εγείρονται αμφιβολίες για την ακεραιότητα και τις αρχές του» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση βέβαια είναι η τοποθέτηση ότι η χειραγώγηση βέβαια των αθλητικών αγώνων δεν έχει να κάνει μόνο με το στοίχημα.

Όπως αναφέρθηκε:

* Χειραγώγηση μπορεί να έχουμε και σε ένα παιδικό, εφηβικό ή σχολικό πρωτάθλημα, όταν διακυβεύονται μόρια για το Πανεπιστήμιο.

* Χειραγώγηση μπορεί να έχουμε όταν αλλοιώνονται ή δηλώνονται ψευδώς στοιχεία για να αγωνιστεί ένας αθλητής ή αθλήτρια σε μια κατηγορία.

* Χειραγώγηση είναι να χάσει μια ομάδα επίτηδες, για να επιλέξει αντίπαλο για τη συνέχεια μιας διοργάνωσης.

* Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει φτιάξει ολόκληρη τυπολογία της χειραγώγησης των αγώνων, όπου το στοίχημα είναι ένα μέρος. Σημαντικό μεν, αλλά μέρος.

* Μάλιστα γνωρίζουμε ότι το 80% των περιπτώσεων χειραγώγησης έχει οικονομικά – στοιχηματικά κίνητρα. Το 20% έχει μη στοιχηματικά – οικονομικά κίνητρα, αλλά άλλου είδους προνόμια, όπως π.χ. μια ευνοϊκή κλήρωση, μόρια για το πανεπιστήμιο κ.ο.κ.

Τι αλλάζει λοιπόν σε σχέση με το παρελθόν;

* Δημιουργείται μια δομή που λειτουργεί και συνεργάζεται σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.

* Οργανώνεται η αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων με τη δημιουργία της ΕΠΑΘΛΑ μιας επιτροπής που θα εδρεύει στη ΓΓΑ και θα συμμετέχουν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, η Ελληνική Αστυνομία και ο Αθλητικός Εισαγγελέας.

* Αυτός θα είναι ο στενός πυρήνας που θα αναπτύξει συνεργασία και δημιουργήσει ομάδες εργασίας με την Ολυμπιακή Επιτροπή, τις ενώσεις παικτών, τις ομοσπονδίες, τα πανεπιστήμια, τις στοιχηματικές εταιρίες και άλλους φορείς για να αναπτύξει τις διάφορες λειτουργίες του.

* Επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων. Ο καθένας ανάλογα με την ειδικότητά του. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στη διαχείριση των καταγγελιών, η ΓΓΑ βοηθάει στην εξειδίκευση στο αθλητικό κομμάτι, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων στο στοιχηματικό κομμάτι, η Αστυνομία στο κομμάτι της διερεύνησης και ο Αθλητικός Εισαγγελέας στο κομμάτι της δίωξης (έχουμε εκπροσώπους και από το ηλεκτρονικό έγκλημα και από την οικονομική αστυνομία).

* Επιτυγχάνεται καλύτερη συνεργασία με το εξωτερικό (Δίκτυο Εθνικών Πλατφορμών, ανταλλαγή πληροφοριών)

* Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πρωταγωνιστών σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή, τις ενώσεις παικτών.

* Εφαρμόζεται πιο συστηματικά το πλαίσιο της ΔΟΕ (κώδικας της ΔΟΕ ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων) για το πειθαρχικό κομμάτι της χειραγώγησης σε συνεργασία με την ΕΟΕ και τις ομοσπονδίες.

Στην Ε.Π.ΑΘΛ.Α. που εδρεύει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, συμμετέχουν:

* Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ως Πρόεδρος

* Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.)

* Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.)

* Ο Αθλητικός Εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

* Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.)

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.