Απλά λόγια στον χρήσιμο Παντελή Λαζαρίδη

Ο καθηγητής, κ. Παντελής Λαζαρίδης, η επί σειρά ετών ψυχή και πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προχώρησε χθες σε μια δωρεά ζωής στο πνευματικό ίδρυμα που έχει την σφραγίδα του με πρώτη αυτή του πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, του Βολιώτη δημοσιογράφου Γιάννη Φάτση, του δημάρχου Βόλου, Μιχάλη Κουντούρη και άλλων πολιτικών και καθηγητών, που έστησαν αυτή την τεράστια βιομηχανία γνώσης με έδρα το Βόλο.
Τον γνωρίσαμε στα πρώτα βήματα του στους δρόμους του Βόλου, ανιχνεύοντας μαζί με τον Μιχάλη Κουντούρη τα κτίρια που θα ένωναν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την ιστορία του Βόλου, το 1984 όταν ανέλαβε πρόεδρος της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με εντολή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Θυμάμαι, ότι νεαρός ρεπόρτερ το 1984 στην «Ενημέρωση», ο καθηγητής, Παντελής Λαζαρίδης, μου έδινε τις πρώτες αποκλειστικές πληροφορίες για τα κτίρια και μου τόνιζε ότι πρέπει να μην γράφουμε το Πανεπιστήμιο, Θεσσαλικό, αλλά Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τις προσεκτικές ισορροπίες που πρέπει να κρατώ ώστε να μην υπάρξουν οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις από την γειτονική Λάρισα, που διεκδικούσε ακόμη την έδρα του.

Ο Παντελής Λαζαρίδης, ως καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και της Λωζάννης, ήταν οραματικός όχι μόνο για την επιστήμη της αρχιτεκτονικής, για την οποία έγραψε πολλά βιβλία, αλλά και ως άνθρωπος που επέμεινε από την πρώτη στιγμή στην σύνδεση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την πόλη. «Ανέστησε» τα κτίρια του Παπαστράτου, Ματσάγγου, Παπαρρήγα κ.α. και έβαλε γερές βάσεις υποδομής.

Παίρνοντας αφορμή από τη δωρεάν όλου του αρχείου του, σε έγγραφα, βιβλία, 8.000 τον αριθμό, πίνακες ζωγραφικής και το τεράστιο αρχείο μουσικής, θεωρούμε ότι ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Παντελής Λαζαρίδης είναι μια μεγάλη προσωπικότητα, που συγκαταλέγεται στους μεγάλους της πόλης που την ίδρυσαν, έβαλαν ψυχή, όραμα και το χωριουδάκι το έκανε πόλη, με τα καλά και τα κακά της.

Ο Παντελής Λαζαρίδης, είναι από αυτούς που χαρακτηρίζουμε χρήσιμους στο όραμα της πόλης να γίνει έδρα Πανεπιστημίου. Η εμπιστοσύνη του Ανδρέα Παπανδρέου να του αναθέσει την δημιουργία του Πανεπιστημίου ήταν εκ του αποτελέσματος κάτι το σπουδαίο. Σήμερα, ακόμη οι Βολιώτες δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει το Πανεπιστήμιο. Ακόμη δεν έχουν καταλάβει ότι πολλά εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για την δημιουργία του.

Δεν έχουν καταλάβει ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν σε διοικητικό, επιστημονικό προσωπικό και επίσης χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται στην πόλη. Δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι πέρα από την υλική προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της πόλης, ανεκτίμητη είναι η γνώση που παράγεται.
Ελάχιστοι είναι οι Βολιώτες που κατανοούν, ακόμη και σήμερα, ότι έχουμε μια τεράστια βιομηχανία γνώσης που συνεχώς μεγαλώνει, που αποκτά εξωστρέφεια και δημιουργεί ανθρώπους χρήσιμους στην πατρίδα μας.

Γι αυτούς που καταλαβαίνουν και θέλουν να γνωρίζουν, τέσσερις άνθρωποι είναι αυτοί που αξίζουν να μείνουν στην ιστορία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γιάννης Φάτσης, που έβαλε την ιδέα του Πανεπιστημίου στον τότε πρωθυπουργό, ο δήμαρχος Βόλου, Μιχάλης Κουντούρης και ο ιστορικός πρόεδρος της Δ.Ε. και πρώτος πρύτανης, Παντελής Λαζαρίδης.

Δυστυχώς όμως τους άξιους, τους χρήσιμους σε αυτή την πόλη δεν τους εκμεταλλευτήκαμε και στη πολιτική και ένας εξ αυτών ήταν ο Παντελής Λαζαρίδης. Είναι από τα λάθη μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.