Η Αμερική, τα Σκόπια και ο Τσίπρας

Μέγα το ατόπημα της Αμερικανικής διπλωματίας να συγκαλέσει συνεδρίαση υπό τον πρόεδρό της Μπάρακ Ομπάμα και να καλέσει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το Συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η συνεδρίαση συγκλήθηκε για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού των τζιχαντιστών και του ισλαμικού κράτους.

Παρότι η ολιγόλεπτη συνάντηση Ομπάμα – Τσίπρα ήταν σε άκρως φιλικό κλίμα, εν τούτοις το κλίμα της συνεδρίασης αυτής ήταν άκρως εχθρικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δια της διπλωματικής οδού, υπέβαλλαν αίτημα στις ΗΠΑ ότι δεν ήταν δυνατόν να αποδεχθούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με την «Δημοκρατία της Μακεδονίας» εν τούτοις αυτό δεν έγινε αποδεκτό.

Εκτός αυτού έγινε γνωστό στην Ελλάδα ότι δεν είχε δικαίωμα ο πρωθυπουργός παρέμβασης, οπότε δεν θα μπορούσε να διατυπώσει τις ενστάσεις του για την συμμετοχή της FYROM ως Μακεδονία. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες που ήρθαν από τη Νέα Υόρκη, η Ελλάδα ζήτησε να παραστεί ως FYROM τα Σκόπια, αλλά το αίτημα επίσης απορρίφθηκε. Μετά από αυτή την αντιμετώπιση σε ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην παραστεί στη συνεδρίαση. Η άρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ασφαλώς και έδωσε ένα μήνυμα τόσο στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όσο και στην Διεθνή Κοινότητα, ότι το θέμα των Σκοπίων δεν αποτελεί κάτι που διαπραγματευόμαστε.

Ίσως πάλι κάποιοι να πιστεύουν και φυσικά ο αμερικανικός παράγοντας, ότι σε μια ανίσχυρη οικονομικά χώρα είναι ευκαιρία να επιβάλλει τις θέσεις και τις προτεραιότητες που έχει στα Βαλκάνια με τα όποια συμφέροντά του. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην οικονομική διάσωσή της, αντίθετα με τους Σκοπιανούς που βρήκαν έδαφος να καλλιεργήσουν περισσότερο την προπαγάνδα τους. Πιστεύω όμως ότι δεν φθάνει στην πρόκληση αυτή μόνον η άρνηση του πρωθυπουργού να συμμετάσχει στη συνεδρίαση.

Η άκρως ανθελληνική συμπεριφορά των Αμερικανών θα πρέπει να τύχει απαντήσεως από τον πρωθυπουργό, σε όλα τα ΜΜΕ στα οποία θα μιλήσει στην Αμερική. Η Φωνή της Ελλάδας θα πρέπει να είναι στεντόρεια και να ακουστεί ακόμη μια φορά ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική και δεν θα δεχθούμε ούτε στο μέλλον αλλοίωση της ιστορίας μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.