Συνέντευξη «Μagnesiasports»: Η τεράστια υπεραξία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου που… δεν ξέρουμε!

Τα σωστά και τεκμηριωμένα στοιχεία απαραίτητα για τις αποφάσεις σχετικά με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της μελέτης, δρ Σπύρο Κοκολάκη (στη φωτογραφία δεξιά, με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Ηρακλείου Ν. Τζώρτζογλου αριστερά)
Ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης ΕΠΟ-ΙΕΠ Σπύρος Κοκολάκης μιλάει για τις απίστευτες προοπτικές

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ ότι ήδη ολοκληρώθηκε η Α’ φάση της μελέτης που διεξάγεται για το ελληνικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έκανε ουσιαστικά γνωστά δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι… γίνεται μελέτη, κάτι που οργανωμένα τουλάχιστον στο παρελθόν δεν είχε γίνει.

Το δεύτερο είναι ότι σύντομα όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ξέρουν πολλά πράγματα τόσο για το ίδιο το άθλημα όσο και για το ποια είναι η επιπρόσθετη αξία του, η υπεραξία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, τι κερδίζουν σύλλογοι, διοικούντες και αθλητές αλλά και τι επιστρέφουν, ακόμη και οικονομικά! Άλλωστε όλα αυτά είναι πολλά, σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της μελέτης, Σπύρο Κοκολάκη, όπως ο ίδιος τόνισε στο «Magnesiasports»!

Συνέντευξη-Ρεπορτάζ: Χρυσόστομος Τρίμμης

Με βάση τη γενική εικόνα του καταγεγραμμένου πληθυσμού το 2011 από 10 έως 80 ετών, προκύπτει ότι το 4,48% του Γενικού Πληθυσμού στην Ελλάδα ασχολείται ενεργά με το ποδόσφαιρο μέσω των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων των ΕΠΣ, αριθμός πάντως που κρίνεται χαμηλός (0.18% του γυναικείου πληθυσμού και 8.89% του ανδρικού). «Βέβαια περιμένουμε την επικαιροποίηση των στοιχείων μετά και την απογραφή του 2021 από την ΕΛΣΤΑΤ για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για να επικεντρωθούμε σε καλύτερους στόχους που θα τεθούν από το Ινστιτούτο Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου προς την ΕΠΟ» αναφέρει ο κ. Κοκολάκης, προαναγγέλλοντας τη δημοσίευση στοιχείων ανά ΕΠΣ μέσα στις επόμενες 60 ημέρες.

«Θα γίνει μία ανάλυση της κάθε Ένωσης με όλα τα διαθέσιμα και μη στοιχεία. Θα ενοποιηθούν ανά περιφέρεια και έπειτα τα τμήματα της ΕΠΟ με τις ΕΠΣ θα μπορούν να σχεδιάσουν έναν συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο που θα τεθεί προς υλοποίηση και για θέματα πχ μάρκετινγκ, για να βγάλει όλη τη δυναμική του το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Όλα αυτά γίνονται σε συνεργασία με την UEFA, και κάνουμε ένα βήμα και εσωστρέφειας και εξωστρέφειας, αναγνωρίζοντας τα βασικά στοιχεία για να δούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν» συμπληρώνει επίσης, επισημαίνοντας ότι δεν έχει αξιοποιηθεί η τεράστια όπως τη χαρακτηρίζει δυναμική του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή σε άλλες χώρες (Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Αυστρία) έχουν γίνει ακόμη πιο εξειδικευμένες μελέτες, όπως για την οικονομική ανταπόδοση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου!

Στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει και ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης, όλοι λένε ότι δίνουν αλλά δεν ξέρει κανείς τι επιστρέφει το ελληνικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. «Γίνονται μελέτες που δείχνουν ότι τεράστια ποσά χρημάτων επιστρέφονται στις τοπικές κοινωνίες, από την αγορά αθλητικού εξοπλισμού μέχρι και την κατανάλωση καυσίμων για τη μεταφορά. Πόσα αποδίδει κάθε αθλητής και σωματείο για το ΦΠΑ πχ; Η UEFA έχει προχωρήσει σε ανάλυση στοιχείων που δείχνει την τεράστια δυναμική του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και στην τοπική και στην εθνική οικονομία! Αυτό για εμάς παραμένει τελείως άγνωστο και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε».

Αυτό ισχύει και για άλλα αθλήματα προφανώς, με τον κο Κοκολάκη να συμπληρώνει ότι στο εξωτερικό έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι κάθε ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής δαπανά 100-150 ευρώ προσωπικά κάθε αγωνιστική περίοδο. «Έχουμε χιλιάδες αθλητές, και αν το βάλουμε σε επίπεδο ομάδων θα δούμε πολλά χρήματα σε επιστροφή ΦΠΑ… Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν είναι αυτό που βλέπουμε» υπογραμμίζει.

