Βλίτα γκραντινέ με μήλο και ροκφόρ

Για 6 άτομα

Βλίτα γκραντινέ με μήλο και ροκφόρ

ΥΛΙΚΑ  

700 γραμμάρια βλίτα
1 ντομάτα
1 μεγάλο κρεμμύδι
50 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα
1 πορτοκάλι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

300 γραμμάρια ροκφόρ
50 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
200 γραμμάρια φρέσκια μυζήθρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι κρεμμύδι ξερό και φρέσκο ψιλοκομμένο, ρίχνουμε τα βλίτα και μία ντομάτα ψιλοκομμένη, μία χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα, χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να χάσει τα υγρά του.

Ρίχνουμε τα βλίτα σε ένα πήλινο σχετικά μικρό, ετοιμάζουμε μία κρέμα ροκφόρ για γαρνίρισμα: Κόβουμε το μήλο σε κύβους και το ρίχνουμε στο τηγάνι να μαλακώσει, με λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη. Μόλις ροδίσει, ρίχνουμε μέσα το ροκφόρ και τη φρέσκια μυζήθρα, ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ να γίνουν κρέμα. Ρίχνουμε την κρέμα επάνω στα βλίτα και τα γκρατινάρουμε στο φούρνο στους 180 C για 20 λεπτά.

Μια συνταγή που φέρνει κοντά την ελληνική με τη γαλλική γεύση. Το ροκφόρ είναι μια γεύση που μας αρέσει πολύ και για όσους δεν το έχουν δοκιμάσει μαζί με χόρτα θα τους το συνιστούσα χωρίς φόβο.

Με αφορμή την παραπάνω συνταγή, σας προτείνω εναλλακτικά και το εξής: Στραγγίστε τα βλίτα καλά, τσιγαρίστε λίγο κρεμμύδι και σκόρδο με ελαιόλαδο σε τηγάνι, τσιγαρίστε μέσα εκεί τα χόρτα και ρίξτε λίγους κύβους ροκφόρ ή μπλε τυρί να λιώσει μαζί… ποίημα. Το ίδιο καταπληκτικά γίνονται με τη μαλακή φέτα, η οποία χύνεται στο ζέσταμα χωρίς να κάνει σβόλους όπως θα έκανε η σκληρή φέτα.

Συνταγές: Γιάννης Μπαξεβάνης

Φωτογραφίες: Σταύρος Κωστάκης

Γευθείτε τα πιάτα του γνωστού σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη στο Kivo Art & Gourmet Hotel και στο εστιατόριο Kivo Creative Greek Cuisine στη Σκιάθο, όπως επίσης και στο Ξενοδοχείο – Εστιατόριο “Έξι Κλειδιά” στην Καλλιφτέρη Αφήσσου.

Διαβάστε εδώ την πρόταση κρασιού του Οινοχόου Βασίλη Κατσάρου για την συνταγή του Γιάννη Μπαξεβάνη

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.