Πρόβλημα όλων μας είναι η ρύπανση

Εδώ και πενήντα χρόνια από τότε που αυξήθηκαν οι κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών με πετρέλαιο, πολλαπλασιάστηκαν τα αυτοκίνητα στην κυκλοφορία της πόλης. Και οι ρύποι τους προστέθηκαν σ’ αυτούς της βιομηχανίας, δημιουργήθηκε ένα εκρηκτικό μείγμα ρύπανσης πάνω από την πόλη. Το πρόβλημα της αιθαλομίχλης δεν είναι πρόβλημα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια της κρίσης με την καύση στα τζάκια και τις ξυλόσομπες επικίνδυνων υλικών, είναι πρόβλημα κοινό από το παρελθόν που πρέπει να αντιμετωπιστεί απ’ όλους.

Η υπέρβαση των μικροσωματιδίων σε επικίνδυνα επίπεδα για την υγεία μας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνείδηση απ’ όλους και εξίσου από την Πολιτεία και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Δεν φθάνει να ακούμε μόνο συστάσεις από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά να λαμβάνονται και μέτρα για τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον και την υγεία μας. Δεν φθάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας να εντοπίζει τα προβλήματα αλλά να θέτει και μακρόπνοους στόχους με την λύση τους και θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Αγοραστός θα έχει κατανοήσει ότι ούτε αυτός, ούτε εμείς μπορούμε να περιμένουμε λύσεις από την κεντρική εξουσία, αλλά θα πρέπει να τις απαιτήσουμε με συλλογικές και τεκμηριωμένες προτάσεις μας. Αμέτοχος φυσικά δεν μπορεί να είναι στην επίτευξη μείωσης των ρύπων, ο Δήμος Βόλου, ο οποίος δυστυχώς αποδεικνύει πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι η βιτρίνα της πόλης, αλλά όχι η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της. Μια πόλη που θέλει να είναι ανθρώπινη, το πρώτο που πρέπει να προσέχει είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν οι κάτοικοί της.

Δεν φθάνει ο άρτος και τα θεάματα, η λάμψη των λαμπιονιών, διότι οι κάτοικοι έχουν και άλλες ανάγκες και αυτά δεν τα προσφέρει ο Δήμος που αναλίσκεται σε εντυπωσιακές φούσκες που χάνονται στον ρυπαρό αέρα. Δυστυχώς αυτή την εποχή η πόλη εκτός από την ρύπανση του περιβάλλοντος έχει και το πρόβλημα συνεννόησης και συνεργασίας μέσω του διαλόγου για να εξετάσει μεγάλα θέματα και να θέσει μακροπρόθεσμους στόχους. Η πολιτική κουλτούρα της σημερινής Δημοτικής Αρχής κάθε άλλο παρά φιλική είναι προς την αναζήτηση λύσεων. Τα προβλήματα του Βόλου δεν θα τα αφήσουμε όμως να διατηρούνται. Το ίδιο πρόβλημα της ρύπανσης έχει και η Λάρισα, γιατί λοιπόν ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός δεν μπαίνει μπροστάρης για να συνενώσει τις δυνάμεις των δύο πόλεων για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τους επιστημονικούς φορείς ώστε να συζητήσουν λύσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το κράτος, την Περιφέρεια, την Ε.Ε. τους δύο δήμους ή ακόμη και το ιδιωτικό κεφάλαιο;

Γιατί να μην συζητήσουν την μείωση των ρύπων έως το 2030 με την απαγόρευση καύσης πετρελαίου για θέρμανση και την επιδότηση της εγκατάστασης του φυσικού αερίου, σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, απαιτώντας ταυτόχρονα μείωση της τιμής του; Γιατί να μην πρωτοπορήσουμε όπως άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στη μείωση της ρύπανσης από τα ΙΧ και τα λεωφορεία, στις αστικές συγκοινωνίες θέτοντας χρονικό όριο «ζωής» ως το 2030, στα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα αντικαθιστώντας τα με ηλεκτρικά ή και με καύση υδρογόνου; Γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε να κάνουμε μια μεικτή επιχείρηση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με ιδιωτικά κεφάλαια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή που υπάρχει άφθονη στη χώρα; Πολλά γιατί ακόμη μπορώ να παραθέσω περιμένοντας δεν ξέρω ποιους, να κινητοποιηθούν για να λύσουν θέματα περιβάλλοντος φθηνής και καθαρής ενέργειας. Ο περιφερειάρχης ας αναλάβει την πρωτοβουλία της σύσκεψης και όλοι όσοι παρακαθίσουν σε αυτήν να έχουν και τις προτάσεις τους. Όσοι δεν κατανοούν ότι έχουμε μείνει πίσω, ας συνεχίσουν να ασχολούνται με την επόμενη Χριστουγεννιάτικη γιορτή που θα είναι και η τελευταία τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.