Ο περισσότερος κόσμος από αυτόν της Super League και οι πηγές εσόδων

Tα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν αρκετά και ιδιαίτερα απλά. Για παράδειγμα κανείς δεν ξέρει πόσοι φίλαθλοι παρακολουθούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ώστε να κεφαλαιοποιήσουν αυτόν τον αριθμό και σε όρους μάρκετινγκ, μιας και δεν μπορεί τα έσοδα να μένουν σε πηγές όπως πχ λαχειοφόροι ή πώληση ημερολογίων!

«Πρέπει να υπάρξει μία σχετική καταγραφή. Έχουμε κάνει δύο υποθέσεις με κάποια συγκεκριμένα στοιχεία και μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι περισσότεροι παρακολουθούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο παρά τη Super League! Aυτό δεν έχει αξιοποιηθεί από ομάδες, ΕΠΣ και ΕΠΟ ακόμη» επισημαίνει ο κ. Κοκολάκης.

Όσον αφορά το πεδίο δράσης; Αχανές! «Φανταστείτε ότι η έκταση των ποδοσφαιρικών γηπέδων στην Ελλάδα συνολικά είναι μεγαλύτερο από αυτήν της… Κρήτης.  Πρόκειται για  εγκαταστάσεις που υπάρχουν εξαιτίας του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Με βάση αυτές τις εγκαταστάσεις μπορεί να δει κανείς περιβαλλοντικά ή ενεργειακά προγράμματα ή και για την περιβαλλοντική αειφορία» λέει με νόημα ο κ. Κοκολάκης και η λογική έρχεται στο προσκήνιο. Αφού υπάρχει μία τεράστια γκάμα δραστηριοτήτων και ενεργειών που θα μπορούσε να διαχειριστεί η ΕΠΟ, οι δήμοι και οι περιφέρειες μέσω του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, θα μπορούσε παράλληλα να μην χρειάζεται να παρακαλούν οι σύλλογοι για επιχορηγήσεις, και ΕΠΟ και Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχουν έσοδα και όχι έξοδα!

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα που καταγράφει η μελέτη; Σε ένα τοπικό γήπεδο ποδοσφαίρου στη γειτονιά Morro da Mineira του Ρίο (Βραζιλία), εγκαταστάθηκαν  200 πλακίδια «κινητής συγκομιδής» Τα πλακάκια των 56 mm τοποθετούνται κάτω από την επιφάνεια του γηπέδου και λυγίζουν κλασματικά κάθε φορά που ένας παίκτης κάνει ένα βήμα. Κάθε βήμα παράγει περίπου πέντε watt ανά δευτερόλεπτο. Το σύστημα συμπληρώνεται από ηλιακά πάνελ, τα οποία μαζί βοηθούν στο φωτισμό του γηπέδου και της γύρω περιοχής για έως και δέκα ώρες τη νύχτα! Στην Ελλάδα, καταγράφονται 1.704 ενεργά γήπεδα, από τα οποία τα 1.035 έχουν φυσικό χλοοτάπητα, 607 συνθετικό και μόλις 67 γήπεδα έχουν χωμάτινη επιφάνεια…

Πηγή: ΕΠΟ
Πηγή: ΕΠΟ

«Όμως όλα αυτά χρειάζονται σχεδιασμό, οργάνωση συνεννόηση κατανόηση χρόνο και πολλή δουλειά για να παρουσιάσουμε τεκμηριωμένα θέματα. Όταν έχεις στοιχεία μπορείς να πάρεις και σωστές αποφάσεις, αλλιώς δεν κάνεις πολιτική αλλά καιροσκοπεί…» καταλήγει ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης για το ελληνικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Ο ίδιος ο Σπύρος Κοκολάκης, στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε σημείωσε καταληκτικά: «Το ποδόσφαιρο κρίνεται από το αποτέλεσμα και υπάρχει τρομερή αγάπη γι’ αυτό. Δεν ξέρουμε όμως πολλά. Όπως πχ πόσα παιδιά 5-10 ετών αγωνίζονται στις ακαδημίες των ποδοσφαιρικών συλλόγων. Υπάρχουν πολλά για την αναβάθμιση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, ώστε όποιος ασχολείται να νιώθει ότι συμμετέχει σ’ έναν χώρο που του δίνει την προστιθέμενη αξία, ενώ τώρα χάνεται και δεν παρουσιάζεται».

Το ίδιο ισχύει και όλο το φάσμα του ερασιτεχνικού Αθλητισμού θα συμπληρώσει κανείς και θα εκτιμήσει ότι ακόμη και αποκλειστικά και μόνο σε οικονομικό επίπεδο η ανταποδοτική αξία του είναι τεράστια!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.