
Οι πλημμύρες Daniel & Elias δεν άφησαν το αποτύπωμά τους ανεξίτηλο μόνο στις υποδομές, αλλά και στη γη και στις δενδρώδεις καλλιέργειες, καθώς σύμφωνα με τον Καθηγητή Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρο του τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας κ. Αλέξανδρο Παπαχατζή, τα δέντρα που έμειναν πλημμυρισμένα πάνω από μία εβδομάδα «πέθαναν», ενώ ο αντίκτυπος φάνηκε το καλοκαίρι του 2024 με ξεραμένες πλαγιές στο Πήλιο και με ξερά δέντρα στις παρακάρλιες περιοχές.
Ο κ. Παπαχατζής μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή για τις προεκτάσεις των πλημμυρών στις αγροτικές και κυρίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες εξηγώντας ότι τα δέντρα σε πλημμυρισμένες περιοχές ξεράθηκαν.
«Τα δέντρα, που ήταν πλημμυρισμένα πάνω από μία εβδομάδα , ξεραθήκανε και δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν, γιατί πεθάνανε από ασφυξία των ριζών. Όσα ήταν για 2-3 ημέρες, μπορεί και να τη γλιτώσανε. Όσα ήταν για περισσότερο, από τις πλημμύρες Daniel&Elias δεν επανήλθαν και φάνηκαν οι καταστροφές το καλοκαίρι του 2024 στην περιοχή γύρω από την Κάρλα, όπως αντίστοιχα φάνηκαν και στο Πήλιο, που έχουν ξεραθεί ολόκληρες πλαγιές από καστανιές λόγω της υψηλής βροχόπτωσης. Μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή της Ζαγοράς η βροχόπτωση ήταν πάνω από 1200 μιλιμέτρ, που ήταν μία τεράστια βροχόπτωση.Τα δέντρα που ήταν στον κάμπο, τα παρακάρλια, έχουν καταστραφεί όλα και δεν έχουν αποζημιωθεί από την αρωγή», επεσήμανε ο Καθηγητής και τόνισε πως θα χρειαστούν από 5 έως και 8-10 χρόνια νέα δένδρα για να έχουν καλλιεργητική απόδοση και συμπλήρωσε ότι και στο Στεφανοβίκειο έχουν καταστραφεί αρκετές δενδρώδεις καλλιέργειες.

Η πρόσφατη κακοκαιρία θα φέρει ζημιές στο καρπό φρούτων
Κι ενώ ο Daniel&ο Elias να μοιάζουν μακρινά καιρικά φαινόμενα, το πρόσφατο έντονο κύμα κακοκαιρίας με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι και τον παγετό σε πολλές περιοχές ,έφερε νέα προβλήματα στους καλλιεργητές.
« Σε καμία περίπτωση δεν ήταν ευνοϊκή για τα δέντρα. Αν γλιτώσανε από την ανθοφορία, που στην ανθοφορία χρειάζονταν μικρότερες θερμοκρασίες από -3 βαθμούς για να παγώσει το άνθος, το καρπίδιο παγώνει και στο -1 ή μείον μισό βαθμό Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι αμυγδαλιές, ροδακινιές, δαμασκηνιές , βερικοκιές έχουν πρόβλημα με το μικροκαρπίδιο, στις περιοχές που πήγε -1 η θερμοκρασία και πήγε σε πολλές περιοχές και στη Β. Ελλάδα έφτασε και -9, ενώ ζημιές θα δούμε και στα εναπομείναντα καρπίδια», σημείωσε ο Καθηγητής.
Υπάρχουν τρόποι προφύλαξης από την κακοκαιρία
Εκείνο ωστόσο, που τόνισε ο κ. Παπαχατζής είναι πως πια υπάρχουν τρόποι προφύλαξης από μία τέτοια κακοκαιρία υπογράμμισε πως η πολιτεία καλό είναι να προλαμβάνει και όχι μετά τα φαινόμενα, να τρέχει να ψάχνει χρήματα για τις αποζημιώσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ένας τρόπος προφύλαξης, ο οποίος είχε επισημανθεί από το 2021 όταν αντίστοιχα στον Δήμο Τεμπών είχε γίνει μία τέτοια καταστροφή στην ανθοφορία της αμυγδαλιάς από όψιμη παγωνιά και αφορούσε στη χρήση ανεμομεικτών, με κόστος 1 εκ ευρώ αντί για 10 εκ που υπολογίστηκαν οι αποζημιώσεις.
Τώρα, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαχατζής υπάρχει και νέα μέθοδος προφύλαξης, με μηχανήματα είτε σταθερά, είτε συρόμενα καίγοντας υγραέριο, το οποίο μπορεί να προστατεύσει την καλλιέργεια και από θερμοκρασία -5 και καμία φορά -6 βαθμών Κελσίου κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και καλύπτουν από 7-8 στρέμματα το σταθερό μηχάνημα, το οποίο είναι αυτόματο, μέχρι 30-40 ή και 70-80 τα συρόμενα.
«Η αγροτεχνολογία που την κατέχει το Τμήμα μου, σε συνεργασία με ξένα ινστιτούτα και εμπορικούς οίκους έχει ασχοληθεί με αυτό τον τομέα, έχει δουλέψει τα μηχανήματα και έχει αποδείξει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν, φέροντας καλύτερα αποτελέσματα. Καλύτερα η πολιτεία να δίνει το 1/10 των χρημάτων, που ψάχνει να βρει για να δώσει αποζημίωση, άπαξ διαπαντός και να προστατεύουν οι παραγωγοί την παραγωγή τους. Η Θεσσαλία, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγει το 2% της παγκόσμιας παραγωγής αμυγδάλου. Εάν χαθούν οι αγορές για 1, 2, 3 χρόνια τις χάνουμε για πάντα, δεν ξαναέρχονται, γιατί καιροφυλακτούν οι ανταγωνιστές», κατέληξε ο κ. Παπαχατζής.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου































