Όλοι οι Έλληνες γίνονται φτωχοί με το…δικαιότατο ασφαλιστικό

Το ασφαλιστικό σύστημα δεν αντέχει. Είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί και να μείνουμε όλοι χωρίς σύνταξη. Οι αιτίες πολλές και διαχρονικές με υπαίτιους όλους όσους κυβέρνησαν τον τόπο και έκρυβαν το πρόσωπό τους κάτω από την άμμο, παραβλέποντας και αφήνοντας για το μέλλον τη λύση του.

Ένα θέμα που έπρεπε να λυθεί πριν τουλάχιστον 20 χρόνια και έγινε γνωστό στην κοινωνία πριν από 15 χρόνια, με τις προτάσεις Γιαννίτση, επί Σημίτη, κουκουλώθηκε ύστερα από τις αντιδράσεις που υπήρξαν, είναι τώρα μπροστά μας. Δεν είναι φυσικά υπαίτιες μόνον οι παλαιότερες κυβερνήσεις και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών, το ασφαλιστικό σύστημα δέχτηκε την τελειωτική βολή του τα τελευταία πέντε χρόνια της αυστηρής λιτότητας.

Η ανεργία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και η έλλειψη των ασφαλιστικών τους εισφορών, η εισφοροδιαφυγή, η μείωση του κόστους εργασίας και οι μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές, συνέτειναν ώστε να φθάσουμε στην πτώχευση. Όταν ακολούθησε και το κούρεμα των ομολόγων τότε όλα αυτά τίναξαν στον αέρα το σύστημα. Ποιος μπορεί να το σώσει; Ασφαλώς αυτοί που μετέχουν οι οποίοι εργάστηκαν και πλήρωναν τις εισφορές τους. Υπολόγιζαν ότι θα πάρουν το ποσό της σύνταξής τους και τελικά βλέπουν να μειώνονται συνεχώς.

Δικαίως οργίζονται, δικαίως νιώθουν κορόιδα, αλλά ποιος είναι ο τρόπος να αντιδράσουν; Τι μπορείς να διεκδικήσεις από άδεια ταμεία; Τίποτε. Μόνον την τιμωρία όλων αυτών που έφταιξαν μπορούν να αναζητήσουν. Συγκεντρώθηκαν λοιπόν οι «σοφοί» και αποφάσισαν λέει να κάνουν δικαιότερο το σύστημα με ένα ασφαλιστικό ταμείο, που συζητούσαν εδώ και 20 χρόνια, στο οποίο θα συγχωνευθούν κύριες, επικουρικές και εφάπαξ παροχές. Οι προτάσεις που προτείνουν ανατρέπουν όλα όσα γνωρίζαμε για το ασφαλιστικό με ψαλίδι και στις σημερινές συντάξεις. Η Επιτροπή προτείνει μια ευέλικτη εθνική σύνταξη για όλους χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί το ύψος της και η οποία θα κλιμακώνεται ανάλογα με τις εισφορές του ασφαλισμένου και τα μέλη της οικογένειας.

Δηλαδή, η σύνταξη θα πρέπει να μειώνεται όχι μόνον όταν αυξάνει αναλογικά η σύνταξη, αλλά και όταν αυξάνει το ατομικό και οικογενειακό επίδομα (ενοίκια, μερίσματα, καταθέσεις κλπ). Παράλληλα για την ενίσχυση του ασφαλιστικού εκτός από τις εισφορές, το κεφάλαιο του Ταμείου θα τροφοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και συμπληρωματικούς πόρους από φόρους στις μεγάλες περιουσίες και γενικά από τον πλούτο. Συμπέρασμα τις συντάξεις που ξέραμε με τα προαπαιτούμενα που ψηφίζονται αύριο και το νέο ασφαλιστικό τέλος Νοεμβρίου, ας τις ξεχάσουμε και όσοι δεν συμπληρώνουν τα κριτήρια για πλήρη σύνταξη στα 67 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας, θα πάρουν το αναλογικό ποσό από τις εισφορές τους, δηλαδή ένα βοήθημα που μπορεί να φθάνει από τα 360 ευρώ ως και μηδενικό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.