Είναι η ώρα για τη λύση του Σκοπιανού

Το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει «κολλήσει» εδώ και 25 χρόνια και δεν πρόκειται να βρεθεί λύση αν Σκοπιανοί και Έλληνες δεν συζητήσουν πάνω σε νέες ρεαλιστικές βάσεις.

Όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι είναι ΤΩΡΑ η μεγάλη ευκαιρία για τους πολιτικούς να δώσουν τα χέρια ύστερα από πολυετή ανταλλαγή ακραίων θέσεων κυρίως από του Σκοπιανούς οι οποίοι θέλησαν να πείσουν τους πάντες ότι είναι Μακεδόνες και απόγονοι του Μ.Αλεξάνδρου. Η ομολογία του μεγάλου ηγέτη του κρατιδίου Γκλιγκόροφ όταν βρισκόταν εν ζωή, ότι ο λαός του αποτελείται από Σλάβους που ήλθαν στην περιοχή τον 6ο αιώνα μ.χ. είναι αποκαλυπτικός και θα πρέπει οι Σκοπιανοί να μην επιμείνουν στην πολιτική των προκατόχων τους που στόλισαν της πλατείες τους με αγάλματα του Μ.Αλεξάνδρου και με την προπαγάνδα τους έπεισαν να αποκαλούνται Μακεδόνες και Μακεδονία από ξένους ηγέτες.

Η νέα ηγεσία του κρατιδίου είναι έτοιμη να κάνει υποχωρήσεις στην ονομασία της και ο πρωθυπουργός κ. Ζάεφ με τον ερχομό του στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι οι πολιτικοί και των δύο χωρών πρέπει να έρθουν πιο κοντά και αυτό θέλησε να δείξει με την παρουσία του στην Θεσσαλονίκη. Τα φιλικά του αισθήματα έδειξε και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τηλεφωνώντας στον ομόλογό του την πρωτοχρονιά. Το θέμα βεβαίως απασχολεί τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας τα οποία σε ένα μεγάλο άλυτο Εθνικό θέμα θα πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και συνεργασία με την κυβέρνηση.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η λέξη Μακεδονία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως ονομασία του κρατιδίου και ασφαλώς θα πέσουν στο τραπέζι ονομασίες οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής και εφόσον προηγηθεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το μεγάλο Εθνικό θέμα δεν αφορά την ισχνή πλειοψηφία των κυβερνητικών εταίρων, αλλά ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις και γιατί όχι ολόκληρο τον ελληνικό λαό που θα εκφραστεί μέσω ενός δημοψηφίσματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.